Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bölcs ember nem tér le a helyes útról-A forma határozza meg a funkciót-Ahhoz, hogy szeretni tudj, érzelmileg fel kell töltődj-Az Igére fókuszálj, ne az aggódásra-Becsületességed megmutatja a hitedet-Nézz Isten igazságai szerint a testedre!

2019. január 18. 10:46 - Andre Lowoa

A bölcs ember nem tér le a helyes útról

"Ne téveszd szemed elől (az én szavaimat). Engedd, hogy behatoljanak szíved mélyéig, mert életet és ragyogó egészséget hoznak azoknak, akik felfedezik azok értelmét." (Példabeszédek 4:21-22, NLT fordítás)


Mikor azon vagy, hogy megvalósítsd a célod, az egyik csapda az életedben az a kísértés lehet, hogy "levágd az utat", és megalkudj bizonyos dolgokban.

Az igazság az, hogy ezek az "útlevágások" csak letérítenek a helyes útról. Néha megalkuvásra hajlunk erkölcsi, etikai, szellemi vagy pénzügyi dolgokban, de néha emberi kapcsolatokban is.

Az "útlevágásaink" azonban elválasztanak minket attól, amit Isten tervez az életünkkel, sőt végül felemésztik az időnket, energiánkat, forrásainkat és a kreativitásunkat is.

Amikor "lerövidíti valaki az utat", mindig szűklátókörűen gondolkodik. Isten azonban ezt akarja: "ne a közvetlenül a szemetek előtt lévő dolgokkal foglalkozzatok, hanem nézzetek fel és vegyétek észre, mi zajlik Krisztus körül - mert ott történnek a dolgok. Az Ő szemszögéből lássátok a dolgokat." (Kolossé 3:1-2, MSG ford.)

Beszéljetek róla:

* Hogyan próbáltál megalkudni bizonyos dolgokban a múltban, amikor el akartál érni valamilyen célt?
* Hogyan okozhatnak a megalkuvásaink engedetlenséget Istennel szemben?





A forma határozza meg a funkciót

 

 "Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Többféle elvégzendő munka van, de ugyanaz az Isten ad tehetséget minden egyes személynek." (1Korinthus 12:4-6, GW fordítás) 

Az építészetben a funkció határozza meg a formát. Mondd meg, mire akarod használni az épületet, és megmondom, hogyan építsd meg. Az emberek esetében azonban pont az ellenkezője igaz. A forma határozza meg a funkciót. Nézd meg, milyennek formált Isten, hogy milyen lelki ajándékokat, szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatot adott, és tudni fogod, hogy mit kell kezdened az életeddel.

Tudtad, hogy Isten egy bizonyos munkát kifejezetten veled szeretne elvégeztetni, amíg itt a földön vagy? Isten nem helyez embereket a földre anélkül, hogy ne lenne feladatuk a földi életükben. Az életműved része a munkád és a karriered is. A munkád része Isten céljának az életedben. Nem azért vagy a földön, hogy foglald a helyet, és fogyaszd az erőforrásokat. Azért helyezett a földre, hogy a világ több legyen általad és az által, amilyennek formált téged.

Isten soha nem végeztet veled olyan munkát, amihez nem ad képességet. Ezért vannak szellemi és lelki ajándékaid. Ott rejtőzködnek benned egészen addig, amíg el nem döntöd, hogy felfedezed és fejleszted őket.

Sok felmérés mutatta ki, hogy a legtöbb amerikai nem neki való munkát végez, mert nincs tehetségük ahhoz amit csinálnak. Elsősorban anyagi okok miatt dolgoznak az adott területen, nem pedig azért, mert arra lettek teremtve.

Ha olyan munkád van, amiben nem tudod hasznosítani az Istentől kapott tehetségedet, akkor lehet, hogy más munkát kell keresned. Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkára vesztegesd, amiben nem tud megnyilvánulni az, amire Isten elhívott. Isten nem azért helyezett a földre, hogy pénzt keress. Az számít, hogy milyen munkára formált téged.

