Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hithez szükség van képzelőerőre-A testedről való gondviselés Istentisztelet-Az eltitkolt hit felszínes hit-Élj egy örömteli, nagylelkű életet-Engedd, hogy Jézus könnyítsen a terheden-Képes vagy meglátni?

2019. január 07. 10:13 - Andre Lowoa

A hithez szükség van képzelőerőre

 

"Tekintetünket állandóan olyan dolgokon tartjuk, amelyeket nem lehet látni. Mert azok a dolgok, amiket most látunk, hamarosan elmúlnak, azonban azok a dolgok, amiket nem látunk, örökké megmaradnak." (2Korinthus 4:18 - NLT fordítás)

Amikor nem látsz valamit fizikai valóságában, akkor azt el kell képzelned. A képzelőerő elengedhetetlen a hitben járáshoz.

A Zsidókhoz írt levél 11:1 ezt mondja: "A hit bizalom, hogy amit remélünk, az meg fog történni; bizonyosságot ad számunkra azokról a dolgokról, amelyeket nem látunk." (NLT ford.)

A hit az, amikor valamit remélünk, és tudjuk, hogy az meglesz. De ahhoz, hogy remélni tudj valamit, először el kell képzelned.

A Zsidókhoz írt levél 11. része a bibliai "Hírességek Csarnoka". Amikor végigolvasod a hit-hősökről szóló történeteket, rájössz, hogy mindannyian azért váltak a hit hőseivé, mert használták a képzelőerejüket.

Például, Isten a következőt mondta Ábrahámnak: "Kilencven éves vagy, és nincsenek gyermekeid. Én azonban megváltoztatom a neved Abrámról Ábrahámra, ami azt jelenti: nagy nemzet atyja."

Azt mondta Ábrahámnak, hogy menjen ki este és számolja meg a csillagokat, mert annyi unokája és dédunokája lesz. És ők ma Izrael népe. Mit tesz Isten akkor, amikor azt kéri Ábrahámtól, hogy számolja meg a csillagokat? Ráveszi arra, hogy használja a képzelőerejét. Azt mondja neki, hogy "szeretném, ha elképzelnéd és magad előtt látnád, amit az életedben teszek."

A Biblia azt mondja a 2Korinthus 4:18-ban: "Tekintetünket állandóan olyan dolgokon tartjuk, amelyeket nem lehet látni. Mert azok a dolgok, amiket most látunk, hamarosan elmúlnak, azonban azok a dolgok, amiket nem látunk, örökké megmaradnak."

Nem láthatod az Atyát, a Fiút és a Szent Szellemet, de ők örökké megmaradnak. Nem láthatod a saját lelkedet, de az is örökké megmarad.

A Biblia azt mondja, hogy a maradandó dolgokra kell koncentrálnod - azokra a dolgokra, amiket nem láthatsz most a szemeiddel. És hogyan tudsz arra fókuszálni, amit nem látsz? Úgy, hogy használod a képzeleted.

A képzeleted alakítja az életed. Ahhoz, hogy hitben járj, elengedhetetlenül fontos.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan segít a képzeleted abban, hogy megértsd, amit olvasol a Bibliában, és emlékezz is rá?
  • Nehéz a képzeletedet használni, amikor a hitről van szó? Mit gondolsz, miért van ez?
  • Mondd el, milyen kép él az elmédben, illetve a képzeletedben a hited néhány alapvető elemével kapcsolatban. Milyen kép él benned például a Szent Szellemről, a Mennyről vagy Isten akaratáról. Minek a hatására formálódik egy bennünk keletkező kép?



A testedről való gondviselés Istentisztelet


"Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek -  ez az igaz és megfelelő istentisztelet."
(Róma 12:1 GNT fordítás)


Ahhoz, hogy változni tudj az életed bármely területén, legyen az anyagi, szabadidős, kapcsolati  vagy szellemi síkon, vagy akár nevelési célzattal, a fizikai változással kell kezdened.

Hogy miért? Mert a tested hatással van a viselkedésedre. Az izmaid befolyásolják kedvedet és motiváltságodat. Az fiziológiád hatással van a pszichológiai állapotodra.

