Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A célok rugalmassá teszik a hitedet- A hit az, amikor előre hálát adsz Istennek-Add Jézusnak az álmaidat!-A változás időbe telik-Isten receptje az egészséges élethez-Tartsunk lépést a Szentlélekkel

2019. január 04. 10:16 - Andre Lowoa

A célok rugalmassá teszik a hitedet


„Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29b)

 

Minden alkalommal, amikor kitűzöl egy célt, a következőt mondod: „Úgy hiszem, hogy Isten azt szeretné, hogy ezt megtegyem erre és erre időpontra.”,  és ez egy hitvallás.

Ha nagy célt tűzöl ki magad elé, Isten nagy munkát fog végezni az életedben. Ha egy közepes méretű célt tűzöl ki magad elé, akkor Isten ilyenformán fog munkálkodni. Ha egy kis célt tűzöl ki magad elé, akkor Isten is eszerint fogja végezni a munkát az életedben.

Láthatod tehát, hogy hogyan teszik a célok rugalmassá a hitedet. A céljaid bizonyítják, hogy bízol Istenben, de azt is megmutatják, hogy mennyire bízol Istenben. A Bibliában azt olvassuk, hogy „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29b)

Ezt azt jelenti, hogy a célok nem lesznek célok maguktól. Más szavakkal élve, ha nem tűzöl ki magad elé célt, akkor ezzel már ki is tűzted a célt magad elé, mert a cél ugyanaz maradt, ami előtte volt.

Lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban:

  • Ha azt kérdezem tőled, hogy „Milyen célkitűzéseid vannak az egészségeddel kapcsolatban?”, és Te azt mondod, hogy „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod ugyanaz maradt.
  • Ha azt kérdezem tőled: „Milyen célkitűzéseid vannak az emberi kapcsolataid terén?” és Te azt mondod: „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod valójában az, hogy a kapcsolataid ne legyenek jobbá. 
  • Ha azt kérdezem tőled: „Milyen célkitűzéseid vannak a pénzügyeid és a adósságaidból való kilábalásod terén?” és Te azt mondod: „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod mindössze annyi, hogy az adósságban maradj.
  • Ha azt kérdezem tőled: „Milyen célkitűzéseid vannak a karriereddel kapcsolatban?” és Te azt mondod: „Nincs semmilyen célkitűzésem.”, akkor a célod annyi, hogy sodródj az árral.


Ezért tanítja nekünk a Biblia, hogy legyenek céljaink. Ezek lelki önfegyelemre tanítanak bennünket. Próbára teszik a hitünket. A személyiségünket formálják és építik a bennünk lévő reményt.

Beszéljetek róla

  • Hogyan mutatták meg a céljaid azt, hogy mennyire bízol Istenben, abban, hogy Ő nagy dolgokat tud tenni az életedben?
  • Az életed melyik területén hanyagoltad el a célkitűzést?
  • Milyen célt fogsz ma kitűzni, hogy folyamatosan fejlődhess életed minden területén?



A hit az, amikor előre hálát adsz Istennek

„Amikor imádkoztok és kértek valamit, higgyétek, hogy már megkaptátok és megadatik, amit kértetek.” (Márk 11:24 GNT fordítás)

A hit nem azt jelenti, hogy Isten képes megtenni valamit. A hit még csak nem is egy esetleges remény arra, hogy Isten majd teljesíti, amit kérünk Tőle. Hinni annyit tesz, hogy jó előre hálát adunk Istennek.

Jézus azt mondta: „Amikor imádkoztok és kértek valamit, higgyétek, hogy már megkaptátok és megadatik, amit kértetek.” (Márk 11:24 GNT fordítás)

Most biztosan így spekulálsz: „Ezt mégis hogy érted? Talán előre köszönetet kellene mondanom a Teremtőnek, még mielőtt az imáim meghallgattatnának?”. Bizony, így van! A megelőlegezett hála jelent ugyanis valódi hitet. Az utólagos köszönetnyilvánítás pedig a hála.

Néhány héttel ezelőtt használtam már az alábbi illusztrációt, amelyet szerintem érdemes elismételnem, mert könnyen megérteti velünk, mit jelent előre köszönetet mondani Istennek. Tegyük fel, hogy valaki kiállít a nevedre egy többezer dollárról szóló csekket. El tudod képzelni, hogy mindaddig nem köszönöd meg az illetőnek ezt a nemes gesztust, amíg kézpénzre nem váltod a csekket? Szó sincs róla!  Azonnal  kifejezed a hálád. S bár nem férsz hozzá a pénzhez, amíg a kasszához nem érsz, ez mégis egy ígéret számodra. És te ezért az ígéretért mondasz szívből köszönetet, hiszen bízol az illetőben, aki hiteles anyagi fedezettel rendelkezik. 

A hit is pontosan ilyen. Előre hálát adunk Istennek jövőbeli áldásaiért.

A lényeg tehát az, ha Isten egyszer arra kér, eredj Moby Dick után egy horgászcsónakkal, ne feledj  tartármártást vinni magaddal! Mérget vehetsz rá ugyanis, hogy aznap este halsültet fogsz vacsorázni.

