Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Fejezd ki a szereteted az időddel-Fontosabb helyes döntést hozni, mint gyors döntést-Isten nem lepődik meg a hibáidon-Isten személyes ígérete neked-Kritizálnak? Bízd Istenre, hogy megvédjen!

2018. október 12. 10:13 - Andre Lowoa

Fejezd ki a szereteted az időddel

 

„Őszinte tettekkel kell kifejeznünk a szeretetet, nem üres szavakkal." (1János 3:18, GW fordítás)

Quality Time in a Relationship - By Tondani Mukhanu

Hogy csökkenteni tudd az életedben levő stresszt és túlterheltséget, a második igazság, amire emlékezned kell az, hogy a szeretet a legjobban az idővel fejezhető ki.

A képlet tehát ez: SZERETET = IDŐ. A Biblia ezt írja az 1János 3:18-ban „Őszinte tettekkel kell kifejeznünk a szeretetet, nem üres szavakkal." (GW fordítás).

A szeretetnek arra a formájára vágyunk leginkább, hogy valaki teljesen nekünk szentelje a figyelmét. Azt szeretnénk, ha belenézne a szemünkbe, ha beszélne hozzánk, ha meghallgatna. Arra vágyunk, hogy valaki személyes közösségben legyen velünk. Ezért az időnk a legnagyobb ajándék, amit más embernek adhatunk. A legértékesebb és a legnagyobb ajándék, mert az időnk az életünk.

Az idő azért nagyon értékes dolog, mert csak bizonyos mennyiség áll belőle a rendelkezésünkre. Isten tervezte el, hogy hány napig élünk, és ennél több időt nem tudunk szerezni. Több pénzt lehet szerezni, de időt nem. Ezért amikor másnak az időnket adjuk, akkor az életünkből adunk neki egy kicsit, hiszen azt az időt már nem kapjuk vissza. Ezért az időnk a legnagyobb ajándék, amit másoknak adhatunk.  

Ma az emberi kapcsolatokból sokszor hiányzik az egymásra szánt idő. Az emberek egy lakásban élnek, de mint a hajók a tengeren, csak elmennek egymás mellett... Lehet, hogy néha egy-két puszival üdvözlik egymást vagy elköszönnek egymástól, de az egész kapcsolat valahogy egyre hűvösebbé és szárazabbá válik az egymásra való odafigyelés hiánya miatt.   

Nagyon sok minden el tudja rabolni az embereket egymástól, például a munka, a különböző teendők, feladatok, hobbik, vagy az, hogy valaki túl sokat vállal a gyülekezeti életben vagy a szolgálatban.

Talán most elgondolkozol, hogyan tudnál több időt szánni azoknak, akiket szeretsz. Például talán kezdhetnéd azzal, hogy kikapcsolod a tévét vagy a számítógépet egy kicsit. Mindig elcsodálkozom azon, hogy emberek nézik a Barátok közt sorozatot, de nem ápolják a saját barátságaikat, vagy nézik a különböző beszélgetős műsorokat, de nem beszélgetnek egymással, sem azokkal, akik a legközelebb állnak hozzájuk.  

Ha szeretnéd újraéleszteni egy haldokló kapcsolatodat, haldokló házasságodat vagy barátságodat, akkor fektess bele többet abba a kapcsolatba önmagadból - vagyis az idődből.  És ha szeretetet adsz másnak az idődön keresztül, akkor áldás tudsz lenni mások számára, és így mélyebbek és tartalmasabbak lesznek az emberi kapcsolataid. 

Beszéljetek róla:

  • Mik azok a – nem feltétlenül rossz – dolgok, amelyek akadályoznak abban, hogy időt szánj a családodban vagy a környezetedben élő emberekre?
  • Ha van egy olyan kapcsolatod, ami haldoklik, min tudnál változtatni, hogy kimutasd a másik személy felé, hogy szeretnél önmagadból többet adni neki, több időt akarsz szánni rá?
  • Rád nézve igaz az, hogy a minőségi idő “az egyik szeretetnyelved?” Értékeled, hogy valaki neked adja az idejét? Ha esetleg ez látszólag nem annyira fontos számodra, mit gondolsz, hogyan élik meg vagy mennyire értékelik a veled töltött minőségi időt azok, akiket szeretsz?



Fontosabb helyes döntést hozni, mint gyors döntést

“ Dániel azonnal bement a királyhoz, és kérte, hogy adjon neki egy kis időt, és akkor meg fogja mondani az álom megfejtését." (Dániel 2:16, NLT fordítás)

A tegnapi üzenetünkben azzal foglalkoztunk, hogy amikor arra kérnek, hogy valami olyat tégy, ami lehetetlen, akkor először is ne ess pánikba és ne kérdezed, miért.

Aztán kérj egy kis időt.