A Biblia ezt mondja az 1Korinthus 12:4-6-ban: "Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző módon lehet szolgálni, de ugyanazt az Urat szolgáljuk. Többféle elvégzendő munka van, de ugyanaz az Isten ad tehetséget minden egyes személynek." (GW fordítás)

Ha tudod, hogy milyen szellemi-lelki ajándékaid vannak, akkor tudod a választ arra, hogy mi Isten akarata az életedre nézve, hogy mit tegyél, milyen területen dolgozz, mi legyen a szolgálatod, vagy mi legyen a feladatod a világban. Az benned lévő ajándékok megmutatják az irányt, és az alapján fog kirajzolódni, milyen munkát kell végezned.

Beszéljetek róla

  • Az Istentől kapott ajándékaid és tehetséged hány százalékát használod a munkádban, és hány százalékát a szolgálatban?
  • Mi a fontosabb a munkádban: az Istentől kapott ajándékaidat és tehetségedet használni, vagy pénzt keresni? Mi az, amin változtatnod kell azzal kapcsolatban, amit válaszoltál?




Ahhoz, hogy szeretni tudj, érzelmileg fel kell töltődj


„Azután, mert olyan sok ember jött és ment, hogy még enni sem volt lehetőségük, azt mondta nekik, ’Gyertek velem csak ti magatok egy csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit’” (Márk 6:30 – NIV fordítás)

Amikor az érzelmi tartályod üres, képtelen vagy szeretni az embereket. Feladod. Legyőzöttnek és alkalmatlannak érzed magad. Arra is megharagszol, akit legjobban szeretsz. Kerülni próbálod az embereket, és csak problémát látsz bennük. Arról álmodsz, hogy csak el innen, minél messzebbre. Dávidnak is volt ilyen problémája. Azt mondta: „Bárcsak szárnyam volna, mint a galambnak – messze elrepülnék, hogy nyugalmat találjak.” (Zsoltárok 55:6 – GW fordítás)

Ahhoz hogy szeresd az embereket, az érzelmi tankodat feltöltve kell tartanod, mert mikor az alacsony szintre kerül, az megváltoztatja a kapcsolataidat.

A Biblia három dolgot javasol az érzelmi feltöltődéshez:

Egyedül lét. Szükséged van egyedül töltött időre. A mai bibliaversünk azt mondja, Jézus gyakran visszavonult a sokaságtól, mikor szüksége volt, hogy érzelmileg feltöltődön. Ebben az esetben akkora tolongás, nyüzsgés volt körülötte, hogy Jézus azt mondta a tanítványainak, hogy „Gyertek félre egy kicsit” (Márk 6:31 – KJV fordítás) Vagy félrevonulsz, vagy „szétesel”. Szükséged van egyedüllétre.

Kikapcsolódás. Vannak dolgok, melyek feltöltik energiával és lelkesedéssel az életed. Lehet ez számodra egy hobby, sport, valamilyen munka vagy játék. Próbáld ki, találd meg, mi az, ami érzelmileg feltölt, és szánj időt rá!

Az egyik kedvenc bibliaversem azt mondja, „Az Emberfia eljött és élvezte az életet.” (Máté 11:19 – Phillips fordítás) Jézus volt a legintenzívebb szolgálat-irányultságú személy, aki valaha élt, mégis élvezte az életet. Bármi is a feladatod amikor másoknak adsz, annak ára van és a munka kimerít. Szükséged van pihenő időre!

Nevetés. „A vidámság megőrzi az egészséged” (Példabeszédek 17:22 – TEV fordítás) Tanulmányok bizonyítják, hogy mikor nevetsz, ez megnöveli a T-sejtek számát, melyek megnövelik az ellenálló képességed, ez pedig endorfint termel az agyban. A humornak előnyös hatásai vannak!

