Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A megbocsátás négy lépése-Az írás lelki hatása-Engedelmeskedj Istennek késedelem nélkül!-Értelmünkkel is engedelmeskedjünk Istennek

2018. december 11. 10:39 - Andre Lowoa

A megbocsátás négy lépése

 

"Szabaduljatok meg minden keserűségtől, haragtól, dühtől; minden civódástól és rágalomtól, és mindenféle rosszindulattól. Legyetek egymással kedvesek és könyörületesek, bocsássatok meg egymásnak, ahogy Krisztus is megbocsátott nektek." (Efézus 4,31-32, NIV fordítás)


Közülünk túl sokan nem értik, mit is jelent a megbocsátás. Sokféle tévhittel kell megküzdenünk ezzel kapcsolatban. A tegnapi áhítatban már említettem néhány ilyen téveszmét. Meg vagyok róla győződve, hogy ha több ember értené, mit is takar tulajdonképpen a megbocsátás, sokkal inkább meg akarnának bocsátani, ahelyett, hogy egészségtelen módon cipelik magukkal a múltbeli sérelmeiket.

A Biblia egyértelműen arra hív minket, hogy megbocsássunk egymásnak. A Galata 6:1-ben azt olvassuk, hogy "Testvéreim, ha közületek valaki bűnbe esik, ti, akik a Szentlélek által éltek, kedvesen igazítsátok helyre az ilyen embert." (NIV fordítás)

Ha tehát Isten azt várja tőlünk, hogy megbocsássunk, hogy is néz ki az egészséges, biblikus megbocsátás? Egy négy részből álló folyamaton kell átmennünk, ahogy megbirkózunk a mások által okozott fájdalommal.

  1. Ismerd el, hogy senki sem tökéletes! Ha valakit utálunk, hajlamosak vagyunk őt rossz szemszögből nézni. Ha teli vagyunk haraggal, keserűséggel és fájdalommal, képesek vagyunk nem emberként kezelni a másikat, aki megbántott, úgy bánunk vele, mint egy állattal. De mindannyian egy csónakban evezünk. A Biblia azt mondja: "Nincs ember, aki mindig csak jót cselekedne, és sohase vétkezne." (Prédikátor 7,20, NLT fordítás). Mindannyian tökéletlenek vagyunk.

  2. Mondj le az elégtételről! Ilyen a megbocsátó szív. A Biblia azt mondja: "Soha ne álljatok bosszút magatokért. Hagyjátok ügyeteket Istenre, ő megfizet azoknak, akik megérdemlik."  (Róma 12:19a, TLB fordítás). Ne végy elégtételt; jogod lenne rá, de ne tedd. Tudom, ez nem igazság, de ez az egészséges. Ez nem egyszeri döntés, hanem olyan, amit naponta, sőt, néha percről percre meg kell hoznod.

  3. Válaszolj jóval a gonoszra! Ebből tudhatod, hogy teljesen megbocsátottál annak, aki ártott neked. Emberileg szinte lehetetlen a gonoszra jóval válaszolni. Isten segítségére van szükséged, arra, hogy Jézus szeretete teljesen betöltsön. Isten szeretete nem őrizgeti a sérelmeket (olvass utána az 1 Korinthus 13-ban).

  4. Összpontosíts újra arra, hogy mi Isten terve az életeddel! Ne a fájdalomra koncentrálj, és a személyre, aki okozta. Ehelyett figyelj arra, hogy mi Isten célja az életeddel, mert ez hatalmasabb minden problémánál, vagy fájdalomnál, amivel most szembe kell nézned. Amíg arra az emberre koncentrálsz, aki megbántott, ő irányít téged. Sőt, a helyzet rosszabbodik: ha nem bocsátasz meg a másiknak, a viselkedésed elkezd az övéhez hasonlítani.

Tehát ne adj még egy napot a haragnak. Ha beleragadtál a mások okozta fájdalomba, menj végig ezen a négy lépésen, mozdulj ki belőle; hogy az életed további részét úgy tölthesd, ahogy Isten eltervezte.

