Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Békességgel az aggodalom ellen-Feszültséghez vezet, ha nem bízunk Istenben-Hogyan találod meg Isten akaratát?-Higgy abban, hogy Isten megsokasítja vetőmagjaidat-Két fontos lépés, hogy igét kapj Istentől

2018. november 20. 10:42 - Andre Lowoa

Békességgel az aggodalom ellen

 

 

„Lábaitokon viseljétek a békesség evangéliumát, amely segít erősen megállnotok.” 
(Efézus 5: 16 – NCV fordítás)


Egy-egy probléma könnyen a Sátán támadásainak céltáblájává tesz. Nem számít, hogy Istennel, egy másik emberrel vagy éppen önmagaddal kerülsz konfliktusba: ez az állapot kinyitja az ajtót a Sátán számára, hogy széttépjen téged.

Így csupán gyerekjáték lesz a számára, hogy legyőzzön téged. Egy konfliktus életed minden területét felnyitja a Sátán támadása előtt.

Ugye, nem akarjuk ezt! Ezért van az, hogy az országok vezetői feltétlenül el akarják kerülni, hogy az országuk több fronton háborúba keveredjen. Ha harcolsz magaddal, másokkal vagy Istennel, akkor nem tudsz harcolni az ellen is, amit a Sátán tesz a világban. Nem tudsz hatékonyan harcolni többfrontos háborúban, soha nem is lehet!

Bármekkora is legyen a probléma, amellyel küzdesz, segítség után kapkodsz benne, mint mikor csúszós homokba süppedve keresel szilárd talajt, hogy megvethesd a lábad.

Ezért sürgeti Pál a hívőket: „Lábaitokon viseljétek a békesség evangéliumát, amely segít erősen megállnotok.”  (Efézus 5: 16 – NCV fordítás)

A római katonák a cipőjük talpán bakancsszegeket viseltek. Ezek a kicsi szegek segítették őket, mint ma a stoplik a futball játékosokat, hogy jobb fogást találjanak a cipőjükkel. Ezek nélkül a katonák elcsúszhattak, eleshettek volna a harc közben. Nem lettek volna képesek megállni, megtartani a helyüket.

Ha nem éled meg az evangéliumból fakadó békességet, el fogsz csúszni, el fogsz esni az életutadon. A békesség három különböző aspektusáról ír Pál: békesség önmagaddal, békesség másokkal és békesség Istennel. Ezt hívják megbékélésnek, és erre szükséged van az életed minden területén. Ha úgy ébredsz reggelenként, hogy békességben vagy önmagaddal, másokkal és Istennel, akkor szilárdan, erős lábakon fogsz állni. Képes leszel ellenállni a Sátán támadásainak.

A Sátán az aggódáson keresztül próbálja támadni a békességedet. Aggódhatunk bármi felől: aggódhatunk a jövőnkön, aggódhatunk a pénzügyeinken vagy aggódhatunk a kapcsolataink miatt. Gyakran aggódunk azon, hogy mások mit gondolnak rólunk. Ha aggódunk, az azt jelenti, hogy valamelyik területen megsérült, elromlott a békességünk. Sokszor mindegyik területen rosszul működik.

Ez azt jelenti, hogy mezítláb vagy, és nem engeded, hogy Isten Igéjének a békessége uraljon.

A Biblia azt mondja: „Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet, nem botlanak meg azok” (Zsoltárok 119:165) Más szavakkal: minél jobban szeretem a Bibliát és engedelmeskedek neki, annál kevésbé botlok el amiatt, amit mások mondanak. Minél jobban szeretem Isten Igéjét, annál kevésbé botlok el amiatt, ami történik velem. Minél jobban szeretem Isten Igéjét, annál kevésbé zavarja bármi az Istennel való járásomat.

Hidd el, amit Isten Igéje mond rólad, másokról és ami a legfontosabb, Istenről!

Hidd el, mert az Isten Igéjének való engedelmesség hozza el számodra a békességet. Hidd el, mert Jézus is ezt tette. Hidd el, mert amit Isten Igéje mond rólad és a körülötted levő világról, az igaz!