Isten adta nekünk a nevetés ajándékát, és meg kell tanulnunk, hogyan nevessünk. Egyszer beszélgettem egy párral, akiknek súlyos konfliktus volt a házasságukban. Az mondták, „Egy nap majd visszatekintünk erre, és nevetni fogunk rajta.” Erre én ezt kérdeztem: „Miért vártok? Miért nem most nevettek rajta?” A nevetés megkönnyíti a terhet, érzelmileg feltölt, és újraépíti a szeretetet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kell megváltoztatnod az időbeosztásodban, napirendedben, hogy következetesen egyedül tudj lenni?
  • Milyenfajta kikapcsolódás adja neked a legtöbb energiát? Hogyan teheted ezt rendszeresen az életed részévé?
  • Hogyan alakíthatsz ki családodban vidám életstílust?



Az Igére fókuszálj, ne az aggódásra

"Szája mondása drágább kincs nekem, mint a napi kenyerem" Jób 23: 12/b NIV


A Biblia folyton arra ösztönöz minket, hogy azon gondolkozzunk, kicsoda Isten, mit tett, mit mondott. Lehetetlen Isten barátjának lenni anélkül, hogy tudnánk mit mond.
Nem szeretheted Istent anélkül, hogy ismernéd, és nem ismerheted Őt anélkül, hogy ismernéd a szavát. A Biblia azt mondja, hogy Isten "kinyilatkoztatta magát Sámuelnek az Igéje által." (1 Sámuel 3: 23)
Isten még ma is ezt a módszert használja. Amíg nem töltheted az egész napodat a Biblia tanulmányozásával, addig tudsz azon gondolkozni a nap folyamán, visszaidézve azokat a verseket, amiket olvastál vagy megtanultál, és elmélkedhetsz rajta magadban.


A meditációt sokszor félre értelmezik, mint valami bonyolult misztikus rituációs gyakorlatot, amelyet elkülönített szerzetesek, és misztikusok csinálnak. De a meditáció egyszerűen csak fókuszált gondolkozás- egy képesség, amit bárki meg tud tanulni és bárhol használhatja.
Ha egy problémán gondolkozol újra és újra, azt aggódásnak hívjuk. Amikor az Isten Igéjén gondolkozol újra és újra, az a meditáció. Ha tudod hogyan kell aggódni, akkor már meditálni is tudsz. Csak el kell fordítanod a figyelmedet a problémákról a Biblia igéi felé. Minél többet gondolkozol az Isten szaván, annál kevesebb dolog miatt kell aggódnod.

Isten azért gondolt Jóbra és Dávidra közeli barátjaként, mert mindennél többre értékelték az Ő Igéjét, és egész nap azon elmélkedtek. Jób azt vallja: "Keblembe zártam szája mondásait." (Jób 23: 12)
Amikor a Bibliádat olvasod, hallgatsz egy istentiszteletet, vagy egy CD-t, ne sétálj csak úgy el, elfeledve azt. Fejleszd ki azt a gyakorlatot, hogy az igazságot újra és újra átgondolod magadban. Minél több időt töltesz azzal, hogy átgondolod mit mondott Isten, annál inkább meg fogod érteni, az élet azon "titkait", amit mások elmulasztanak.





Becsületességed megmutatja a hitedet

„Aki a kis dolgokban hűséges, az a nagy dolgokban is hűséges lesz, aki a kis dolgokban becstelen, az a nagy dolgokban is az lesz. (Lukács 16:10 – GNT fordítás)

praying-and-kneeling-man2.jpg

Manapság általában azt mondják, hogy amit a magánéletedben teszel, az nem tartozik másra. Nos, valójában mégis. Amit a magánéletedben teszel – amit zárt ajtók mögött teszel, amit mások nem látnak – az határozza meg és tárja fel a valódi jellemed. Isten pedig éppolyan világosan látja ezt, mint amit nyilvánosan teszel.