Beszéljetek róla:

  • Fel tudsz idézni olyan esetet, amikor a rosszra jóval válaszoltál? Hogyan oldódott meg a helyzet?
  • Az előbb a biblikus, egészséges megbocsátás négy lépéséről olvashattál. A gyakorlatban melyik lépéssel birkózol meg legnehezebben?
  • Mit gondolsz, miért van az, hogy az emberek inkább ragaszkodnak a sérelmeikhez, ahelyett, hogy elengednék őket? Hogyan hat a keserűség fizikailag és érzelmileg az emberekre?






Az írás lelki hatása

 

"Az ÚR megadta nekem a választ: 'Írd le tisztán, amit én láthatóvá tettem számodra, hogy egy pillantás alatt olvasható legyen.'" (Habakkuk 2:2. TEV)


Ha hallani akaros Isten beszédét, vissza kell vonulnod egy csendes helyre és türelemmel kell várakoznod, kérve Istent, hogy adjon jelet, mit szeretne mondani neked. Utána írd le, mit válaszolt Isten a kérdéseidre.

Habakkuk könyvében az Úr utasítja az írót, hogy "Írd le tisztán, amit én láthatóvá tettem számodra, hogy egy pillantás alatt olvasható legyen." (Habakkuk 2:2. TEV)

Így kaptuk meg mi Habakkuk könyvét. Az első fejezetben Habakkuk leírja, hogy ő mit mondott Istennek, aztán a második fejezetben, azt írja le, hogy Isten mit válaszolt neki.

Ugyanígy kaptuk a Zsoltárok könyvét is; ezek Dávid csendes perceiről szólnak. Dávid a Biblia első öt könyvét tanulmányozta, a Tórát, és aztán leírta a gondolatait, amiket zsoltároknak nevezett el. A zsoltárok többsége azzal kezdődik, hogy ő mit érzett és úgy zárul, hogy Isten mit mondott.

Ha az imaéleted beragadt egy nyomvájúba és ugyanazt ismételgeted imáidban újra és újra - "Istenem legyél ezzel az emberrel" vagy "Áldd meg ezt az ételt, mely testünket táplálja" - akkor itt van, mit kell tenned: kezd el leírni az imáidat.

"Tessék? Úgy érted, hogy nem kell kimondanom őket?" Így van! Írd le őket egy papírra. Isten hallja őket a gondolataidból. Csak írd le őket!

Az rendben van, hogy leírom őket és utána felolvasom? Persze. Amikor leírod, imádkozol. Amikor olvasod, imádkozol.

Váljon az írás lelki szokásoddá, ez olyan dolog, amit minden kereszténynek meg kellene értenie és gyakorolnia kellene.

Az írás nem egyenlő a naplóval. A napló arról szól, hogy mit csináltál. Az írás arról szól, hogy mit tanultál meg - a hibákról amiket elkövettél és arról, hogy miket tanultál belőlük.

Beszéljetek róla:
- A papír és toll használatán kívül milyen más módjai vannak az írásnak, amik számodra kényelmesebbek?
- Mit tanított neked ma Isten, amit le tudtál írni?
- Kezd azzal az imádkozást, hogy leírod a következő kérdésekre a választ: Isten milyen tulajdonságait szereted? Az életedben kinek van szükséges Isten közbelépésére? Milyen formában van szükséged Isten gondoskodására? Mit köszönhetsz ma Istennek?




 Engedelmeskedj Istennek késedelem nélkül!

„Sietek, nem tétovázom, megtartom parancsolataidat.” (Zsoltárok 119:60)


Amikor az angyal megjelent Józsefnek álmában, azt mondta neki: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van.” (Máté 1:20b) József pontosan ezt tette: „József pedig, amikor felébredt álmából, úgy cselekedett, ahogyan az Úr angyala parancsolta neki: magához vette feleségét.” (Máté 1:24) Nem tétovázott, nem vonakodott, megtette.

Ez mutatja József élő, közvetlen kapcsolatát Istennel. Amit Isten mondott neki, azt József megtette.

Ha hiszed, hogy Isten szeret téged, és szeretetére válaszként engedelmes életet akarsz élni, ez az a mód, ahogyan válaszolnod kell. Isten iránti azonnali engedelmességben kell élned, és ezt az életet járja át a lelki izgalom és öröm.