Beszéljetek róla:

  • Jelenleg mi a legnagyobb aggodalmad?
  • Mit mond Isten Igéje arról, ami felől aggódsz most?
  • Hogyan tudsz bízni Istenben, hogy Ő megsegít téged abban, ami felől aggódsz?
  • Életedben milyen kapcsolatoknak van szüksége gyógyulásra?


Feszültséghez vezet, ha nem bízunk Istenben


 "Egyesek harci szekereikben bíznak, mások erős lovaikkal dicsekednek, mi pedig Istenünkben, az Örökkévalóban bízunk!" (Zsoltárok 20:7, NIV fordítás)

Mindenki bízik valamiben. A kérdés az, hogy te miben -  illetve kiben - bízol?

A társadalmunk hajlamos elutasítani a bizalmat, legalábbis így néz ki. Kételkedünk mindenkiben és mindenben. Nem bízunk a kormányban. A foglalkoztatottak nem bíznak a munkaadóikban. Az ügyfelek nem bíznak az üzletben. Ha jobban utánanézel, a bizalom elutasításában a társadalmunk "igazság bomlasztásának" nagy szerepe van.

Igazság és bizalom együtt járnak. Azokban az emberekben bízol, akik igazat mondanak. Nem bízol az emberekben, ha úgy gondolod, hogy nem az igazat mondják és ha nem hiszel a teljes igazságban, akkor nem tudsz senkiben sem bízni, hogy az igazat mondja majd neked.

A bizalom hiánya hatalmas feszültséghez vezet az életünkben. Azért születtünk, hogy bízzunk. Isten a bizalom lehetőségével és nálunk valami sokkal nagyobb dologba vetett bizalom vágyával alkotott minket, mert azt akarta, hogy kapcsolatunk legyen vele.

Ha nem bízol Istenben, akkor létrehozol valami mást, amiben bízhatsz. Ez lehet egy oklevél a falon, lehet pénz a bankban, lehet a házastársad, a karriered vagy akár a hobbid is. A vágy, hogy bízzunk valami hatalmasabban sem egy új dolog. A bibliai írók nagyon is tisztában voltak ezzel a saját kultúrájukban is. A Bibliában, a Zsoltárok 20:7-ben azt olvassuk, hogy  "Egyesek harci szekereikben bíznak, mások erős lovaikkal dicsekednek, mi pedig Istenünkben, az Örökkévalóban bízunk!" (NIV fordítás)

A Bibliának megvan a szava mindarra, amiben Isten helyett bízunk. A Biblia "bálványnak" nevezi ezeket. Isten igéje ezért azt mondja, hogy a saját érdekünkben távol kell maradnunk a bálványoktól. "A te érdekedben ... ne vétkezz azáltal, hogy bálványokat készítesz magadnak, legyen az bármilyen formájú is." (5 Mózes 4:15a-16a, GNT fordítás)

Beszéljetek róla

  • Melyek azok a dolgok, amelyek kísértést okoznak, hogy Isten helyett inkább azokban bízz?
  • Hogyan vezet az Istenben való bizalmatlanság feszültséghez az életedben?
  • Vizsgáld meg azokat a területeket az életedben, amelyek feszültséget okoznak. Mit mutatnak ezek meg az Istenbe vetett bizalmaddal kapcsolatban? Hogyan tudsz változtatni ezeken?


Hogyan találod meg Isten akaratát?


„Isten… meghívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk, Jézus Krisztussal való csodálatos közösségre.” (1.Korinthus 1:9 – TLB fordítás)

Isten nem játszik veled. Azt akarja, hogy megértsd az életedre vonatkozó akaratát, célját és tervét.

Lehet, azt mondod most, „Igen, akarom, hogy Isten vezessen, de egy kicsit össze vagyok zavarodva, nem tudom, mit kell tennem.” Gyakran az a probléma, hogy rossz dolgot keresünk. Tudnod kell, hogy mit keresel ahhoz, hogy megtaláld.

Mi Isten akarata?

Isten akarata nem egy érzés.

Néhányan valami érzést vagy természetfeletti jelet keresnek. Azt akarják, hogy Isten húzza meg szívük húrját, hogy pontosan tudják, mit kell tenniük.