A Róma 12:1-ben úgy olvassuk, hogy: "Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek -  ez az igaz és megfelelő istentisztelet." (Róma 12:1 GNT fordítás)

A probléma az élő áldozattal az, hogy úgy dönthet, hogy lekúszik az oltárról. Mi állandóan ezt tesszük; odaajánljuk magunkat Istennek, aztán meg visszakozunk. Ez nem egy egyszer s mindenkorra szóló ajánlat, hanem meg kell tenned négy, öt, vagy lehetséges, hogy akár tízszer is egy nap!

Tehát akkor mi  a te “igaz és megfelelő istentiszteleted”? Három olyan dolog van, amit az Ige alátámaszt, mint istentiszteleti cselekedet:

  1. Tisztítsd meg a tested. A Biblia a 2 Korinthus 7:1-ben azt mondja, hogy: ”Tisztítsuk meg magunkat minden testi és lelki tisztátalanságtól, és Isten félelmében tegyük teljessé a mi megszentelődésünket.” Úgy tartod tisztán a tested, ha odafigyelsz, hogy mit engedsz be az elmédbe, hogy mit nézel, vagy mikre hallgatsz, illetve, hogy mit viszel be ételként és italként a szervezetedbe.

  2. Viselj gondot a testedről. Efézus 5:19-ben azt olvassuk, hogy ”Mert a maga testét soha senki nem gyűlölte, hanem táplálja és gondozza, ahogyan Krisztus is az egyházat.” Tiszteld Istent úgy, hogy karbantartod a tested.

  3. Szabályozd a tested. “Mindannyian tanuljátok meg szabályozni szentségben és tisztaságban saját testeteket.” (1 Thesszalonika 4:4, GNT forditás) hogy az ne vonjon a befolyása alá benneteket. Nem mondhatod azt, hogy "Egyszerűen nem bírtam magammal.”


Energiára lesz szükséged ahhoz, hogy bármilyen változást elérj az életben. Ahhoz, hogy meglegyen az energiád a céljaid eléréséhez, a változás a testedben kell, hogy elkezdődjön.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen gyakorlati módon, tudod Istent a testeddel dicsőíteni?
  • Milyen aprócska utak vannak, melyek hozzásegítenek téged ahhoz, hogy szabályozd a testedet? És milyen nagyobb lehetőségek vannak?
  • Hogyan “táplál és visel gondot Isten az Egyházról”? Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy hasonlóképpen tégy a testeddel?




Az eltitkolt hit felszínes hit

„Jézus megkérdezte tőle: ’Mi a kívánságod, mit tegyek érted?’ A vak ember így felelt: ’Mester, látni akarok’ ” (Márk 10:51 NCV-fordítás).

blindman.jpg

Tedd közkinccsé életcéljaid! Adj hangot szándékodnak, mit akarsz változtatni életeden, mi az, amit kérsz Istentől. Tisztázd magadban, mit is akarsz valójában, aztán jelentsd is ki nyilvánosan. Mindenkinek el kell mondanod, mert az eltitkolt hit felszínes hit. 

Márk evangéliumának 10:51-es igeverse így fogalmaz: „Jézus megkérdezte tőle [Bartimeustól]: ’Mi a kívánságod, mit tegyek érted?’ A vak ember így felelt: ’Mester, látni akarok’ ” (NCV-fordítás). 

Felmerülhet egy kérdés: mi a csudának kérdezte ezt Jézus? Odamegy egy vak koldushoz, aki az út szélén üldögél a földön, és megkérdezi tőle: „Mit szeretnél, mit tegyek veled?” Hát nem tudta már magától is, hogy mire van szüksége annak a szegény embernek? Tán Jézus képtelen volt olvasni e világtalan gondolataiban? Gondolod, hogy nem volt tisztában Ő maga is, hogy mi lehet a legfőbb vágya annak a szerencsétlennek? Dehogynem. Akkor vajon mi okból kérdezte tőle Jézus, hogy „Mi a kívánságod, mit tegyek érted?” 

