Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

December – Karácsony hava vagy Bak hava ~ Telelő hó

2020. december 31. 22:04 - Andre Lowoa

December a Bak csillagkép jegyében a téli napforduló hava. „A téli ünnepkör több ünnepe őrzi több európai nép téli napfordulós ünnepeinek »pogány« hagyományait, amelyek… elsősorban termékenységvarázslással és halottkultusszal voltak kapcsolatosak” (Morvay Judit–Pócs Éva: Karácsony, a karácsonyi asztal. In Kis magyar néprajz a rádióban. Budapest, 1978).

A sötétség gonosz, rontó erőinek, a boszorkányoknak, az embert és állatot pusztító betegségeknek távoltartása, „a megható és az újjászülető nap gyengeségét” kihasználó, ártó szellemek járásának, tevékenységének ideje ez, mikor is erejüket a természetfeletti erővel rendelkező zöld fával törik meg, főleg akkor, ha fény, tűz veszi körül.

A mágia, a szerelmi varázslás és jóslás, a mágikus célra készített tárgyak (lucaszék, lucaostor) felhasználásának ideje, a szómágiás köszöntők, a regölés, az egész évre szóló időjárás-, termékenységjóslás ideje december hava. Ugyanakkor a földműves lakosság pihenő ideje, az az idő, amikor ráér vidámabb dolgokkal is foglalkozni, „magát múlatni”.

December időjárására mutatnak az országszerte felbukkanó rigmusok: „November, december, lábon áll a hóember” (Vörösmart), „Még a kócos kutya is a téli bundáját vette fel decemberben” (Titoverbász), „Nem is tél a tél, ha nincsen szél” (Titoverbász), „Foga van a télnek” (Kupuszina), „Nem eszi meg a kutyó a telet” (Szlavónia).

December időjárása az elkövetkező esztendő időjárására vonatkozóan sok mindent elárul, pl. ha az eleje, vége sáros, enyhe, akkor a tél március elsejéig tart, ha végig hideg a hónap, akkor korán kitavaszodik. Ha pedig december első fele enyhe, akkor szigorú, hideg télre kell számítani. „Hideg december, korai tavaszodás” (Bánát).

Ami a termést illeti, a rigmus szerint: „Hideg, havas december, jó termést vár az ember.” Vagy: „Nedves télhó, üres hordó.”

December 1. – Elza napja
December 3. – Ferenc, disznóölő Szent Ferenc, Disznóölő Ferenc napja
December 4. – Borbála napja
December 6. – Miklós napja ~ Mikulás napja
December 8. – Mária napja – Földtiltó Boldogasszony napja
December 12. – Luca előtti nap ~ Gabriella napja
December 13. – Luca napja
December 14. – Nicasius napja
December 21. – Tamás ~ Disznóölő Tamás napja
December 24. – Ádám, Éva napja
December 25. – Karácsony napja
December 26. – István napja
December 27. – János napja
December 28. – Ince napja, Gáspár – Aprószentek napja ~ Regélő hétfő
December 31. – Szilveszter napja

Karácsony
Krisztus születésének megünnepléséről első adatok a IV. században találkozunk. Niceai János püspök szerint I. Gyula pápa alatt kezdték ünnepelni, majd az ünnep innen terjedt tovább. December 25-e a téli napforduló, az ókori hitvilágban - a Mithras kultuszban - a nap újjászületésének (Dies natalis solis invicti) ünnepe volt. A középkorban a karácsonnyal kezdődött az új esztendő.

komment
süti beállítások módosítása