Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ahhoz, hogy megváltozz, szükséged van Isten hatalmára-Az igazság szabaddá tesz-Az Istenhez visszavezető ösvény-Bízz Istenben 2019-ben is

2019. január 01. 10:57 - Andre Lowoa

Ahhoz, hogy megváltozz, szükséged van Isten hatalmára

"Milyen szörnyű helyzetben vagyok! Ki szabadít meg engem ebből a testből, amely a halál felé halad?" (Róm.7:24)
Rá kellett már döbbenned arra, hogy sokszor a magad ellensége vagy? A saját reakcióid, a saját félélmeid, elégtelenségeid okán cselekszel esztelenül. Azt tudom, hogy rám ez igaz.

Szükségem van arra, hogy valaki megvédjen magamtól, mert vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban; dolgok, amiket bárcsak másképp tettem volna, vagy amiken szeretnék változtatni. De saját erőmből ez nem megy. Szükségem van egy külső erőforrásra.

Talán azt állítod: "Meg tudok változni." Sajnálom, de azt kell, hogy mondjam, nem tudsz. Minden évben körülbelül ilyenkor írjuk az újévi fogadalmak listáját. Január végére viszont ez a lista már a kukában lesz. Miért? Mert magadtól nem tudsz megváltozni. Szükséged van Isten hatalmára. Szükséged van egy Megváltóra, aki véghez tudja vinni benned azokat a változásokat, amelyeket te magadtól nem.

Hadd szögezzek le valamit: Isten sosem pazarolja az energiáját. Nem fáradozik feleslegesen olyasvalamiért, ami szükségtelen. Más szóval, nem küldött volna Megváltót, ha nem lenne szükséged rá. A tény, hogy Isten Megváltót küldött, azt jelenti, hogy szükséged is van rá.

Az igazság az, hogy ha őszintén végiggondolod, néha úgy érzed, az életed irányíthatatlan. Ez egy meglehetősen gyakori érzés. Üdvözöllek az emberi faj világában!

Pál apostol kétezer éve ugyanígy érzett. Pál ezt mondja a Bibliában: "Milyen szörnyű helyzetben vagyok! Ki szabadít meg engem ebből a testből, amely a halál felé halad? Isten az, aki megszabadít! Hálát adok Istennek, hogy valóban megszabadít, Urunk, Jézus Krisztus által!" (Róm.7:24-25a) Ez a válasz!

Lehetséges, hogy rossz helyen keresed a megváltást, és ezért vagy frusztrált. Azt az egy dolgot keresed, ami beteljesedést, értelmet és békét hoz az életbe.

Néhányan közülünk azt hiszik, ha megházasodnak, vagy ha megszereznek egy bizonyos állást, ha előléptetik őket, ha elérik a jólét egy bizonyos szintjét, ha gyermekük lesz, vagy ha a gyermekük felnő és lediplomázik, akkor minden nagyszerű lesz.

Rossz helyen keresgélsz. A válasz nem egy bizonyos helyen, nem egy programban vagy tablettában rejtőzik. A válasz egy személy: Jézus Krisztus. Isten által és Istennek lettél teremtve. És amíg ezt nem érted meg, addig az életednek sem lesz értelme.




Az igazság szabaddá tesz


„Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami Tőle származik, vessétek el a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a bujaság és a csalás. Inkább engedjétek, hogy a Lélek megújítsa a gondolataitokat és magatartásotokat. Vegyétek fel az új természetet, ami Istenhez hasonlóvá teremtetett – valóságosan igaz és szent. Ne hazudjatok többé, hanem mondjátok el felebarátaitoknak az igazságot, hiszen mindannyian egy test tagjai vagyunk." (Efézus 4:21-25 NLT fordítás, második kiadás)

A személyes változáshoz nem az akaraterő a kulcs. A titok nyitja tudni az igazságot és szembenézni vele. Tudnod kell és szembe kell nézned az igazsággal önmagadra, a kapcsolataidra és a természetedre vonatkozóan, ha bármit is változtatni akarsz az életedben.

Miért szükséges tudni az igazságot mielőtt bármi is megváltozik? Mert az életedben lévő önpusztító szokások mögött egy hazugság áll, amit elhiszel. Ha adósságaid vannak, akkor olyan hazugságokat hittél el, hogy „Bármennyit is költhetek, mert úgy is megúszom!" vagy „Bármikor vissza tudom fizetni!" Lehet, hogy túlértékelted, hogy mennyit fogsz keresni, vagy elhitted azt a hazugságot, hogy szükséged van egy sokkal nagyobb házra.