Bartimeus érdekében tette fel Jézus a kérdést. Ezzel ugyanis lehetőséget adott Bartimeusnak, hogy nyíltan megvallja hitét. E vallomás jelentése: „Azt akarom, hogy gyógyíts meg!” Nem kéred egy embertől, hogy gyógyítson meg, hacsak nem gondolod és hiszel benne, hogy képes azt megtenni. Bartimeus kimondta, hogy elhiszi, hogy Jézus az, akinek mondja magát, hogy Jézusnak hatalmában áll megváltoztatnia őt, és hogy Jézus ezt meg is fogja tenni. Mindez hitének megvallása volt. 

Bámulatra méltó dolog, miszerint Jézus ebben a pillanatban ugyanezt kérdezi tőled is: „Mit kívánsz, mit tegyek érted?” Jézus minden nap, minden áldott reggel felteszi neked ezt a kérdést. Ha Ő most azon nyomban előtted teremne, mégis hogyan válaszolnál Neki? Isten fontos szerepet szán neked. Áldását akarja adni rád, és hihetetlen dolgokat szeretne véghezvinni az életedben. Ám ezt hittel kérned kell Tőle. 

Tudtad, hogy valahányszor kitűzöl egy célt, ez egyben a hit kinyilatkoztatása? Egyetlen kikötés van: amikor kitűzöl egy célt, és elhatározod, „ezt vagy azt akarom kezdeni az életemmel”, hozzá kell tenned azt is, hogy „ha Isten is úgy akarja”. Ugyanis, nem ismerheted a jövőt. 

Így hát bátran hangoztasd céljaid! Minél több ember tud róluk, annál több támogatásban, bátorításban és segítő imában lesz részed. Nem beszélve arról, hogy az eredmény így megjósolhatóvá válik. 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Vajon milyen lépéseket szükséges megtenned ahhoz, hogy nyilvánosan is hitet tégy Jézus mellett?
  • Milyen célokat fogsz kitűzni a mai napon, melyek hitbeli lépésekként foghatóak fel? Hogyan fogod ezeket mások tudomására hozni?




Élj egy örömteli, nagylelkű életet

"Mert nem üres beszéd az számotokra, hanem életet jelent nektek. Általa éltek hosszú ideig azon a földön..." (V. Mózes 32,47)

Sok ember azt gondolja, hogy a Biblia csupán olyan parancsokkal van tele, hogy "Ne tedd...". Ők azt feltételezik, hogy a Biblia mindenütt csak korlátozásokról szól, és egy unalmas életbe akar vezetni téged.

De Isten azt akarja, hogy élj egy örömteli, egészséges életet. A következő két dolog, amit a jó egészséggel kapcsolatosan meg akarok veled osztani, mosolyt kell csaljon az arcodra.

A nagylelkű adakozás elősegíti a jó egészségedet.

Minden, amid van Isten ajándéka. Ő bőkezű, és azt akarja, hogy te is az legyél. A Biblia azt mondja: "Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül." (Példabeszédek 11,25) Ez a vers nem csal mosolyt az arcodra? Van tehát oka, hogy miért érzed mindig olyan jól magad, mikor segítesz másokon, akár pénzt adsz, akár ruhát, vagy más dolgot, akár az idődből áldozol rájuk.

Ha jól érzed magad, az jót tesz az egészségednek. Isten azt mondja az Ő igéjében, hogy az élet nem azért van, hogy csak eltűrjük, hanem, hogy élvezzük is.

"A vidám szív a legjobb orvosság, a bánatos lélek pedig a csontokat is kiszárítja." (Példabeszédek 17,22) Én ezt szeretem így értelmezni: "Aki nevet, tovább él." Tanulj meg nevetni magadon, vigyél egy kis játékosságot az életedbe minden nap, pihenj, nyugodj meg, és érezd jól magad.

Beszéljünk róla:

- Hogyan tudnál még jobban adakozni a te pénzedből és az idődből?

- Hogy tudnál több játékosságot vinni a napjaidba?




Engedd, hogy Jézus könnyítsen a terheden

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)

heavy-burden-basket-shoulder.jpg

Nem tudom, hogy milyen terheket cipelsz. Nem tudom, hogy mi nyomaszt. De tudom a választ.