Jézus azt mondta „A ti hitetek miatt, meg fog történni”(Máté 9:29 NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj a legjellemzőbb kifejezésekre, amelyeket imáidban használsz. Visszatükrözik azok az Istenbe vetett hitet?
  • Hogyan változna a látásmódod és a hozzáállásod, ha Isten mindent biztosítana, amit csak kérsz?
  • Mely imával fojtod  el vágyaidat, hogy növekedni tudj az Isten iránti hűségedben?



Add Jézusnak az álmaidat!

„Megtanultam, hogyan éljek bármilyen helyzetben, attól függetlenül, hogy tele van a gyomrom vagy éhezek, sok mindenem van vagy kevesem. Mindent megtehetek Krisztus által, aki megerősít.” (Fil 4,12-13 NLT fordítás)


Addig nem válthatnak valóra az álmaid, míg meg nem tanulod feladni őket. Lehet, hogy ellentmondásosnak tűnik, de ez az igazság.

Mindig az a legbiztonságosabb döntés az álmaidat illetően, ha Jézus kezébe teszed le őket. Amint azt már sokszor megtapasztaltam a saját életemben és mások életében is, Isten gyakran az alábbi hat szakaszon vezet át:

1. Isten ad egy álmot.
2. Eldöntöd, hogy követed azt az álmot.
3. Késik a beteljesülése.
4. Akadályokba ütközik.
5. Zsákutcába kerül az álmod.
6. Isten teljesíti az álmodat.

Miközben a szakaszok alatt az álmod elérésén fáradozol, Isten benned munkálkodik. Mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy bízz benne. Pál apostol ezt így fogalmazza meg: "Megtanultam, hogyan éljek bármilyen helyzetben, attól függetlenül, hogy tele van a gyomrom vagy éhezek, sok mindenem van vagy kevesem. Mindent megtehetek Krisztus által, aki megerősít.” (Fil 4,12-13 NLT fordítás)

A Biblia félreérthetetlenül a tudomásunkra hozza, hogy bármit megtehetünk – Isten segítségével. Ahhoz, hogy elérd az Istentől kapott álmaidat, sokkal többre van szükséged a pozitív gondolkodásmódnál, mégpedig Isten erejére.

Sokan sorban olvassák a motivációs könyveket, mégsem haladnak előre, hogy elérjék az álmaikat. Mindannyiunknak Isten természetfeletti erejére van szüksége.

A saját erődből igyekszel elérni az álmaidat? Ha igen, biztosítlak, hogy nem fogod elérni – legalábbis ami az igazán fontos céljaidat illeti. Nem lesz olyan szél, ami előrehajtsa életed hajóját.

Add át álmaidat Istennek! Hagyd, hogy Ő valóra váltsa őket!

Beszéljünk róla:

* Miért olyan nehéz elengedni és Jézusnak adni az álmainkat? Mitől tartunk ilyenkor?
* Mit jelent átadni Jézusnak az álmainkat?
* Álmaid melyik részét nem adtad még át neki?



A változás időbe telik


„Öltsétek magatokra az új embert, mely Isten képmására teremtetett valóságos igazságban és szentségben” (Efézusiakhoz 4:24 ESV-fordítás).

oak-acorns.jpg

Amikor Isten száműzni akarja életedből a hibákat, akkor nem egyszerűen csak csettint egyet az ujjával, hogy ez nyomban megtörténjék, hanem Ő fokozatos ütemben munkálkodik. Ha Isten egy gombát akar teremteni, akkor hat órát vesz igénybe ehhez. Ám ha egy tölgyfát kíván alkotni, ez 60 esztendejébe telik.    

Te gomba vagy tölgyfa szeretnél inkább lenni?

A Szentlélek olyan változásokat fog véghezvinni az életedben, melyek messze felülmúlják minden képzeletedet, ám ezek nem történnek egyik napról a másikra. Imádkozom érted, hogy a Szentlélek munkája és Isten Igéje által, valamint kis gyülekezeti csoportod támogatásával válj megfontoltabbá, érettebbé, és Krisztushoz mind inkább hasonlóvá; imádkozom, hogy a mai naptól fogva egy, öt és tíz évig haladj töretlenül előre célod megvalósításában.

Imádságom szól azért is, hogy erősödj érzelmileg, testileg, lelkileg, mentálisan és pénzügyi téren - de magadnak is oda kell szánnod magad. A Biblia így fogalmaz: „Öltsétek magatokra az új embert, mely Isten képmására teremtetett valóságos igazságban és szentségben” (Efézusiakhoz 4:24 ESV-fordítás).

Így válunk egyre inkább hasonlatosakká Jézushoz. Pál apostol szavaival: „Mivel az Úr Lelke munkálkodik bennünk, egyre és egyre hasonlóbbak leszünk hozzá” (2 Korinthus 3:18b TLB-fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, Isten miért fokozatos, nem pedig azonnali változásokat akar benned véghezvinni?
  • Hogyan munkálkodik a Szentlélek a te életedben? Hogyan érheted tetten munkálkodását?
  • Milyen szerepet tölt be egy kis gyülekezeti csoport valakinek a lelki növekedésében?




