Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Működj együtt a Szent Szellemmel életed során!-Ne adj helyet az ördögnek!-Nem látod a jövőt? Bízzál Istenben-Válaszd a hitet a félelem helyett!

2019. január 06. 10:16 - Andre Lowoa

 

Működj együtt a Szent Szellemmel életed során!


„Újuljatok meg lelketekben és elmétekben” (Efezus 4:23.)

A Bibliában egy fontos igazságot látunk újra és újra: amint hitlépést teszel, a Szent Szellem abban a pillanatban kiárasztja erejét. Amikor Józsué egy leküzdhetetlen akadállyal állt szemben, a Jordán folyó vize csak azután állt meg, miután a papok engedelmesen és hittel beléptek a rohanó áramlatba. (Józsué 3:13-17.)

Ahogyan tegnap megbeszéltük, engedelmességünk utat nyit Isten erejének. Isten azt várja, hogy te cselekedj először. Ne várj arra, hogy erőt és magabiztosságot érezz. Menj előre, tedd azt, ami helyes, az érzéseid és félelmeid ellenére! Így tudsz együttműködni a Szent Szellemmel.

Az Újszövetség azt mondja, hogy tegyetek meg minden erőfeszítést, hogy növekedjetek a hitben, hogy minél inkább Jézushoz hasonlóvá váljatok (például: Lukács 13:24, Róma 14:19, Efezus 4:3). Nem ülhetünk ölbe tett kézzel arra várva, hogy ez megtörténjen.

Mélyül a hitünk minden alkalommal, amikor engedelmeskedünk Jézus parancsainak. Például:

El kell engednünk régi tetteinket. „Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott” (Efezus 4:22.)

Meg kell változnunk gondolkozásunkban. „újuljatok meg lelketekben és elmétekben” (Efezus 4:23.) A Biblia azt mondja, hogy értelmünk megújulásával mi magunk is megváltozunk. (Róma 12:2.)

„Fel kell vennünk” Jézus jellemét, azáltal, hogy új, istenfélő magatartást alakítunk ki. A Biblia mondja: „öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett.” (Efezus 4:24.)



Ne adj helyet az ördögnek!


"Ne engedjétek, hogy lemenjen a nap, miközben haragszotok, mert a harag helyet ad az ördögnek." (Efézusi levél 4:26b-27, NLT fordítás)

in-your-anger-do-not-sin.jpg


Amikor helyet adsz az ördögnek az életedben, akkor ő ott erődítményt emel. Mit jelent ez? Ha átadod az ördögnek az irányítást az életed egy kis területén, akkor nemsoká az egész felett át fogja venni az uralmat. Csak egy kis helyet adsz neki, ő pedig erődítménnyé formálja azt. 

Hadd magyarázzam el a következőképpen. A D-napon, a Szövetséges Erők Normandia tengerpartján partra szálltak. Létfontosságú volt számukra a hídfőállás létrehozása – vagyis, hogy elfoglaljanak a parton egy olyan területet, ahol felállíthatják az állomáshelyüket a csatához szükséges további haderő és felszerelés fogadására. Erről a kis területről képesek voltak beljebb jutni a szárazföldön, azzal a céllal, hogy felszabadítsák Franciaországot.

A Sátán viszont nem akar téged felszabadítani. Ő azt akarja, hogy helyet adj neki az életedben, és így egyre nagyobb területet foglalhasson el. Amikor elég mélyen előrehalad egy-egy bűn területén, akkor a helyet, ahova bejutott erődítménnyé alakítja, és ez megnehezíti, hogy visszavedd az uralmat az életed felett.

Hogyan kap helyet a Sátán az életedben? Az Efézusi levél 4. fejezetének 27. verse a haragot hozza példának, de ez lehet bármilyen más negatív érzelem is. Ha tele vagy aggodalommal, akkor helyet adtál neki az életedben. Ha tele vagy nehezteléssel, vagy ha megengeded, hogy a bűntudat szégyenné váljon, akkor helyet kapott a Sátán az életedben.  

Pál apostol szerint a legjobb módja annak, hogy elbánj ezekkel a negatív érzelmekkel az, ha azonnal cselekszel. Így fogalmaz: "Ne engedjétek, hogy lemenjen a nap, miközben haragszotok, mert a harag helyet ad az ördögnek." (Efézusi levél 4:26b-27, NLT fordítás) El kell döntened, hogy azonnal elrendezed a dolgot.

Ha nem így teszel, akkor ez a negatív érzelem szétterjed a szívedben és lehetőséget ad a Sátánnak arra, hogy helyet kapjon az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen negatív érzelemnek engedted meg, hogy az ördög felhasználja és rajta keresztül helyet kapjon az életedben, illetve mely érzelem az, amelyen keresztül ez megtörténhet a jövőben?
  • Mit jelent, ha egy negatív érzelem megfertőzi az életed?
  • Hogyan tudnád hatékonyan, proaktív módon kezelni az életedben megjelenő negatív érzelmeket?