Jézus azt mondja, hogy "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek. Vegyétek magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek. Mert az én igám jó, és az én terhem könnyű." (Máté 11:28-30)

Sokáig nem értettem ezt az igeverset, mert nem tudtam pontosan, hogy mi is az az iga. Amikor Jézus azt mondta, hogy „Vegyétek magatokra az én igámat”, nekem ez úgy hangzott, mintha egy újabb terhet akarna rám tenni. Van már éppen elég teher a nyakamon, Uram. Nem szeretném még a te gondjaidat is hordozni.

Az iga azonban egy olyan szerkezet, ami két férőhelyes, vagyis egyszerre két ökör számára is van benne hely, hogy azok együtt tudják húzni a szekeret.

Az iga azért nagyon jelentős, mert megfelezi a teher súlyát. Iga nélkül egy ökörnek kell az egész terhet vinnie. Viszont ha az iga segítségével egy másik ökröt is befogsz a szekér elé, akkor már ketten együtt húzzák azt, és így a teher súlya is megfeleződik.

Amikor Jézus azt mondja, hogy vedd fel az ő igáját, akkor ezzel nem azt mondja, hogy Ő átadja neked minden gondját. Jézusnak nincsenek gondjai! Hanem azt mondja, hogy Ő elhordozza veled a problémáidat. Ő megosztja a terheden. Át fogja venni a benned felhalmozott stresszt és veled együtt hordozza majd.

Wow!

A Biblia három igét használ ebben az igeszakaszban: jön, megtanul és felvesz. Jézus azt mondja, „Jöjj hozzám. Alkossunk egy csapatot. Tanuljátok meg, hogy én hogyan csinálom. Vegyetek fel egy könnyebb terhet. Ez csökkenteni fogja az életetekben lévő stresszt. Könnyebbé válik majd számotokra a tájékozódás.”

Amikor Krisztussal együtt hordozod az igát, akkor együtt mozogsz vele. Ugyanabba az irányba mész, ugyanazzal a sebességgel. És! A megfelelő irányba, a megfelelő sebességgel.


Beszéljetek róla

  • Miért nehéz néha elfogadni a segítséget valakitől, aki segíteni akar a terhed elhordozásában annak érdekében, hogy az életed könnyebb legyen?
  • Vannak olyan emberek az életedben, akik hajlandóak ezt megtenni érted? Te hogyan áldozod oda magad, hogy mások terhein segíts?
  • Isten tud már mindent a gondjaidról. Hogyan mutatod meg neki, hogy kész vagy az Ő igáját felvenni?




Képes vagy meglátni?


"Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra,
mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók."
(2 Korinthus 4:18)


Ezen a héten Rick pásztor arra tanít, hogy szellemi látásban és a hitből fakadó bizonyosságban éljünk. Meg kell tanulnunk a hit szemével látni, ahogy céltudatosan követjük Jézust.

Mikor az emberek Jézushoz jöttek, hogy elpanaszolják a helyzetüket, körülményeiket, ő gyakran mondott valami hasonlót: „Egy korty vízért jöttél, de ne a körülményeidre tekints, mert én vagyok az élő víz. Én nem csak pillanatnyilag tudom oltani a szomjad, hanem örökre! Képes vagy ezt meglátni?”

Vagy: „Ti most rögtön kenyeret akartok kapni, én azonban azt akarom, hogy lássátok meg, én vagyok az élő kenyér. El tudlak látni titeket erre az egy étkezésre is, de – Figyeljetek! – az egész örökkévalóságra táplálni tudlak titeket! Képesek vagytok ezt meglátni?”

Hitünk egyik óriási, misztikus paradoxonja: Jézus azt mondja, hogy látnunk kell a láthatatlant. A mód, ahogyan ezt megtehetjük, hogy bensőséges közösségben maradunk vele, és engedjük, hogy a Szent Szellem irányítsa a látásunkat, mind fizikai, mind szellemi értelemben.

Amikor azt hisszük, hogy a valóság csupán arra korlátozódik, amit látunk, akkor csapdába esünk, mert azt gondoljuk, hogy az egyedüli igazság az, amit látunk. Érzékelésünk foglyaivá válunk. Újra és újra azt látjuk, hogy Jézus a fókuszt a láthatókról a láthatatlanokra fordítja. Ő tudja, hogy azok számára, akik hitben járnak, a látszat sohasem a végső valóság.

A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. (Zsidók 11:1)






komment
süti beállítások módosítása