Az a baj, hogy az érzések nem megbízhatóak és gyakran tévútra vezetnek. Bizonyos érzéseket okozhat  a fáradtság, a hormonok, sőt egy éppen átélt esemény is. A Jeremiás 17:9 azt mondja, hogy a szívünk becsaphat bennünket. Egyrészt tehát a szíved  is becsaphat, aztán az ördög is felkelthet érzéseket bennünk. Ha az érzéseimre hallgattam volna, soha nem vettem volna feleségül Kay-t. Egy nappal a menyegzőnk előtt az érzéseim ezt mondták: „Fuss! Menekülj!” Ez azonban nem Isten akarata volt, hanem a félelem.

Ne érzéseket keress tehát, amikor Isten életedre vonatkozó tervét akarod megismerni.

Isten akarata nem is egy képlet vagy séma.

Ma azt akarjuk, hogy minden könnyű legyen. Azt akarjuk, hogy egy egyszerű séma alkalmazásával azonnal megváltozzon az életünk. Azt akarjuk, hogy valaki lépésről lépésre vezessen minket.

Van azonban egy probléma ezzel a megközelítéssel: nem lehet hibázni. Ha Isten akarata olyan, mint egy recept, akkor mi történik, ha kihagysz egy összetevőt? Ha kihagyod például sütéskor a sütőport, akkor láthatod, mi a különbség egy születésnapi torta és egy palacsinta között. De mi történik akkor, ha Isten akaratának megismerése mondjuk 52 lépésből áll, és te kihagyod a 37. lépést?

Isten akarata nem egy zárt rendszer, hanem nagyon is dinamikus! Nem arról van szó, hogy csak A vagy B között választhatsz. Sok esetben választhatsz bármit A-tól egészen Z-ig, és bármelyiket választod is, az jó lesz. Te vagy az, aki döntesz. Miért adott volna Isten észt és értelmet neked, ha nem várná el, hogy használd? Megengedi, hogy válassz, aztán ad második esélyt is.

Ha Isten akarata nem érzés és nem valami képlet vagy séma, akkor mi?

Isten akarata a kapcsolat!

Az 1.Korinthus 1:9-ben azt mondja a Biblia, hogy „Isten… meghívott titeket az ő Fiával, a mi Urunk, Jézus Krisztussal való csodálatos közösségre.”

A Biblia nagyon keveset ír Isten akarata megismerésének a technikájáról. Ugyanakkor több ezer vers szól arról, hogyan lehet kialakítani egy szeretetteljes kapcsolatot Jézus Krisztussal. Miért? Mert Isten akarata maga ez a kapcsolat.

Minél jobban megismered őt, annál világosabb lesz számodra Isten akarata. Ismerd meg Istent, és minden egyéb másodlagossá válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit akar Isten, mit tegyél, ha egy olyan érzésed támad, amiről úgy gondolod, hogy Isten akaratáról mond neked valamit?
  • Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy válasszunk, sőt hibázzunk, amikor az Ő akaratát keressük?
  • Hogyan ismerheted meg még jobban Istent?




Higgy abban, hogy Isten megsokasítja vetőmagjaidat

 

"Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre." (2Kor.9:8)
Ha Istennek tetsző módon cselekszel, bőkezűen adakozol, és mögötte helyes motiváció áll, akkor Isten be fogja tölteni a szükségleteidet.

Nézd csak meg mai igeversünket! Vedd észre, hányszor szerepel benne a "minden" szó. Utánanéztem a "minden" szó görög jelentésének, és ezt találtam: a "minden" szó azt jelenti, hogy "minden". Ez egy általános kijelentés. Isten azt mondja ebben a versben, hogy Ő gondoskodik minden szükséged betöltéséről, ha bízol Benne.

A kérdés csak az, hogy mennyire akarod Isten áldását az életedben? Minden téren bízol Benne, és úgy döntesz, hogy követed parancsolatait bármi áron?