Miért?  Mert a legnagyobb kísértés a krízis közepén az, hogy hirtelen indulatból cselekedj. Többnyire nem racionálisan gondolkodsz ilyenkor, hanem érzelmi alapon, és gyors döntést akarsz hozni.

De fontosabb helyes döntést hozni, mint gyors döntést.

A rossz döntés rossz marad, függetlenül attól, milyen gyorsan hozod meg.

Tehát, várj egy kicsit, vegyél egy nagy levegőt, nyugodj meg és beszélgess Istennel.

Dániel ezt tette, amikor a király arra kérte, hogy fejtse meg az álmát (miután elrendelte az első néhány ember megöletését, akik már megpróbálták).

A Biblia ezt mondja: “Dániel azonnal bement a királyhoz és kérte, hogy adjon neki egy kis időt, és akkor meg fogja mondani az álom megfejtését.” (Dániel 2:16)

Nem tudom, hogy én magam ezt meg tudtam volna-e tenni fiatal felnőtt koromban. Dániel azonnal a hatalmas királyhoz ment és időt kért tőle.

Dániel nem halogatta, ám nem is siette el a döntést. Nagyszerű példát állít elénk azzal kapcsolatban, hogyan kezeljük a nehéz és feszült helyzeteket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Volt már olyan, hogy hirtelen cselekedtél, amikor arra kértek, hogy valami igazán nehezet tegyél meg? Mi lett az eredménye?
  • Miért olyan könnyű halogatni és elnapolni egy döntést, amikor nehéz helyzetben vagyunk?
  • Ki az az ember a környezetedben, akit emlékeztetni kell arra, hogy a nehéz helyzetekben fontos időt szánni a döntésre?






Isten nem lepődik meg a hibáidon


„Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az ÚR -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jeremiás 29:11)



Úgy teszel, mintha Isten egyáltalán nem tudna a hibáidról?

Az az igazság, hogy Isten pontosan ismeri a hibáidat, elrontott dolgaidat, Ő mégis feltétel nélkül szeret.

Isten ismeri az érzéseidet, csalódottságodat, és látja a sebeidet, jobban, mint bárki más. Isten ismeri a jövődet, így Ő meg tudja mondani, mire van szükséged, mit kell megtanulnod. Isten ismeri a félelmeidet, és azt akarja, hogy add át Neki az aggodalmaidat. Isten ismeri a hűségedet, mert ő lát mindent, amit teszel.

Az a tény, hogy Isten mindent tud, azt jelenti, hogy amivel én szembenézek, az Őt nem gátolja abban, hogy segítsen nekem. Semmi olyan dolog nem jöhet, ami őt meglepné. Semmi, amitől félek, nem lehet túl nagy Isten erejének. Amit az Ő nevében teszek, soha nem hiábavaló.

Isten azt mondja: „Tudom, mit teszek. Mindent elterveztem: Gondot viselek rólad, nem hagylak magadra, olyan jövőt adok, amely remény számodra.” (Jeremiás 29:11 – MSG fordítás)

Beszéljünk róla:

* Az a tény, hogy Isten látja a hibáidat, mégis szeret, hogyan kellene, hogy megváltoztassa a hozzá való viszonyulásodat?

* Add Istennek a félelmeidet, és bízz benne, hogy Ő kézben tartja a jövődet.


Isten személyes ígérete neked


Az ÚR, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom földjéről, aki beszélt velem, és így esküdött meg nekem: A te utódaidnak adom ezt a földet! - Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget. (MBT 1Móz 24:7)


Nem elég tudnod, hogy éppen hol állsz, vagy, hogy hová tartasz. Ahhoz, hogy hűségesen és kitartóan tudj előre haladni a célod felé, szükséged van egy ígéretre az Úrtól!
A Bibliában Istennek több mint 7000 ígérete szól neked – siker, bizonyosság egészség, jólét, erő, bölcsesség ígéretei, sőt sok más ígéret is.
Miért ígéri meg ezeket Isten? Mert azt szeretné, hogy megtanulj bízni Benne.
– Tegnap azt tanultuk meg, hogy ahhoz, hogy ott legyünk ahol Isten látni szeretne, három lépést kell megtennünk.


1. lépés – Határozd meg a jelen helyzetedet!
2. lépés – Légy konkrét azzal kapcsolatban, amit el akarsz érni!
3. lépés – Keresd Isten ígéretét!

Amikor célt tűzöl ki magad elé, ne a problémákkal legyél elfoglalva, összpontosíts az ígéretekre. Keress egy ígéretet Isten Igéjéből, ami a célon tartja a szemedet.
Így tett Ábrahám is, amikor az ő szolgája, Eliézer aggodalmaskodni kezdett a kapott feladat miatt. A mai Igében Ábrahám beszél Eliézernek az ígéretről is, amit Istentől kapott: "Ő elküldi majd angyalát előtted, hogy onnan hozz a fiamnak feleséget."
Neked valójában nincs szűkséged angyalra ehhez, hiszen a SzentÍrás számtalanszor említi:


Mert én veled vagyok, megőrizlek téged, akárhova mégy” (1 Móz.28:15).