Tulajdonképpen, a kicsi, láthatatlan dolgok, amiket teszel, a vetőmagok az életedben Isten nyilvános áldásához. Nem oszthatod fel az életedet, és nem mondhatod: „Nyilvános életemben becsületes vagyok, magánéletemben azonban nem.” Fogadok, akár most is tudnál készíteni egy listát olyan közszereplőkről, akik megpróbáltak így élni, csakhogy a privát indiszkrét viselkedésük nyilvános botrányba torkollt és személyes bukásukat okozta. Nem számít mit mondanak, bármelyik vezető, aki a kis dolgokban nem hűséges, az a nagy dolgokban is hűtlen lesz.

Jézus azt mondja: „És ha a másén nem voltatok hűek, ki adja oda nektek azt, ami a tietek?" (Lukács 16:12 – GNT fordítás)

Századokon át bárki, aki valamilyen szakmát, mesterséget, hivatást tanult, inasként kezdte. Ha szerelő szerettél volna lenni, akkor inasnak kellett állnod egy másik szerelőhöz és a vállalkozásában kellett szolgálnod, mielőtt a magadét elkezdted volna.

Az inaskodásnak ez az elve vonatkozik az életed minden területére. Vonatkozik arra, hogyan kezeled más emberek pénzét, hogyan bánsz mások vagyonával, sőt arra is, hogyan viszonyulsz mások szolgálatához, mielőtt Isten odaadná neked a sajátodat.

Mielőtt Isten beállított az én szolgálatomba, ifjúsági pásztorként egy másik férfi szolgálatában segédkeztem. Isten figyelte, hogyan kezelem ezt, próbára tette a becsületességemet. Ebben a másik szolgálatban kellett bizonyítanom a hűségemet, mielőtt Isten megengedte volna, hogy a Saddleback Gyülekezet szolgálatának vezetője legyek.

Ha valaki kölcsönad neked egy autót, mennyire vigyázol rá? Ha egy család megengedi, hogy a házukban maradj a szabadságod alatt, ugyanúgy tekintesz rá, mint saját lakásodra? Isten figyeli, és próbára teszi a becsületességed, és ennek megfelelően fog megjutalmazni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan befolyásolja és formálja a hited a becsületességedet?
  • A becsületesség hogyan tesz tanúságot egy személy hűségének a szintjéről?
  • Mit ért az alatt a Biblia, mikor azt mondja, hogy „Aki a kis dolgokban hűséges, az a nagy dolgokban is hűséges lesz” (Lukács 16:10 – GNT fordítás)? Hogyan látod ennek az igazságát az életedben?




Isten úgy alkotott meg, hogy szükséged van másokra


„ Az egész test az ő hatására tökéletesen egybeilleszkedik. Ahogy az egyes részek saját feladatukat végzik, segítik a többiek növekedését is." (Efézus 4:16a NLT fordítás, második kiadás)

Vannak dolgok, amelyeket soha nem fogsz magadtól megtanulni. Ezeket csak közösségben sajátíthatod el. Ahhoz, hogy növekedj, és fejleszd a lehetőségeidet, tanulnod kell másoktól.

Például a megbocsátást csak kapcsolatokban lehet elsajátítani. Lehetetlen egyedül megtanulni. A hűséget csak kapcsolatokban tudod megtapasztalni. A szeretetet is csak kapcsolatokban tudjuk elsajátítani. A szívélyességet, az odaadást, az irgalmat, vagy az önzetlenséget nem tudod más emberek nélkül megtanulni.

Ahhoz, hogy az élet fontos dolgait megtanulhasd, muszáj kapcsolatban lenned másokkal. Ez nem megy egyedül. Ha építeni szeretnéd a lehetőségeidet, másoktól kell tanulnod.

Melyik hely a legalkalmasabb erre? Isten családja, Krisztus teste, a gyülekezet.

Az Efézus 4:16 azt mondja:„ Az egész test az ő hatására tökéletesen egybeilleszkedik. Ahogy az egyes részek saját feladatukat végzik, segítik a többiek növekedését is." (Efézus 4:16a NLT fordítás, második kiadás)

Szükséged van azokra, akiket Isten az életedbe helyezett, és nekik is rád. Isten összekötött bennünket, hogy szükségünk legyen egymásra, és hogy tanuljunk egymástól, hogy olyanná válhassunk, amilyennek Ő teremtett bennünket.