Valóban így van? Biztos vagy benn, hogy ez az igazság? Be tudod bizonyítani, hogy ez az igazság? Teljesen biztos vagy, hogy amit az anyagiakról mondtál, az igaz? Vagy mi a helyzet a kapcsolataiddal? Vagy mi a helyzet azokkal a dolgokkal amelyeket magadról állítasz magadnak? Az az igazság a múltadról vagy valamilyen eseményről, amit te állítasz, vagy az az igaz, amit Isten mond róla?

A Biblia azt tanítja, hogy a személyes változás az igazsággal kezdődik. Az igazság szabaddá tesz! Pál apostol azt mondja, „Mivel hallottatok Jézusról és az igazságról, ami Tőle származik..." (Efézus 4:21 NLT fordítás, második kiadás). Ki az igazság? Jézus, és mivel Jézus az igazság, Ő mindig az igazat fogja mondani. Az Ő szava az igazság. A Biblia az Ő szava és ez azt jelenti, hogy a Biblia az igazság (2Tim 3:16-17).

Amit a tévében hallasz vagy könyvekben olvasol nem fog mindig segíteni, mert nem mindig az igazság. Tapasztaltad már ezt? De amit Isten mond az mindig igaz lesz. Isten Szava megmutatja, hogy hogyan menj vissza ahhoz az élethez, amelyre teremtettél, és azt is megmutatja, hogy miként maradj Isten útján.

Ezért annyira fontos, hogy naponta legyen egy csendes időszakod Isten Igéje mellett: a változáshoz szükséges megtudnod az igazságot! Amíg az életed alapját hazugságok, tévhitek vagy féligazságok képezik, sosem fogsz megváltozni. De amikor szembenézel az igazsággal és válaszolsz rá, elkezded meglátni a változást az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy önromboló viselkedésre az életedből. Milyen hazugságokat hittél el, ami ehhez a viselkedéshez vezetett?
  • Hogyan tudnád megváltoztatni a napi rutinod vagy beosztásod, hogy több időd tudj Isten Igéjével tölteni naponta?
  • Miért tűnik sokszor könnyebbnek továbbra is elhinni a magunkról vagy a körülményeinkről szóló hazugságokat mint szembenézni az igazsággal?






Az Istenhez visszavezető ösvény

 

"Ha nagyon komolyan veszed, hogy megtalálj engem,és mindennél jobban szeretnéd, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni." (Jeremiás 29:13. - Angolból szabadon fordítva - MSG)

Nem tudom hol vagy ma. Lehet, hogy messze vagy Istentől. Talán évek óta nem voltál gyülekezetben, vagy talán csak távol voltál egy vagy két hónapig. Lehet, hogy olyan heted volt, amikor azt gondoltad: "Igazából nem érzem Isten jelenlétét az életemben." És mégis mindannyian arra vágyunk, hogy közel legyünk Istenhez. Hogyan juthatsz vissza hozzá?

Ez a lelki átalakuláshoz ezető ösvény - három dolog ahhoz, hogy visszatérj Istenhez:

1. Legyen eleged az életedből!

Semmi sem fog történni az életedben, ameddig nem leszel elégedetlen azzal, ahogyan vagy, ameddig azt nem tudod mondani, hogy "Nem tetszik nekem ez. Belefáradtam, hogy mindig ki vagyok készülve. Belefáradtam, hogy mindig frusztrált legyek. Belefáradtam abba, hogy mindig agyon dolgozom magam. Belefáradtam, hogy Istentől távol érezzem magam." Miért enged Isten eddig a pontig? Azért mert úgy szeret, ahogyan vagy, de jobban szeret annál, mint hogy hagyjon úgy maradni ahogy vagy. Nem fogja hagyni, hogy elfecséreld az életed. Jeremiás 29:13 azt mondja: "Ha nagyon komolyan veszed, hogy megtalálj engem,és mindennél jobban szeretnéd, biztos lehetsz benne, hogy nem fogsz csalódni" (Angolból szabadon fordítva - MSG).

2. Ismerd be a bűnödet!

Ézsaiás 59:2 azt mondja: "Az a gond, hogy a bűneitek elválasztottak Istentől. A bűn miatt elfordította tőletek az arcát" (Angolból fordítva - TLB). Imádkoztál már úgy, és érezted már úgy, mintha Isten egy millió kilométerre lenne, vagy mintha egy fátyol lenne közötted és Isten között? Honnan jött ez? A bűneid elválasztottak Istentől. De ha távol érzed magad Istentől, találd ki, hogy ki távolodott el? Isten mindig ott volt. Ő feltétel nélkül szeret téged, és arra vár, hogy beismerd a bűnödet, hogy azután megint rendben legyen vele a kapcsolatod.

