Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért reagáljunk kedvesen?- Neked mi az okod az adakozásra?-Vannak véletlenek?

2018. november 19. 10:26 - Andre Lowoa




Miért reagáljunk kedvesen?


 

„A bolond szabadjára engedi minden indulatát, ám a bölcs ember megzabolázza azokat.” (Példabeszédek 29:11 GW fordítás)

keep_calm_and_trust_god_posters-r3f909d8136ac4748a06f0bdd0a3c9c3f_2huh_8byvr_512.jpg

Életed történései közt sok mindenre nem lehet befolyásod. Ahogy néhány nappal ezelőtt ezekben az áhítatokban már említettem, nem tehetsz róla, kik a szüleid, vagy hová születtél, ahogy számos egyéb olyan dologról sem, melyek jelentős hatással vannak az életedre. 

Azt azonban megválaszthatod, miként reagálj egy helyzetre, amit az élet eléd hoz. Dühbe gurulhatsz, felhúzhatod magad, akár depresszióba is süllyedhetsz, ha bántás ér – vagy válaszolhatsz megbocsátással.

A választás mindig rajtad áll. A Biblia így szól: „A bolond szabadjára engedi minden indulatát, ám a bölcs ember megzabolázza azokat” (Példabeszédek 29:11, GW fordítás). Ha felelősségteljesen akarunk élni, akkor használnunk kell az eszünket, mielőtt még szóra nyitnánk a szánkat. Gondolkodnunk kell, mielőtt cselekszünk. 

Amikor valaki fájdalmat okoz nekünk, válaszreakcióként gyakran megpróbálunk elégtételt venni. Paradox módon azon igyekezetünkben, hogy leszámoljunk azzal, aki ártott nekünk, épp magunkon állunk bosszút. Lealacsonyodunk az ő szintjére. 

Isten egy sokkal méltóbb válaszra hív minket: a megbocsátásra. 

Ha rosszul bánnak veled, a megfelelő reakció nem az, hogy megsértődsz vagy hallgatásba burkolózol. Egyik sem felelős döntés. Ehelyett Isten arra szólít minket, hogy a sérelmekre nyugalommal, szeretettel és igazsággal válaszoljunk. 

Zárógondolatként: bízz Istenben, hogy kárpótol a téged ért sérelemért. Neki sokkal jobb eszközei vannak erre, mint neked. 

Beszéljünk róla: 

  • Milyen stratégiákat alkalmazhatsz, amikor nagyon megbántanak, hogy ne reagálj gondolkodás nélkül?
  • Miért hitkérdés megtanulni az önfegyelmet?
  • Miért van az, hogy az emberek kiszámíthatóbbnak tartanak, ahogy megtanulod felelősebben irányítani a válaszreakcióidat?



Neked mi az okod az adakozásra?

 

"Isten nem a pénzedet akarja, hanem a szívedet. Azt akarja, hogy eldöntsd, mikor és, hogyan fogsz adni."

Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből, mert a jókedvű adakozót szereti az Isten. (2 Kor. 9:7)

A Biblia azt mondja, sok oka van az adakozásnak, és a nagylelkűségnek, de Isten soha nem kényszerítene rá, hogy adakozz. Ahogy a mai igeversben olvassuk: "Mindenki úgy adjon, ahogyan előre eldöntötte szívében, ne kedvetlenül vagy kényszerűségből"

Ha valaha is úgy érzed, hogy valaki kényszerít arra, hogy adakozz - a gyülekezetben, otthon, valaki a TV-ből vagy bárhol máshol - ne tedd! Nyugodtan hivatkozz rám, és mondd azt, hogy "Rick Warren pásztor azt mondta nekem, hogy ne adakozzak mert a Bibliában azt olvassuk, hogy ne adjunk kedvetlenül vagy kényszerűségből".

Isten nem a pénzedet akarja, neki a szíved kell. Ő azt akarja, hogy te döntsd el, mikor és, hogyan adsz.

Tehát hogy döntesz? Adakozhatsz észérvek alapján vagy szívből.
- Észérvek alapján adni azt jelenti, hogy arra alapozva adakozol, hogy mit engedhetsz meg magadnak. De elmondom neked, Isten nem áldja meg az ilyen adakozást.
- Szívből adni pedig egy hitbeli lépés. Meg kell kérdezned: "Istenem, tőled akarok függeni, nem magamtól. Mit szeretnél, hogy adjak? Mi próbálja meg a hitem és kényszerít rá, hogy még jobban bízzak benned?"

A komfortzónádat túllépve adakozni. Ez az a fajta adakozás, ami Isten előtt kedves.






Vannak véletlenek?

 

Jézus, az utazástól fáradtan leült a kút mellé. Dél volt. Egy nő, aki samaritánus volt, vízért jött. Jézus így szólt: "Adnál egy kis vizet?" (János 4:6-7, MSG fordítás)

A Hálaadás hetében gondolkozzatok ezen egy kicsit: vajon vannak véletlenek?

Isten Királyságának szempontjából egyszerűen nem lehetnek. Isten Királyságában semmi sem történik véletlenül. Oswald Chambers mondta azt, hogy Isten a Nagy Tervező, aki az általa megteremtett körülményeken keresztül isteni fontosságú pillanatokat szerez nekünk, isteni beszélgetésekhez vezetve bennünket.

Vajon véletlen volt, hogy Jézus találkozott ezzel az asszonnyal a kútnál? Vajon véletlenül volt éppen ő az az asszony, aki besétált Isten kegyelmébe és mindenhatóságába, majd egy egész falunak beszélt Isten megbocsátásáról? Isten ezt vajon a véletlenre bízta?

Szerinted a te életed részleteivel kapcsolatban Isten kevesebbet tenne meg?

A Biblia azt mondja, hogy Isten aktívan munkálkodik a körülményeinken keresztül. Tehát nem mondhatunk véleményt a helyzetünkről figyelmen kívül hagyva Isten bölcsességét.

Más szóval: engednünk kell, hogy Isten értelmezze a körülményeinket. Csak ő érti a megtörtént dolgokat és ő ismeri minden részletnek a jelentőségét.

Rendkívül fontos kérdés, amit meg kell válaszolnod az életeddel kapcsolatban: Isten aktívan ott van a jelenlegi körülményeidben vagy nincs?

Beszéljetek róla

* Miért ne vonnád be Istent a körülményeidbe?
* Ha hiszed, hogy Isten ismeri legjobban a szívedet, mennyire tekintesz más szemmel jelenlegi körülményeidre?
komment
süti beállítások módosítása