Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Legyenek Isten szerinti és szeretetteljes elkötelezettségeid-Nincs mentség a pihenés hanyagolására-Vesd le a régit és öltsd fel az újat!

2019. január 08. 10:27 - Andre Lowoa

Legyenek Isten szerinti és szeretetteljes elkötelezettségeid


"Mivel körülöttünk minden el fog olvadni, milyen szent és istenfélő életet kellene éljetek!" (2Péter 3:11 LB fordítás)


Az elkötelezettségeid fejleszthetnek vagy romba dönthetnek, de mindenképpen meghatároznak téged! Mondd el, hogy mire kötelezted el magad és én megmondom, hogy ki leszel húsz év múlva!

Az emberek pont ennél a fajta elkötelezettségnél feledkeznek meg arról, hogy mi Isten célja az életükkel. Sokan félnek elkötelezni magukat bármi iránt és így csak sodródnak az életben. Mások félszívvel kötelezik el magukat olyan egymásnak ellentmondó értékeknek, amik miatt csak csalódottságot és középszerűséget fognak érezni. Megint mások pedig teljes mértékben elkötelezik magukat olyan világi céloknak, mint a gazdagság vagy hírnév, és a végén csalódni fognak és elkeserednek.

Minden döntésnek megvan a maga örök életre szóló következménye, éppen ezért bölcsen kell döntenünk: "Mivel körülöttünk minden el fog olvadni, milyen szent és istenfélő életet kellene éljetek!" (2Péter 3:11 LB). Nekünk, hívőknek, Isten szerinti és szeretetteljes elkötelezettségeink kell legyenek. Ha egyre jobban szeretnénk Jézushoz hasonlóvá válni, akkor ugyanolyan dolgok mellett kell elköteleznünk magunkat, mint Ő.

Beszéljünk róla:

* Mit mondanak a te elkötelezettségeid rólad?
* Milyen elkötelezettségekről kell lemondj? Milyen elkötelezettségeket kell megújíts vagy elvállalj?





Nincs mentség a pihenés hanyagolására

 

„Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj, még szántáskor és aratáskor is!” (1Móz 34:21)

place.jpg

A Biblia tele van utasításokkal pihenéssel, lazítással, és kikapcsolódással kapcsolatosan. Ráadásul, annyira fontos, hogy Isten a Tíz parancsolatban is megfogalmazta ezt, a Ne paráználkodj! és Ne ölj! parancsolatok mellé. Isten azt mondja, hogy minden hetedik napon pihenj meg! Ennyire fontos, hogy megtartsd a pihenés napját.

Jézus azt mondja a Márk 2:27-ben: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért”. Más szóval, Isten készítettet neked egy pihenőnapot a hét minden hetedik napján, amikor kikapcsolódj, imádd az Urat és megújulj. Isten ötlete a saját hasznodat szolgálja: így nem fogsz kiégni!

Manapság, a modern társadalmunkban, az emberek mégsem élnek ezzel a lehetőséggel. Még a pihenő napjukon is dolgoznak. Még azok is, akik elmennek istentiszteletre, miután hazaérnek, visszatérnek a munkához, és megpróbálják befejezni mindazt, amit nem sikerült a hét alatt megcsinálni. Ez nem a nyugalom napja!

Ezt jelenti a Sabbath: „Hat napon át dolgozz, de a hetedik napon pihenj, még szántáskor és aratáskor is!” (Móz 34:21).

Még a legelfoglaltabb időszakban sincs mentség arra, hogy elhanyagold a pihenést! Lehet, hogy könyvelő vagy, de neked is kell egy szabadnap áprilisban. Talán a kereskedelemben dolgozol, de karácsonykor neked is szükséged van szabadságra. Még a farmernek is pihennie kell egy napot vetés és aratás között.

Mit kell tenni tehát a nyugalom napján?

  1. Pihentesd a tested. Van, amikor a legszellemibb dolog, amit tehetsz, az ha szundítasz egyet.
  2. Irányítsd át a lelked, hogy imádd Istent, hogy dicsőítsd Őt.
  3. Töltsd fel az érzelmeidet. Ez olyasvalamit jelent, ami feltölt és regenerál téged, mint például a hobbid vagy a sport.

Valójában nem az a lényeg, hogy melyik napon van a nyugalom napod, a lényeg, hogy légy engedelmes! Talán nem akkor pihensz amikor a házastársad, vagy a főnököd mondja, hogy tarts pihenőt, de muszáj pihenned, mert Isten parancsolja ezt, hogy a legjobbat adhasd magadból Istennek!

Beszéljetek róla:

  • Milyen különbséget érzel azokon a napokon, amikor egy egész éjszakán át pihensz, azokhoz képest, amikor csak egy pár órát?
  • Milyen tevékenységek vagy felelősségek akadályoznak meg, hogy kipihend magad?
  • Hogyan kell megváltoztasd a nyugalom napodat, hogy Isten tiszteletére legyen a pihenéseddel?






Vesd le a régit és öltsd fel az újat!


