Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bölcs ember előre tekint és terveket készít-A megvallás gyógyító ereje-Az Isten szerint való célok az örökkévalóságot tartják szem előtt-Bölcsen vesd el a magvakat!-Ezekről gondolkozzatok...

2019. január 14. 10:42 - Andre Lowoa

A bölcs ember előre tekint és terveket készít

„A bölcs ember előre tekint. A bolond pedig megpróbálja hitegetni magát és nem látja meg az igazságot." (Péld, 14:8 TLB szó szerinti ford.)


Sokan az életben jól indulnak anyagilag, de az életük szegénységben végződik, mert nem terveztek a nehéz időszakokra. De a Biblia azt mondja, hogy a bölcs ember előre tekint.

Mi is sokszor nézünk szembe nehézségekkel, miközben a jövőnket tervezzük, ami lehet kulturális zavar, a kétség hangjai, kísértések és csüggesztő halogatások. Csak nézd meg Noét. Neki is voltak nehézségei, miután az Úr azt parancsolta neki, hogy építsen bárkát, de ő túljutott rajtuk – épp úgy, ahogy te is túl tudsz jutni ezeken.

Nos, ez nem azt jelenti, hogy az Úr ezek után azzal fog megbízni, hogy építs te is egy bárkát, de én azért imádkozom, hogy legalább ilyen nagy célt adjon neked az Úr az elkövetkezendő 10 évre.

A Biblia azt írja, hogy bölcsek vagyunk ahhoz, hogy előre nézzünk és előre tervezzünk. Ha így cselekszünk, nem csak arra leszünk felkészülve, hogy meglássuk a nehézségeket, amikor azok megjelennek az életünkben, hanem arra is fel leszünk készülve, hogy kivédjük őket. Ahogy a Biblia is mondja, csak a bolond nem tekint előre.

Kérd az Urat, hogy segítsen új terveket készíteni az életed elkövetkezendő évtizedére. Így meg fogod tudni tanulni, hogyan kezeld azokat a nehézségeket, amelyek visszatarthatnak téged attól, hogy oda menj, ahol az Úr akar látni téged.

Beszéljünk róla

* Hogyan tükrözik a terveid Isten nagyságát az életedben? Mersz nagyot álmodni, mert egy nagy Istent szolgálsz?

* Mik azok a hasznos dolgok, amiket az elmúlt tíz évben is alkalmaztál és az elkövetkezendő évtizedre is alkalmazni fogsz a tervezéssel kapcsolatban?





A megvallás gyógyító ereje

,,Ameddig eltitkoltam bűneimet, még csontjaim is kiszáradtak, naphosszat segítségért kiáltoztam." (Zsolt 32,3)


Nem csak a sok étel nyelése fogja megrontani az egészséged ebben a 2014-es évben. Ha a bűneidet nyeled le az még nagyobb katasztrófát fog okozni.

Az egyik legegészségesebb döntés, amit megtehetsz 2014-ben az, hogy elfogadod Isten megbocsátását. Sokan úgy kezdik el az új évet hogy egy bűzös szemetes zsákot cipelnek. Ezeknek a zsákoknak a cipelése nem csak abban akadályoz, hogy Jézust szolgáld, hanem az egészségedet is tönkre teszik.

A Biblia ezt tanítja a Zsoltárok 32,3-5: ,,Ameddig eltitkoltam bűneimet, még csontjaim is kiszáradtak, naphosszat segítségért kiáltoztam. De bevallottam neked bűnömet, nem takargattam tovább vétkeimet. Azt mondtam: "Bevallom az Örökkévalónak vétkemet!” Te pedig megbocsátottál nekem, Örökkévaló."

A Princeton és a Waterloo-i Egyetem tudósai 2013 októberi tanulmányában tudományosan igazolták azt, amit Dávid évszázadokkal ezelőtt mondott: a bűntudat valóságosan lehúz fizikailag is.

Isten adott nekünk egy üzembiztos módszert a megkönnyebbülésre ezekből a lelki és testromboló bűnösség érzéstől: a bűnbánat. Hogyan teheted ezt meg?

