Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A hit pajzsa: olyan védelem, amit nem vehetsz pénzen-A megértés hallgatással kezdődik-Adj, és élj hálával teli szívvel!-Amikor bálványokat készítesz, olyanokká leszel, mint azok

2018. november 21. 10:05 - Andre Lowoa

A hit pajzsa: olyan védelem, amit nem vehetsz pénzen

 

"Minden időben pajzsként hordozzátok a hitet; mert azzal képesek lesztek kioltani a Gonosz minden tüzes nyilát." (Efézus 6:16 GNT fordítás)

Jézus követőjeként folyamatosan tüzes nyilak tartanak feléd. Nézzük csak: milyenek is ezek a tüzes nyilak, amikkel utad során találkozol? Sátán a következő gondolatokat próbálja meg elültetni a fejedben:

  • Kétely. Elkezded kérdezgetni magad: "Tényleg ezt mondta Isten? Tényleg bízhatok Istenben? Ez nem csak a te értelmezésed?"
  • Elbátortalanodás. Sátán azt mondja neked: "Soha nem leszel jobb. Az életed nem fog megváltozni. Meg se próbáld."
  • Késedelem. Azt kérdezed magadtól: "Miért tart ez ilyen sokáig?" Valami, amit szerettél volna, még mindig nem történt meg.
  • Nehézség. Azt kérdezed magadtól: "Miért ilyen nehéz ez? Miért ilyen nehéz megoldani a házasságomat? Miért ilyen nehéz munkát találnom?"
  • Elkeseredettség. Azt mondod magadnak: "Nem ér ennyit az egész." Ahhoz sem érzel magadban erőt, hogy megpróbáld.

Ezek a nyilak rendszeresen eltalálnak. Bizonytalanságot hoznak az életedbe. Nagy bizonytalanságok idején - például, ha kirúgnak a munkahelyedről vagy nagy változásokon mész keresztül a családodban - ezek a tüzes nyilak még gyorsabban repülnek feléd. Jobb, ha felkészülsz rájuk.

Pál megmutatja nekünk az egyetlen hatásos ellenszerét ezeknek a tüzes nyilaknak: a hit pajzsát. A Biblia azt mondja: "Minden időben pajzsként hordozzátok a hitet; mert azzal képesek lesztek kioltani a Gonosz minden tüzes nyilát." (Efézus 6:16 GNT fordítás)

Hogyan kezeld ezeket a nyilakat? Vedd fel a hit pajzsát. Ez az egyetlen védelmed a kételyekkel, elbátortalanodással, késedelemmel, nehézségekkel és elkeseredettséggel szemben. Bízz Istenben, függetlenül attól, hogy mit látsz, hallasz vagy érzel a téged körülvevő világból. Isten bizonyosságára van szükséged, amikor a Sátán elbizonytalanító tüzes nyilaival nézel farkasszemet.

Röviden, kételkedned kell a kételyeidben és hinni a hitedben. A legtöbben pont az ellenkezőjét teszik. Kételkednek a hitükben és hisznek a kételyeiknek. Ez ostobaság! Hidd el, amit Isten mond neked az Igéjében.

Sok évvel ezelőtt láttam egy matricát egy autó hátulján, amin ez állt: "Isten mondta, elhiszem, megoldva." Ez nagyon szép kijelentés, de rossz teológia. Az igazság így szól: "Isten mondta, megoldva - ha hiszem, ha nem." Isten igazsága nem azon áll, hogy te elhiszed-e vagy sem. Akkor is igaz, ha te nem hiszed el, mert Isten nem képes hazudni.

Erre a fajta bizonyosságra van szükséged a nehéz időszakokban. A hit pajzsával biztosan tudhatod, hogy Isten ígéretei igazak még akkor is, amikor azok éppen nem tűnnek igaznak az életedben.