Lehetőségem volt találkozni szerte a világban sok nagyszerű hívő férfival és nővel. Mindegyikük más, különböznek egymástól, de egy dolog közös bennük: Mikor érzékelik, hogy Isten szól nekik, tegyenek meg valamit, akkor nem késlekednek. Meggyorsítják lépteiket, és megteszik.

1János 5:3 azt mondja: „Mert az az Isten iránti szeretet, hogy parancsolatait megtartjuk, az ő parancsolatai pedig nem nehezek.” Ha tehát Isten kéri tőled, hogy valamit tegyél meg, és azt tehernek érzed, akkor mi a baj? Ez rendszerint halogatás. Ha valamit nem teszünk meg rögtön, akkor annál nehezebb megtenni, minél tovább várunk. Ha azonban megtesszük, amit Isten mond, az a legfrissítőbb szabadságot hozza az életünkbe.

Beszéljetek róla:

* Mire hívott Isten, hogy megtedd? Talán egy telefonhívás, vagy egy cselekedet, amit meg kell tenned?
* Bármi is az, írd le most, mondd el Istennek, hogy meg akarod tenni, és kérd, adja meg a szükséges erőt neked, hogy meg tudd tenni.



Értelmünkkel is engedelmeskedjünk Istennek

 

"Ő (József) pedig felkelt, vette a gyermeket és anyját, és Izráel földjére ment. Amikor azonban meghallotta, hogy Júdeában Arkhelaosz uralkodik atyja, Heródes után, félt oda visszatérni. Miután pedig kijelentést kapott álmában, Galilea területére vonult vissza; és amikor odaért, abban a városban telepedett le, amelyet Názáretnek neveztek". (Mt 21-23)

Sok ember úgy gondolja, hogy az engedelmes hívő élet azt jelenti, hogy agyunkat üresbe tesszük, és hagyjuk, hogy Isten irányítson minket, mint egy robotot akkor, amikor Ő akarja. De ez tévedés.

A Bibliában ez áll: "Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes erődből és teljes elmédből" (Lk 10:27).
Fontos, hogy az elménket is Isten foglalja le, és megvalósuljon életünkben az Ő akarata.

Ezt tette József is, amikor engedelmeskedett Isten parancsának és visszament Izraelbe. Hallotta, hogy Heródes fia uralkodik Júdeában, ezért félt oda menni. "Miután pedig kijelentést kapott álmában, Galilea területére vonult vissza; és amikor odaért, abban a városban telepedett le, amelyet Názáretnek neveztek". (Mt 22-23)

A Názárettel kapcsolatos bibliai prófécia az, hogy ezen a helyen él majd Jézus, tehát József teljes mértékben Isten akaratában járt. És ezt úgy érte el, hogy mérlegelte az akkori helyzetet, azt, hogy Heródes fia uralkodott, és rájött, hogy nem lenne biztonságos ott élni, és elméjét Istenre hangolva meghozta a helyes döntést.

Honnan szerezzünk tudomást arról, hogy mi Isten életünkre vonatkozó parancsa? Lehet, hogy nem fog megjelenni egy angyal, aki eligazít bennünket, de rendelkezésünkre áll több száz oldal Isten Igéjéből. Ahhoz, hogy engedelmes életet tudjunk élni, ismernünk kell, mit mond nekünk Isten.

Jézus erről a Máté 7:24-ben ezt mondta: "Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát."

Nekünk ott van Isten Igéje, hogy eligazítson minket, hogyan éljük meg Istennel való kapcsolatunkat, és ez nem egy száraz olvasmány, ami csak utasításokat tartalmaz. Ez Isten hozzánk írt szerelmes levele, egy Apa levele, amelyben útmutatást ad nekünk arról, hogy hogyan élhetjük azt az életet, amely az Ő tervében szerepel.

Szeretnélek bátorítani arra, hogy amikor Isten Igéjét olvasod, imádkozz a 119. Zsoltár 34. versének szavaival: "Tégy értelmessé, hogy megfogadjam törvényedet, és megtartsam teljes szívvel."





    komment
    süti beállítások módosítása