Nem látod a jövőt? Bízzál Istenben


"Az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat." (Zsoltárok 25:9)


A Biblia azt mondja, hogy több dolog is van, amit meg kell tennünk, hogy Istentől vezetést kapjunk, de a legelső dolog ez: el kell ismernünk, hogy vezetésre van szükségünk!

A legtöbb esetben nem akarjuk Istent vagy bárki mást követni. Saját útunkon akarunk járni. Nem akarjuk elismerni, hogy útmutatásra, vagy vezetőre van szükségünk.

A bárányoknak olyan természete, hogy szeretnek letévedni az ösvényről. Ézsaiás próféta mondja: "Mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok, mindenki a maga útját járta." (Ézsaiás 53:6a)

A másik dolog a bárányokkal kapcsolatban, hogy nagyon gyengén látnak. Nem látnak messzire, előre. Ezért van szükségük pásztorra.

Isten olyannak teremtett téged, hogy ne legyél képes a jövőbe látni, mindegy, hogyan is próbálkozol. Miért tett így? Azért, hogy Tőle függj.

A Példabeszédek 14:12 ezt mondja: "Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet." Mindannyian hoztunk már olyan döntéseket, ami jónak tűnt, de végül kiderült, hogy rossz lett a vég. Néhány út a halálba vezet és aztán azon vesszük észre magunkat, hogy letértünk az útról. Ezért kell belátnunk: "Istenem, segítségre van szükségem."





Válaszd a hitet a félelem helyett!

„Többen is rászóltak, hogy hallgasson, ő azonban annál inkább kiáltozott: „Dávid Fia, könyörülj rajtam!” (Márk 10:48)

Amennyiben új kezdetet vesz hitbéli életed, szembe kell nézned a félelmeiddel. Ne engedd, hogy azok irányítsanak! A félelemnek az a hihetetlen tulajdonsága van, hogy megbénítja képességeinket, nem enged bennünket kibontakozni, és ezek okozzák hitünk hiányát.

Amikor a félelmet választjuk a hit helyett, szkeptikussá válunk – bármi új kipróbálásától vonakodni kezdünk. Általa önzővé is leszünk – tartunk tőle, hogy elköteleződjünk Isten és mások mellett. Továbbá a félelem rövidlátóvá tesz bennünket – a  jövő helyett a múltra figyelünk.

Bartimeus, egy vak ember, akivel Jézus a Márk 10-ben találkozott, sokunk számára is ismerős félelmet győzött le, mégpedig a visszautasítástól való félelmet. Tudta jól, hogy egy akkora tömegben Jézushoz kiáltani nem a legcélravezetőbb cselekedet, hiszen az emberek lenézhetik őt ezért. Ám kétségbeesésében azzal is tisztában volt, hogy Jézus az egyetlen, aki segíteni tud rajta.

És valóban így történt. Amikor e világtalan Jézushoz kiáltott, a körülötte lévők valóban mind óva intették: Ne kiabálj! Légy csendben! Felesleges jelenetet rendezned, hiszen Jézust nem érdekled. Van nálad fontosabb dolga is.

A sátán sokunk fülébe suttog ilyen mondatokat. Amikor egy hitbeli lehetőség adódik, az olyan gondolatok, mint 'Istent a lehető legkevésbé sem érdekled', vagy 'Ne csinálj jelenetet' és 'Mit fognak majd gondolni az emberek?' megakadályoznak minket abban, hogy igaz hittel forduljunk Istenhez. Amint egy szikrányi lehetőséged adódik a fejlődésre és változásra, rögtön vészjósló kiáltozasba kezdenek a körülötted lévők, nehogy sikerüljön  megragadnod a kinálkozó alkalmat.

Isten viszont arra kér, hogy ilyenkor minden erőddel próbáld felülmulni önmagad, és hogy teljes mértékben hagyatkozz Rá. Félelmetesen hangzik, ugye? Amikor Isten kér tőlünk valamit, választhatunk, hogy továbbra is rettegésben élünk, vagy felülkerekedünk félelmeinken. Az utóbbi, hithű lépés esetén számíthatsz rá, hogy Isten várni fog rád és tárt karokkal fogad majd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kinek a rosszallásától tartasz a legjobban és miért?
  • A Példabeszédek 29:25-be ez áll: „Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál." Kérd Isten segítségét, hogy tudj bízni benne és az ő rólad való véleményében jobban, mint abban, amit mások gondolnak rólad.
  • Hogyan akadályozza meg a félelem, hogy teljes bizalommal fordulj Isten felé?

 

komment
süti beállítások módosítása