Minden alkalommal, amikor elkezded elhinni a kételyeidet és kételkedni kezdesz a hitedben, a Sátán berúg egy ajtót az életedben, és azon keresztül sok területen elkezd megtámadni téged.

A hit pajzsát nem veheted le soha. Pál azt mondja nekünk, hogy "minden időben" viseljük. A Sátán nem fog megszűnni feléd dobálni a tüzes nyilait. Maradj az őrhelyeden. Bízz Istenben és a szavában, bármi is történik éppen az életedben.

A hit pajzsa a legjobb védelem, amit nem vehetsz pénzen.

 

Beszéljetek Róla

  • Melyik tüzes nyíl okozza benned a legnagyobb bizonytalanságot - kétely, elbátortalanodás, késedelem, nehézség vagy elkeseredettség?
  • Mit ismertél meg Isten Igéjéből, ami bizonyosságot ad, miközben Sátán azzal a bizonyos tüzes nyíllal támad?





A megértés hallgatással kezdődik

 

"Örüljetek az örülőkkel és sírjatok a sírókkal." Róma 15:12

Annak érdekében, hogy szeressük felebarátainkat, meg kell értenünk a fájdalmukat. A Biblia ezt mondja: "Egy úton lévő samaritánus pedig , amikor odaért hozzá és meglátta, megszánta." Lukács 10:33

Ha az érzékenység a szemeiddel kezdődik, ahogy tegnap erről szó volt, akkor az odafigyelés a füleiddel. Az őszinte együttérzés titka: megtanulni meghallgatni. Minél jobb hallgatóvá válsz, annál együttérzőbb leszel.

A Biblia ezt mondja: " Örüljetek az örülőkkel és sírjatok a sírókkal." Róma 15:12 Más szóval, lépjünk be az érzelmi világukba és érezzük, amit ők éreznek. Hogyan tegyük ezt?

Kezdd az odafigyeléssel. Nem úgy értem, hogy adj tanácsokat és próbálj meg megoldásokat ajánlani. Egyszerűen csak hallgasd meg. A figyelmes hallgatás két alapvető szükségletünkből áll:szükségünk van arra, hogy megértsenek és arra, hogy az érzéseink megerősítést nyerjenek.

A Biblia ezt így fogalmazza meg: "Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." Galata 6:2. Mi Krisztus törvénye? Ezt hívjuk a Nagy Parancsolatnak: "Szeresd Istent teljes szívedből és szeresd felebarátodat, mint önmagadat."

Szereted, ha megértenek? Persze, hogy szereted. Szereted, ha az emberek együtt éreznek veled, amikor érzelmi vagy fizikai fájdalmad van? Persze, hogy igen. Jézus azt mondja, hogy tégy ugyanígy másokkal is.



Adj, és élj hálával teli szívvel!

 

"Így mindenben meggazdagodtok a teljes tisztaszívűségre, amely hálaadást (nagylelkűséget, bőkezű adakozást -szerk.) szül az Isten iránt általunk. (II. Kor. 9:11)

Micsoda ígéret! Isten meggazdagít mindenben, azért, hogy mi is nagylelkűek lehessünk, ami pedig Isten iránti hálaadást vált ki másokban is.

Isten nem azért áld meg gazdagon, hogy kapzsi és mohó módon viselkedj; Isten azért áld meg, hogy nagylelkűen és bőkezűen adj az Ő áldásaiból másoknak. Amikor te másoknak adsz, Isten visszaadja azt számodra, hogy aztán még többet adhass. Isten tehát egyre többet és többet ad, hogy te is egyre többet és többed adhass. Isten nem felhalmozás céljából adja az áldásait. Amikor kiengeded a kezedből, amid éppen van, akkor szabad lesz a kezed, hogy nagyobb áldásokat fogadhass el Tőle.