Ha Isten szerinti életet élsz, ha Istennek tetsző módon adakozol, akkor számíthatsz rá, hogy Isten megsokasítja vetőmagodat. "Aki pedig magot ad a magvetőnek, és eledelül kenyeret, megadja és megsokasítja vetőmagotokat, és megszaporítja "igazságotok gyümölcsét." (2 Kor.9:10)

Hinned kell abban, hogy Isten megsokasítja vetőmagjaidat. Az adakozás nem egy adósság, amivel tartozol, hanem egy mag, amit elvetsz. És ha elengeded azt, amit Isten már a kezedbe adott (mert Ő már neked adta), akkor Isten sokkal többel fogja majd azt pótolni.

A Szentírásban ötször olvashatjuk, amint Jézus azt parancsolja, hogy ne a földön gyűjtsünk magunknak kincseket, hanem a mennyben. És hogy ezt hogy teheted meg? Adakozással és magok elvetésével.

 

 

Két fontos lépés, hogy igét kapj Istentől

Bízz az Úrban teljes szívedből és a magad értelmére ne támaszkodj,
minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi az ösvényeidet.”
(Példabeszédek 3:5-6 – NIV fordítás)

Csendességedben – amikor egyedül vagy Istennel és Bibliát olvasol – bizonyára megtörtént veled is, hogy hirtelen felfigyeltél egy bibliaversre, amit egyébként számtalanszor olvastál azelőtt, s ezt gondoltad: „Ezt sosem láttam még!” Vagy hirtelen más megvilágításban kezdted látni a dolgokat és ráébredtél, hogy éppen erre a szemléletváltásra volt szükséged. Ez a rhema. Isten Lelke ugyanazt az általános igeverset adja mindenki számára, mégis személyes és gyakorlati módon alkalmazza azt rád.

Akarod tudni Isten akaratát, illetve azt, hogy adott helyzetben mi lenne a helyes? Íme két fontos lépés, amit érdemes megtenned, amikor igét vársz az Úrtól:

1.  Valld meg vétkeid, amelyekről tudomásod van.

Mondd, „Istenem, nem szeretném, ha bármi is gátolná a veled való kapcsolatomat. Bocsásd meg a bűneim (légy konkrét a felsorolásnál). Változtatnom kellene bármely viselkedésemen vagy hozzáállásomon? Van valami, amit bár kérted, hogy kezdjek el, én mégsem tettem?” Légy őszinte, és győződj meg vallomásod zavartalan áramlásáról. A Biblia szerint: „Ha megvalljuk bűneinket, ő hű és igaz, és megbocsátja bűneinket.” (1János 1:9a – NIV fordítás)

2.  Kötelezd el magad Krisztus mellett.

A Példabeszédek 3:5-6 azt mondja: „Bízz az Úrban teljes szívedből és a magad értelmére ne támaszkodj; minden utadon engedelmeskedj neki, és ő egyenessé teszi az ösvényeidet.” Azaz, ne próbálj magadtól rájönni a dolgok menetére. Csak hagyatkozz Istenre, így időben megérted majd mi mért történik, továbbá az Úr veled szembeni elvárásaira is fény derül.

Nyugodj meg, és eképp bízd rá magad a helyzetre (ez egy kis időbe telhet): „Istenem, legyen meg a Te akaratod jelen nehézségeimben.” Jézus is ezt a hozzáállást tanusította a keresztre menet, amikor a Gecsemáné kertben azt mondta, „Ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied, Atyám”. Valld meg hát bűneid, döntsd el, hogy Jézust választod, majd mindaddíg imátkozz, amíg képessé nem válsz Jézus hozzáállását követni jelenleg fenálló  nehézségeid közepette.

Bízhatsz benne, hogy Isten egyengetni fogja az utad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy Isten igéjét személyes módon alkalmazd, ne csak általánosságban?
  • Miért lényeges, hogy konkrét légy a bűnbánat gyakorlásakor?
  • Mely döntésed előtt szükséges így szólnod: „Ne az én akaratom teljesüljön, hanem a Tiéd, Atyám”? Imádkozz Isten sgítségéért, hogy a Krisztushoz hasonló hozzáállással kötelezd el magad a számára.



komment
süti beállítások módosítása