„Vessétek le a régi ént, ami megtévesztő kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg elmétekben, és... öltsétek fel az új éneteket, ami valóságos megigazulásban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (Ef 4:22-24, NIV fordítás)


Ha tartós változást szeretnél az életedben, a testeddel kell kezdened, és ez magában foglalja a gondolkodásmódod megváltoztatását is. Fontos, hogy amit beengedsz az elmédbe és amin gondolkozol, Istennek tetsző legyen, és az Ő dicsőségére legyen.

Az Efézusi levél 4:22-24 azt mondja: „Vessétek le a régi ént, ami megtévesztő kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg elmétekben, és... öltsétek fel az új éneteket, ami valóságos megigazulásban és szentségben teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen.” (NIV ford.)

Figyeljük meg, hogy levételről és felöltésről van szó az igeversben. Az egészségünkkel kapcsolatban is például igazából az a lényeg, hogy bizonyos dolgokat, amiket eddig csináltunk, abbahagyunk, vagyis "levetünk", és új dolgokat kezdünk el. Ne tölts magadba negatív és fájdalmat okozó dolgokat, érzéseket, hanem inkább olyan dolgokkal töltődj fel, amelyek építenek téged.

Ne engedj negatív és fájdalmat okozó dolgokat az elmédbe, ehelyett inkább olyan dolgokra kezdj figyelni, amelyek építenek és amitől még inkább Krisztushoz hasonlóvá leszel. Az elméd megújítása során is először "le kell vetned" bizonyos dolgokat, mielőtt "felölthetnél" valami újat.

Amikor például elmész egy áruházba, hogy egy új kabátot vegyél magadnak, amikor felpróbálod az új kabátot, nem a régire veszed rá, hiszen akkor nem tudod, hogy jó-e rád. Le kell vetned a régit, mielőtt felvennéd az újat.

Le kell vetned magadról, ami régi, mielőtt felöltöd az újat! Ez a szellemünkre, a lelkünkre, az érzelmeinkre és az értelmünkre is igaz.

Beszéljünk róla:

* Melyek azok a „régi dolgok”, amelyeket ki kell iktatni az életedből, az elmédből vagy a testedből?
* Melyek azok az „új dolgok”, amelyekkel az elmédet és a testedet fel kell töltened? Milyen új szokásokat kell kialakítanod ebből a célból?
* Hogyan próbálsz meg Istenhez még inkább hasonlóvá válni "valóságos megigazulásban és szentségben"?


„Vessétek le a régi éneteket, ami csalfa vágyakkal van megvesztegetve és változtassatok a viselkedéseteken; mindezek mellett pedig … öltsétek magatokra az új embert, ami Isten hasonlatosságára lett teremtve, valódi igazságban és szentségben.“ (Efézus 4:22b-24, NIV fordítás)

0e1139979_blog-putoffoldself_1.jpg

Ha hosszan tartó változást akarsz elérni az életedben, a tested változtatásával kell kezdened. Ennek része, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat, hogy így Istent tisztelni tudd azzal, amilyen dolgokon elmélkedsz, illetve a gondolatokkal, amelyeket beengedsz az elmédbe.

Az Efézus 4:22b-24-ben úgy olvassuk, hogy „Vessétek le a régi éneteket, ami csalfa vágyakkal van megvesztegetve és változtassatok a viselkedéseteken; mindezek mellett pedig … öltsétek magatokra az új embert, ami Isten hasonlatosságára lett teremtve, valódi igazságban és szentségben.“ (NIV fordítás)

Figyeljétek meg, hogy levételről és felvételről is szó van. Az egészséged alapjában véve arról szól, hogy többé nem teszel dolgokat, amelyeket nem kellene tenned azért, hogy azokat a dolgokat tudd tenni, amelyeket tenned kellene. Ne engedd a negatív és pusztító gondolatok beáramlását az elmédbe, hanem kezdd el építő dolgokkal megtölteni azt.

Ne engedd tele újra és újra az elméd negatív és romboló dolgokkal, hanem kezdj figyelmes lenni olyan dolgokra, amelyek Jézus képét építik benned és hozzá tesznek hasonlóvá. Az elméd megújulásánál először le kell vetkőznöd a régit, hogy fel tudd ölteni az újat.

Tegyük fel, hogy elmész egy áruházba kabátot vásárolni. Találsz is egyet és beviszed a próbafülkébe, hogy felpróbáld. Ha már van rajtad egy kabát, nem veszed fel az új kabátot a régire. Elég butaság lenne, mert nem derülne ki, hogy jó-e rád. Egyértelmű, hogy először leveted a régi kabátot, majd felveszed az újat.

Így igaz ez szellemi, érzelmi és mentális síkon is. Először le kell vetned a régit, mielőtt felvehetnéd az újat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen „régi dolgokat” kell eltávolítanod az életedből, elmédből vagy testedből?
  • Milyen „új dolgokkal” kell megtöltened az elmédet és a testedet? Milyen új szokásokat kell magadévá tenned, hogy sikeres legyen a változás?
  • Hogyan szeretnél Istenhez hasonlóvá válni „valódi igazságban és szentségben”?

 





komment
süti beállítások módosítása