Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mindig túl korán van, hogy feladjuk!-Ne aggódj, légy egészséges!

2019. január 13. 10:16 - Andre Lowoa

Mindig túl korán van, hogy feladjuk!

„Ezért soha nem adjuk fel. Habár a testünk haldoklik, a lelkünk minden nap megújul. A mostani könnyű szenvedésünk nem tart sokáig, mely az örökké tartó dicsőség túláradó mértékét szerzi meg nekünk!” (2Kor 4:16, NLT fordítás)

A hívő és nem hívő ember között az a különbség, hogy a hívő ember soha nem adja fel a nehézség első jeleinél, hanem igyekszik folyamatosan kitartani. A hívő ember elszánt, szorgalmas, állhatatos, és nem tudja, mit jelent az, hogy feladni. Tudod, hogy hogyan lesz a kis makkból tölgyfa? A tölgyfa is valamikor csak egy makk volt, azonban soha nem adta fel.

Nem vagyok valami okos, de egy dolgot biztosan tudok: Mindig túl korán van ahhoz, hogy feladjuk. Addig soha nem vagy vesztes, amíg nem adod fel, és mindig túl korán van, hogy kilépj. Isten a nehéz időkben teszi próbára az állhatatosságunkat.

Amikor megalapítottuk a Saddleback Gyülekezetet, az első prédikációmat egy személynek tartottam, a feleségemnek, aki szerint a beszédem túl hosszú volt. Az eltelt harmincegy év alatt a véleménye semmit nem változott!

Amikor elkezdtük a gyülekezetünket, azt gondoltam, hogy gyorsan szerzünk épületet is számunkra, azonban ez 15 éven keresztül nem valósult meg. A Saddleback Gyülekezet első 13 évében 79 különböző létesítményt használtunk az összejövetelek megtartásához. Tudod, hogy hányszor éreztem úgy, hogy inkább feladom? Szinte minden hétfő reggel! Azonban nem tudtam, hogy hogy kell feladni! És akkor Isten azt mondta: „Rick, hogyha soha nem adnék a gyülekezetednek egy épületet, még mindig szolgálnál engem?" És akkor azt válaszoltam: „Teljes mértékben!”

Mire felépítettük az első gyülekezeti házunkat, a gyülekezetünk száma meghaladta a tízezer főt. Hogyan lehet felépíteni és lebontani egy templomot tízezer ember részére minden héten? Ebben nincs nagy dicsőség, csak kemény munka. Isten a kemény időket arra használja, hogy próbára tegye a kitartásunkat.

Ha most éppen nehéz idők járnak feletted, akkor ez az igevers neked szól: „Ezért soha nem adjuk fel. Habár a testünk haldoklik, a lelkünk minden nap megújul. A mostani könnyű szenvedésünk nem tart sokáig, mely az örökké tartó dicsőség túláradó mértékét szerzi meg nekünk!” (2Kor 4:16, NLT fordítás).

Istent sokkal jobban érdekli az, hogy milyen jellemé formálódsz, mint az, hogy mi történik veled. Az életedben gyakran állít megpróbáltatások, nehézségek elé, mivel a szenvedések és problémák sorozata tanít meg arra, hogy szorgalmas és eltökélt legyél, és hogy kifejlődjön a jellemed. A probléma, amellyel éppen most kell megküzdened, az Istenhez való hűségedet teszi próbára. Az életben adódó nehézségek ellenére is fogod szolgálni Istent?

„Ne fáradjunk bele tenni a jót, mert ha kitartunk, annak idején aratni is fogunk.” (Galata 6:9, SZIT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Szerinted miért érdekli Istent jobban az, hogy milyen jellemmé formálódsz, mint az, hogy mi történik veled?
  • Hogyan változtatja meg a nehézségekkel szembeni reakciódat az a tudat, hogy Isten a nehéz helyzeteidben is munkálkodik?
  • Milyen helyzetben voltál már kész feladni? Mi fog kelleni ahhoz, hogy bízz annyira Istenben, hogy kitarts ebben a helyzetben?





Ne aggódj, légy egészséges!


"Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg." (Ézs 43,2)


Mikor stresszes az életed, három alapvető dolog közül választhatsz: aggódsz, nem veszel tudomást a stresszről vagy lazítasz és bízol Istenben.

A zsoltáros azt mondja a Bibliában: "Így szóltam magamhoz, légy nyugodt, mert vigyáz rád az Úr." (Zsolt 116,7 NCV fordítás) Nem bízhatsz Istenben és aggódhatsz ugyanakkor.

Ez az igazi lelki bölcsesség nemcsak Istentől való, de bölcs dolog egészségedet illetően is. A Biblia a Példabeszédek könyvében azt mondja, a békés szív egészséges szív. "A nyugodt szív életet ad a testnek, de a rosszindulat rothasztja a csontokat." (Péld 14,30 NIV fordítás)

Nem csak az rombolja az egészségedet, amit eszel - hanem az is, ami téged eszik! Lehet remek terved az egészséges étkezésre vonatkozóan - friss, egészséges, organikus ételeket eszel, megfelelő adagokban - de ha neheztelsz valakire vagy aggódsz a holnap miatt, azt az egészséged sínyli meg.

Az aggodalom olyan, mint a méreg vagy a tűz. Belülről éget fel. Sosem felejtem el a Columbo egyik régi epizódját, amiben Johnny Cash játszotta a rossz fiút. Mikor végül elkapták, azt mondta: "Úgy örülök, hogy elkaptak, mert megölt a bűntudat."

Meg se tudom mondani, hány beszámolót olvastam már orvosoktól, akik állították, hogy az emberek többsége már holnap elhagyhatná a kórházat, ha megszabadulhatnának aggodalmaiktól, bűntudatuktól és sértődöttségüktől.

Sok fajta aggodalommal kell szembenéznünk az életünkben, de többségük ezen öt terület körül forog:

* Egyedül maradunk.
* Nem fogjuk tudni, mit tegyünk a jövőben.
* Nem lesz meg, amire szükségünk lesz.
* Bántódásunk esik valakitől vagy valamitől.
* Nem lesz erőnk a túlélésre.

De van jó hír: Nem kell aggódnod. Az aggódás nem kötelező gyötrelem. Sok minden lehet hatással az egészségedre, amit nem irányíthatsz, de az aggódás mennyiségét irányíthatod!

Isten több mint 7000 ígéretet tesz a Bibliában. Sok ígéret azokra a területekre vonatkozik, amik miatt a legjobban aggódsz, mint a fent említett öt terület.

Ismered Őt, aki a jövődet alakítja, ha kapcsolatban állsz Istennel Jézus Krisztus által. A jövődre vonatkozó ígéretei életet adnak, nem okot gyomorfájdító aggodalomra.

A 7000 ígéret egyike: "Ha vízen kelsz át, én veled vagyok, és ha folyókon, azok nem sodornak el. Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg."

Nem szükséges aggódnod. Ő, aki irányítja a jövődet, végig is kísér az úton. Ez lehet olyan fontos az egészségedet illetően, mint egy diéta vagy edzőtermi tagság 2014-ben.

Beszéljünk róla

* Hogy látod, aggodalmaid hogyan hatnak fizikai állapotodra vagy szeretteid egészségére?
* Az életed melyik területén küzdesz azért, hogy bízz Istenben és ne aggodalmaskodj feleslegesen?
* 2018-ben Isten mely ígéretére lesz szükséged segítségképpen, hogy jobban bízz Benne és kevesebbet aggódj?


komment
süti beállítások módosítása