Ahogy korábban is említettem, a te hozzáállásodtól függ, hogy Isten mit és mennyit ad neked. Éppen ezért fontos, hogy hálával teli szívvel élj. A Biblia azt mondja: "Mert ennek a szolgálatnak az ellátása nemcsak a szentek szükségleteit elégíti ki, hanem sokakat hálaadásra is indít az Isten iránt." (II. Kor 9:12.)

Amikor adsz, szolgálsz. Szolgálni és adni valójában ugyanazt jelenti, csak különböző megnyilvánulásai a szeretetnek. Nem szerethetsz anélkül, hogy ne adnál vagy ne szolgálnál. A legjobb mindeközben pedig az, hogy a szolgálatod Istennek szóló hálaadáshoz vezet.


Csendesedj el egy percre, és imában fejezd ki Istennek a háládat!




Amikor bálványokat készítesz, olyanokká leszel, mint azok


"Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak!" (Zsoltárok 115:8, GW fordítás)

A tegnapi áhítatban már említettem, hogy mindenki bízik valamiben. Még a jó dolgokat is, mint például a házasságunkat, családunkat vagy a gyülekezeti szolgálatunkat is képesek vagyunk bálványozni.

Azonban, ha Istenen kívüli dolgokba helyezzük a bizalmunkat, annak pusztító hatása lehet az életünkre. Ha azt gondoljuk, hogy az, hogy kivel vagyunk vagy, hogy mit csinálunk teljesen betölti majd az űrt az életünkben, akkor kemény csalódásra kell felkészülnünk. A Biblia felhívja a figyelmünket Jeremiás próféta könyvében arra, hogy "Akik bálványokban bíznak, mind ostobák!" (Jeremiás 10:14, GNT fordítás)

Mégis ezt tesszük a karrierünkkel, a kapcsolatainkkal és a bankszámlánkkal is. Úgy teszünk, mintha ezek a készített dolgok adnának értelmet az életünknek.

Amikor pedig ezt tesszük bukásra ítéljük magunkat. A Bibliában azt olvassuk, hogy "Bizony, megcsalt szíve vezeti félre azt, aki hamuban gyönyörködik, s fatuskót imádja! Ezért nem mentheti meg lelkét, ezért nem veszi észre, hogy amit istenként imád: puszta hazugság!" (Ézsaiás 44:20, NLT fordítás)

Ó, igen, azok a bálványok hazugságok. Sajnos a bálványok nem állnak meg rögtön, ahogy csalódást okoztak. Egy idő után rabszolgájukká tesznek minket.

Az Igében azt olvassuk, hogy "Hozzájuk hasonlóak lesznek a készítőik és mindazok, akik bennük bíznak." (Zsoltárok 115:8, GW fordítás) Bármi is legyen, amit leginkább becsülsz az életben, olyanná fogsz válni. Ha a pénzt értékeled, végül anyagiassá válsz. Ha az élvezeteket hajhászod, hedonistává válsz. Ha a munkát értékeled túl, pragmatistává válsz. Ha mindenek felett Jézust Krisztust becsülöd, kereszténnyé válsz.

Tehát, ha a más dolgok első helyre helyezése megkötöz, akkor miért tesszük?

Egy olyan istent akarunk, melyet irányítani tudunk. Vezetni akarjuk őt. Ha a pénzt tesszük istenünkké, úgy érezzük irányítani tudjuk. Ha más embereket teszünk isteneinkké, vezetni akarjuk őket. Jobban érezzük magunk ettől.

Istent azonban nem irányíthatjuk. Ő azt mondja, hogy "Ne fokozz le engem. Ne próbálj beilleszteni engem az életviteledbe. Ne próbálj irányítani."

Beszéljetek róla

  • Miként volt másoknál látható, hogy bálványokat hoztak létre, amik végül eluralkodtak rajtuk?
  • Hogyan válhatnak egészséges dolgok bálványokká az életünkben?
  • Minek a vezetését kell elengedned az életedben, hogy az ne legyen bálvánnyá?

 


 

komment
süti beállítások módosítása