3. Ajánld fel magad

A Biblia azt mondja 2. Korintus 3:18-ban: "Mindannyian megmutattuk Isten dicsőségét, és megváltozunk, hogy olyanok legyünk mint Ő. Ez a változás bennünk még nagyobb dicsőséget hoz, ami Istentől jön, aki a Lélek" (Angolból fordítva - NCV). Igazi átalakulás történik, amikor a szíved elmozdul az önközpontúságtól az Isten - központúságig. Ott vagy már?

Ez a változás nem történik meg egyik napról a másikra. Isten dolgozni fog rajtad, egész életedben. De van egy döntés, amitől elkezdődik ez a folyamat.

"Kérlek titeket, testvéreim, Isten irgalmára, hogy szánjátok oda a testeteket elő áldozatul" (Róma 12:1a - Angolból fordítva - NIV).

Beszéljetek róla!

  • Mit gondolsz miért nehéz néha hogy elengedjük azokat a dolgokat, amik lefárasztanak minket?
  • Mit jelent megbánni valamit?
  • Mit jelent a gyakorlatban az, hogy odaszánod magad Istennek?



Bízz Istenben 2019-ben is

"Hit által épített Noé egy nagy bárkát, hogy megmentse családját az árvíztől. Engedelmeskedett Istennek, aki figyelmeztette őt olyan dolgokról, amelyek azelőtt még sosem történtek." (Zsidók 11:7, NLT fordítás)

evan-tout-puissant-2.jpg

A hit engedelmesség akkor, amikor még nem értesz valamit. 1050 parancsolat van csak az Új Testamentumban, és mind a mi javunkat szolgálja. Isten azt mondja, hogy "Szeresd az ellenségedet" és "Bocsáss meg az embereknek, akik fájdalmat okoznak". Ez nem könnyű! Sok olyan parancsolat van a Bibliában, amely nehéznek, ésszerűtlennek, valótlannak, megvalósíthatatlannak vagy akár lehetetlennek tűnik. De amikor Isten olyan dolgot mond például, hogy "Tartogasd a szexet a házasságra", akkor azt nem azért teszi, mert rosszat akar nekünk. Azért mondja ezt, mert Ő tudja, hogy mi a legjobb és mi tesz téged boldoggá - jobban tudja, mint te.

Minden alkalommal, amikor Isten mond neked valamit, az a hited próbája. A kérdés ez: Istenben bízol, vagy az ösztöneidben, az Igének hiszel, vagy a világnak.

Egy új évet kezdünk, így fontos feltennünk ezeket a kérdéseket. Hogyan válaszolunk rá 2019-ben? Bízni fogunk Istenben? Vagy azt tesszük, amiről mi gondoljuk, hogy tennünk kéne Isten vezetésére való tekintet nélkül? Bízni fogunk Isten Igéjében, vagy abban bízunk, amit a világ sugall?

Megesett veled, hogy gyermekként a szüleid valami olyasmire kértek, ami ésszerűtlennek tűnt, és amikor megkérdezted, miért, azt felelték, "Mert én azt mondtam!"?

Visszatekintve azokra a dolgokra, amiket azért tettél, mert a szüleid azt mondták, szerinted helyes volt, hogy megtetted? Igen. Látod már utólag, milyen bölcsek voltak? Isten ugyanezt teszi veled egész életedben, nem csak akkor, amikor gyermek vagy. Ha 80 éves vagy, Isten akkor is ezt fogja mondani: "azt akarom, hogy ezt tedd". Te pedig megkérdezed: "Miért?". Isten pedig azt fogja mondani erre: "Azért, mert én ezt mondtam".

Ez egy próba. A hit akkor is hisz, amikor nem lát, és engedelmes akkor is, amikor nem ért valamit. Ha nem tanulod meg az engedelmességet, nagyon sok olyan áldástól esel el, amelyeket Isten tartogat számodra.

De ha megtanulod kérdés nélkül megtenni, amit Isten mond - még akkor is, ha abszurdnak tűnik és teljes ellentétben áll a természetes hajlandóságoddal -, akkor növekedni fogsz hitben és áldott leszel.

Mindig hittel válaszoljunk arra, amit Isten mond nekünk az új évben is!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amit Isten mondott neked, hogy tegyél meg, de nem hitted el, hogy lehetséges?
  • Szerinted miért kér Isten olyan dolgokra, amelyeket nem lehet megtenni a saját erőnkből?
  • Milyen hitlépéseket tehetsz ebben az évben Istennek való engedelmességből?



komment
süti beállítások módosítása