Isten receptje az egészséges élethez

"...vésd szívedbe parancsaimat, mert megszaporítják napjaidat és életed éveit, jólétet és békességet hoznak neked!" (Péld. 3:1-2, EFO)

Ha lenne egy olyan tablettám, ami évekkel meghosszabbítaná az életedet, akkor valószínűleg sok pénzt fizetnél érte. De mi lenne ha azt mondanám neked, keresztényként már kezedben van a kulcs a hosszú élethez és ez ráadásul ingyen van!

Isten minden alapelvet megadott az ő Igéjében, a Bibliában az egészséges életmódhoz. A Biblia a használati utasítás a testedhez. Ahogy Dávid mondja: "Te készítetted testemet Uram, most adj értelmet, hogy a törvényeddel foglalkozzak" (Zsolt. 119:73, LB fordítás). Mózes ötödik könyvében ezt olvassuk: "Ezek az utasítások nem csak szavak - ezek a te életed. Ezeknek engedelmeskedve hosszú ideig élhetsz a földön" (5. Móz. 32:47, NLT fordítás). Isten ezt mondja: ha szívből megteszed, amit mondok, akkor hosszú életed lesz.

Mai igénk ezt mondja: "...vésd szívedbe parancsaimat, mert megszaporítják napjaidat és életed éveit, jólétet és békességet hoznak neked!" (Péld. 3:1-2, EFO) Milyen parancsokról van itt szó? "Bízz az Úrban teljes szívedből és ne a magad eszére támaszkodjál, minden utadat rendeld az Úr alá, és ő egyengeti ösvényeidet. Ne légy bölcs a magad szemében, hanem féld az Urat és kerüld a gonoszt. Ez hoz a testednek egészséget és csontjaidnak táplálékot.Tiszteld az Urat a te vagyonodból, minden terményed első gyümölcséből, akkor a csűrjeid túláradóak lesznek." (Péld. 3:5-10)

Ezek az igék kiemelnek néhány olyan tényezőt, amelyekre eddig talán nem gondoltál, de ezek a tényezők segítenek neked abban, hogy egészséges maradj: nyugalom, bizalom az Úrban, becsületesség, alázatosság, nagylelkűség. Ezek a dolgok javíthatják egészségedet, mert a testi egészséget a lelki egészség befolyásolja.

A következő pár napban áttekintünk pár dolgot, amiről a Biblia azt mondja, meg kellene tennnünk az egészségünk érdekében. Szánj ma arra, hogy elmélkedj a Példabeszédek 3:5-10 szakaszán, kérd Istent, hogy mutassa meg hogyan növekedhetsz a nyugalomban, bizalomban, becsületben, alázatban, nagylelkűségben.



Tartsunk lépést a Szentlélekkel

„Ha Lélek szerint élünk, Lélek szerint is járjunk.” (Galatákhoz írt levél 5: 25)



Amikor figyelmen kívül hagyjuk a Szentlelket, akkor nagyon kevés különbség van aközött ahogyan mi élünk, és ahogyan a hitetlenek, akik Istentől távol, tőle függetlenül élnek.

„Érzéki ember pedig nem foghatja meg az Isten Lelkének dolgait: mert bolondságok néki; meg sem értheti, mivelhogy lelkiképpen ítéltetnek meg.” ( 1 Korintusi levél 2: 14)

A mi feladatunk, hogy érzékenyek legyünk a Szentlélekre. Kérd Istent, hogy tanítsa meg neked hallani a csendes kis hangját, és azt, hogy érzékeny lehess a Lélek indíttatására amelyet Ő helyezett beléd. Aztán hidd el az igazságot, hogy Ő majd vezet a döntéseidben, és az életed részletkérdéseiben.

Amikor megtanulsz járni a Lélekben, akkor az Úr sosem fog tőled olyat kérni, ami ellent mond az Ő Igéjének. A Lélektől jövő indíttatások mindig összhangban állnak a Bibliával, habár lehet, hogy nem lesznek összhangban a gyülekezeted hagyományokkal, vagy az előzetes elgondolásaiddal.

A következő pár hétben jegyezz fel minden olyan alkalmat, amikor úgy érzed, a Szentlélek sugall valamit. Ez megtanít arra, hogy érzékeny légy a Szentlélek vezetésére, de megerősíti azt az elhatározásodat, hogy engedelmeskedj az Úr vezetésének, amint látod az állandó, szerető gondoskodását az életed részleteire nézve.

És mi történik, ha elrontod? Emlékezz az Isten kegyelmére! Ha nem érted meg, vagy nem engedelmeskedsz a Lélek vezetésének, akkor valld meg tévedésed Istennek, mert ő hű a megbocsátásra.(1 János 1:9).

Támaszkodj a kegyelmére, és emlékezz rá, hogy a Krisztus iskolájában vagy. Tudja, hogy tanulsz, és elküldte a Szentlelket, hogy tanítson téged.
komment
süti beállítások módosítása