1. Csinálj egy erkölcsi leltárt. A Zsoltárok 138,23-24 azt mondja: "Vizsgálj meg engem, ó Istenem, ismerd meg a szívem és vizsgáld meg gondolataimat. Mutasd meg mi az ami bennem szomorúvá tesz Téged, és vezess engem az örökkévalóság ösvényén” (LB fordítás). Más szóval ragadj meg egy tollat és egy papírt és kérd meg Istent, hogy emlékeztessen a bűneidre. Nem kell elkapkodnod, ne siesd el, légy konkrét!
2. Fogadd el, hogy hibás vagy. A legnagyobb akadály a gyógyulásban te vagy. Ne próbáld ésszerűsíteni és ne kicsinyítsd le. Meglehet, hogy nem 100%-os hibás vagy, de fogadd el azt a 10% hibát, ami a te részed.
3. Kérd a megbocsátást. Hidd el, hogy Isten meg fog bocsátani neked. Kérd tőle, hogy bocsásson meg az ígérete alapján amit az 1János 1,9-ben mondott. Ne könyörögj, ne alkudozz, egyszerűen csak hidd el, hogy Isten képes, és hajlandó megbocsátani neked.

Ne tedd ki magad a szellemi szívbetegségek kockázatainak se. Isten használni akar téged 2014-ben is. Tisztulj meg a bűneidtől. Kezd újra.

Aztán lásd meg, hogy Isten mit tud cselekedni általad ebben az évben!

Beszéljünk róla:

* Készíts egy listát azokról a bűnökről, amiket sosem vallottál meg Istennek. Fogadd el a feddést, amiért elestél, és kérd az Úr bocsánatát minden egyes bűnödre a listádról!
* Mi tart vissza, hogy bevalld Istennek a bűneidet?
* Vannak olyan bűnök amelyeket nehezebben tudsz megvallani, mint a többit? Miért?




Az Isten szerint való célok az örökkévalóságot tartják szem előtt

"Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél," 1 Kor. 9:26



"A céljaim segítenek megismerni Istent, növekedni Istenben, szolgálni Istent, szeretni Istent, beszélni másoknak Istenről?"



Isten céljai az életeddel nem csak a földi életedre szólnak; az örökkévalóságra szólnak. Ha azt hiszed, hogy az élet csak ennyi, akkor célokat is csak erre az időre fogsz állítani magadnak, míg a földön vagy.

Más részről, ha megérted, hogy egy nap Isten elé fogsz állni és Ő azt fogja mondani, "Mit tettél, amíg a földön voltál? Megtanultad azokat a dolgokat, amiért oda helyeztelek, hogy megtanuld? Bíztál a fiamban?", akkor az formálni fogja a gondolataidat a céljaiddal kapcsolatban.

Segítenek a céljaim megismerni Istent, növekedni Istenben, szolgálni Istent, szeretni Istent, beszélni másoknak Istenről?

Azt kérdezem tőled például, hogy, hogyan imádkozol? Mikor imádkozol, úgy imádkozol, hogy arra kéred Istent, segítsen megvalósítani a saját céljaidat, vagy úgy, hogy felajánlod magad Isten céljaira? Ha azt mondod, "Istenem, csak azt szeretném tenni, amiért idehelyeztél a földre, hogy tegyem", akkor garantálom, hogy Isten megáld mindent, amihez csak hozzáérsz, mert Isten keresi az olyan embereket, akiket tud használni, hogy beteljesítsék a céljait.

A Róma 6:13-ban olvassuk: "Tagjaitokat se adjátok oda a bűn szolgálatára, hogy a gonoszság fegyvereivé legyenek. Hanem adjátok oda magatokat az Istennek...tagjaitokat is adjátok át az igazság fegyvereiként az Istennek."

Az Isten szerint való célok, az örökkévalóságot tartják szem előtt. Pál egy példát ad erre, mikor azt mondja, "Én tehát úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél"(1 Kor. 9:26) Pál egy céltudatos futó volt! Nem engedte, hogy eltérítsék.

A Biblia gyakran hasonlítja az életet egy versenyhez, szóval szeretném, ha ezen elgondolkoznál - egy versenyben nem neked kell kijelölnöd a célt. A célvonal már előre meg van határozva, és te mindig egy lépéssel kerülsz közelebb hozzá.

Ugyanez igaz a célokra. Egyszerre csak egy lépésen dolgozol, és céllal dolgozol minden egyes lépésen.




Bölcsen vesd el a magvakat!


"Növesszen a föld növényeket: füveket és fákat, amelyek különféle magvakat hoznak." (IMózes 1:11., NIV fordítás)

Minden egy maggal kezdődik. Ez az aratás első törvénye. 

Minden eredmény valaha egy álomban csírázott. Amerika története például a élet és a szabadsága magjaként, a boldogság keresésével kezdődött. A Saddleback Gyülekezet is egy apró magként indult. A te életed is magként kezdődött, amikor édesapád és édesanyád sejtjei összekapcsolódtak. Minden élő ezen a Földön valaha egy mag volt. 