Isten mindig veled van, függetlenül attól, hogy érzed-e, vagy sem. Egyszerűen rákapcsolódhatsz az Erőforrásra.
Még 1980 ban, az első évben, amikor megalapítottam a Saddleback Gyülekezetet, egy riporter így kérdezett:
Mit gondol, mekkorára fog nőni ez a gyülekezet?" "20.000 főre, 2020–ra"- válaszoltam. A riporter rám nézett és azt kérdezte: "Mit képzel magáról? Kicsoda maga, hogy így beszél?" Én így feleltem: "Nem az a kérdés, hogy én ki vagyok, hanem az, hogy: Kicsoda Isten?"

Az Istenképed nagysága meghatározza a céljaid nagyságát is. Az, hogy kinek látod Istent, meg fogja határozni a céljaid nagyságát. Az Isten szerinti célpont kitűzése mindig egy ígérettel kezdődik. Ezért sose a saját határaidat nézd! Tekints az Úr ígéreteire!
Kérdezd meg magadtól: „Melyik ígéretbe tudok belekapaszkodni?”


 

Kritizálnak? Bízd Istenre, hogy megvédjen!


„Egyedül Istenben bízom, belé vetem a reményem. Egyedül Ő véd meg és Ő ment meg, Ő az én oltalmam, soha nem győznek le. Istennél van az üdvösségem és dicsőségem, Ő az én erős védelmezőm, Ő a menedékem.” (Zsoltárok 62:6-8, TEV fordítás)

Mindig lesznek az életedben olyan emberek, akik nem értenek meg, és olyanok, akik nem szeretnek téged. Mindig lesznek, akik kritizálnak, elítélnek, támadnak, és rossz híredet terjesztik.

Mikor félreértenek, hajlamos vagy, hogy „beszállj” és megvédd magad. Mikor megtámadnak, hajlamos vagy, hogy visszatámadj – mint ahogy mindannyian tesszük ezt. Mikor az emberek kritizálnak, te is kritizálni akarod őket. Mikor megsértenek, te is meg akarod őket sérteni.

Ne tedd! Engedd, hogy Isten legyen a védelmeződ. Minden alkalommal, amikor támadnak, kritizálnak, megaláznak vagy nem értenek meg, két választásod van. Megvédheted magad, vagy engedheted, hogy Isten védjen meg. Melyiket választod? Mit gondolsz, ki tud jobban téged megvédeni? Isten!

Figyelj csak erre: Legjobban akkor hasonlítasz Krisztushoz, ha nem válaszolsz a téged ért támadásokra, hazugságokra és igazságtalan kritikákra. Akkor leszel leginkább Jézushoz hasonló, amikor csendben maradsz, és Isten kezébe teszed az ügyed.

Jézust „mikor gyalázták, nem viszonozta a gyalázást; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem Istenben vetette reménységét, aki igazságosan ítél.” (1 Péter 2:23, TEV fordítás)

Jézus nem küzdött az Ő igazságtalan elítéltetésével és kivégzésével szemben sem. Az Úrra bízta, hogy Ő megvédje, ha arra van szükség, rábízta a végső igazságszolgáltatást.

A Bibliában, Dávid királyt egész élete alatt kritizálták és támadták. Sőt, életének legnagyobb részében az emberek meg akarták ölni, mert irigyek voltak rá.

Dávid ezt mondja a Zsoltárok 67:6-8-ban: „Egyedül Istenben bízom, belé vetem a reményem. Egyedül Ő véd meg és Ő ment meg, Ő az én oltalmam, soha nem győznek le. Istennél van az üdvösségem és dicsőségem, Ő az én erős védelmezőm, Ő a menedékem.” (TEV fordítás)

Sok ember irigy lesz a sikereidre, és támadni fog a legkülönbözőbb okok miatt. Azonban Dávidhoz hasonlóan neked is engedned kell, hogy Isten legyen az oltalmazód, Üdvözítőd, védelmeződ, menedéked és győzelmed.

Bízd Istenre, engedd, hogy Ő védjen meg!
 

Beszéljetek róla:

  • Milyen gyakorlati dolgokat tehetsz egy adott pillanatban, hogy megőrizd magad a visszaszólástól vagy a megtorlástól?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy csendben maradjunk, mikor támadás alatt vagyunk? Miért nem akarja, hogy megpróbáljuk bizonyítani az igazunkat?
  • Amikor valaki támadóan viselkedik, milyen módon árul el ez többet az Ő karakteréről, mint a tiédről?

 



komment
süti beállítások módosítása