Beszéljetek róla:

  • Milyen fontos leckéket tanultál meg a kiscsoportodtól?
  • Mit gondolsz, Isten miért alkotott bennünket úgy, hogy közösségben éljünk és tanuljunk egymástól? Mit mond ez neked Isten természetéről?
  • Milyen feladatot bízott rád Isten a gyülekezetben? Ha nem tudod még, milyen lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy kiderüljön számodra a feladatod?





Nézz Isten igazságai szerint a testedre!

„Az a legjobb a tested számára, ha elfogadod, amit Isten tesz érted.” (Róma 12,1 az angol kortárs bibliafordítás, a The Message alapján)

Az imádság, dicsőítés vagy igeolvasás mellett az is lelki önfegyelmet kíván, hogy gondot viselj a testedről. Isten azt szeretné, hogy 2014-ben ezen a területen is sikeres legyél.

Pál apostol azt mondja: Helyezd Isten elé áldozatként a mindennapi életed különböző területeit – az alvásodat, étkezésedet, munkába járásodat és minden programodat – az Ő segítségével! (Róma 12,1 MSG alapján)

Ha gondozod a testedet, azzal Istent dicsőíted. Sohasem késő, hogy elkezdd ezt a fontos feladatot! Mielőtt még elkezdenéd az egészséges életmódot, fel kell ismerned, hogy ez egy hitbeli lépés. Ahogy az is, amit Péter tett meg a hajóból a vízre, úgy minden egyes “hitlépés”, amelyet az egészséged megőrzéséért teszel, tovább növeli a bizalmadat Istenben. Minden lépés segít, hogy jobban bízz benne: mindenből a legjobbat adja neked. Ugyanez a bibliavers így folytatódik: “Az a legjobb a testednek is, ha elfogadod, amit Isten szán neked.”

A Biblia három fő igazságot jelent ki az egészséges életről. Ha megérted ezeket, mielőtt belevágnál, akkor teljesen meg fog változni az egészséges életről alkotott képed.

1. Isten alkotta a testünket. A Zsoltárok 139,13-ban ez áll: “Te alkottad veséimet, te formáltál anyám méhében“. Legalább annyira a sáfársághoz tartozik az is, hogy odafigyelünk a testi egészségünkre, mint az, hogy mire mennyit költünk.

2. Jézus árat fizetett a testünkért. A Biblia ezt mondja: “Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” (1Kor 6,19-20) Jézus nem csak a lelkünkért fizetett a kereszten, hanem a testünkért is. Istent dicsőíted azzal, ha gondot viselsz a testedről.

3. A Szentlélek a testünkben él. A Biblia azt mondja, hogy ha hívő vagy, akkor tested a Szentlélek temploma, tehát a Szentlélek lakik benned (1Kor 3,16). Az egyik módja annak, hogy gondot viselj Isten templomáról az, ha egészségesen élsz. Ahogy az imaházat sem szeretnéd rossz körülmények között látni, ugyanígy szeretné Isten azt, hogy így tekints a testedre is.

Ha teljesen elfogadod Isten Szavának az igazságait a testedről, akkor gyökeresen megváltozott látásmóddal nézhetsz az új évre. Hitbeli lépést teszel azáltal, hogy odafigyelsz a testedre, mert Isten szemével nézel rá. Ez azt jelenti, hogy már nem azért szeretnél egészségesen élni, hogy pár évvel tovább élj, beleférj egy bizonyos ruhádba vagy hogy jobban nézz ki, hanem azért, hogy ezzel is dicsőítsd Istent.

Ez nagyon felszabadító és bátorító ok rá, hogy egészségesen kezdj élni 2014-ben!

Beszéljünk róla:

* A testünkkel kapcsolatban említett három igazság közül melyik motivál a leginkább az egészséges életre? Vajon miért az?
* Miért követel lelki fegyelmet az egészséges életmód?
komment
süti beállítások módosítása