Mózes első könyvében Isten azt mondja: "Növesszen a föld növényeket: füveket és fákat, amelyek különféle magvakat hoznak." (IMózes 1:11., NIV fordítás)

Mag lehet minden érték, amit tovább adsz. Ha dicséretet adsz, érték áll benne. Ha jó tanácsot, az idődet, a pénzedet, a tapasztalataidat adod, vagy éppen a szereteted - óriási értékeket adsz. 

Minden egy magból gyökerezik ki, legyen az az időd, a pénzed, a hírneved, a bölcsességed vagy az erőid. 

A szavaid éppen így lehetnek magok, amelyeket elültetsz mások gondolataiban. Nőnek, és gyümölcsöznek. Emiatt kell bölcsen válogatnod őket, különösen amikor a szeretteiddel beszélsz: a gyermekeddel, a feleségeddel, a barátaiddal. 

Engedd meg, hogy megkérdezzem: Milyen magokat ültetsz a kapcsolataidban? A bizalom vagy a bizalmatlanság gyökerezik majd bennük? A kedvesség vagy éppen a durvaság uralkodik majd bennük? Olyan magok, amelyek építenek, vagy éppen ellenkezőleg - olyanok, amelyek rombolnak? Emlékezz: azt aratod majd, amit vetettél. 

Beszéljetek róla!

  • Milyenek azok a magvak, amelyeket a gyermekeid, családod, barátaid lelkében ültettél? Milyen gyümölcseik vannak? 
  • Milyen magokat szeretnél elvetni a kapcsolataidban? 
  • Mit gondolsz, miért int minket Isten arra, hogy keveset vessünk azért, hogy nagyot arathassunk? 




Ezekről gondolkozzatok...

 

"Gondoljatok Jézus példájára. Kitartott, miközben gonosz emberek rosszat tettek ellene. Tehát ne fáradjatok el, és ne hagyjátok abba az erőfeszítést." (Zsidók 12:3, NCV fordítás)

 

A mentális egészséged megőrzése miatt fontos, hogy az elmédet a helyes dolgok felé irányítsd.

  1. Gondolkodj Jézusról. Már biztosan hallottad a mondást: "Azzá válsz, amiről a legtöbbet gondolkozol." Ha még inkább olyan akarsz lenni, mint Jézus, vele kell betöltened a gondolataid. A Zsidó levél 12:3 ezt mondja: "Gondoljatok Jézus példájára. Kitartott, miközben gonosz emberek rosszat tettek ellene. Tehát ne fáradjatok el, és ne hagyjátok abba az erőfeszítést." (NCV ford.)
  2. Gondolj másokra. A Biblia azt mondja a Filippi 2:4-ben: "Ne csak a saját dolgaitokkal törődjetek, hanem mások iránt is mutassatok érdeklődést, és az iránt, amit mások tesznek." (TLB ford.) Ma a világ, amiben élünk, teljesen az ellenkezőjét diktálja ennek. Minden arra buzdít, hogy csak magadra gondolj, és senki másra. De Jézus fölötte áll ennek a világi normának, és amikor róla gondolkodsz, könnyebben fogsz tudni másokra is gondolni.
  3. Gondolkodj az örökkévalóságon. "Szem nem látta, fül nem hallotta, és elme még fel nem fogta, amit Isten készített azoknak, akik Őt szeretik." (1Korintus 2:9, NLT ford.) Amikor olyan igazságokra kezdesz el összpontosítani, mint ez, minden problémád kisebbnek tűnik majd azokhoz a dicsőséges, örömteli és élvezetes dolgokhoz képest, amelyek az örökkévalóságban várnak ránk.

Az elméd a legnagyobb kincsed, de egyben a legnagyobb harcmező is. Kérd Istent, hogy segítsen meghozni minden nap azt a döntést, hogy Isten Igéjéből táplálkozol, megtisztítod az elméd a romboló gondolatoktól, és  Jézussal, másokkal és az örökkévalósággal kapcsolatos gondolatokkal töltöd meg.  És akkor megnyerted a csatát.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tudnád a gyakorlatban is megvalósítani a Filippi 2:4-et a házicsoportodban vagy a gyülekezeti közösségedben ezen a héten? És hogyan tudnád megvalósítani ezt a családodban?
  • Hogyan segít a Jézusról és az örökkévalóságról való gondolkodás abban, hogy gondolj másokra is?
  • Mi az, ami leginkább megakadályoz abban, hogy a nap folyamán az örökkévalóságot tartsd szem előtt? Hogyan tudod ezeket a zavaró dolgokat csökkenteni?





komment
süti beállítások módosítása