Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lépj tovább, Isten megbocsátott!-Miből áll a napi csendesség?-Többet érsz el, ha kevesebbet teszel

2018. október 09. 10:17 - Andre Lowoa






Lépj tovább, Isten megbocsátott!


"Nézz előre őszinte bizalommal, ne horgaszd le a fejed szégyenedben!" (Példabeszédek 4:25, TEV fordítás)


Nem kell többé a bűntudat terhét cipelned. Pál apostol azt mondja: "Igen, mindannyian vétkeztünk; és nem ütjük meg Isten dicsőségének mértékét; Isten mégis "bűntelennek" tart minket, ha megbízunk Jézus Krisztusban, aki szívességből ingyen elvette bűneinket." (Róma 3:23-24, TLB fordítás)

Isten meg akar bocsátani neked. Képzelj el egy hatalmas táblát, teleírva a bűneiddel – Isten pedig csak odalép egy hatalmas szivaccsal, és mindet letörli. Olyan ez, mint a gyermekkorunkból ismert csodatábla: rajzoltál rá, és ha utána fejre állítottad vagy megráztad, akkor minden eltűnt róla, és újra tiszta lappal indultál. Ez jó hír, ugye?

Isten megbocsátását azonban el is kell fogadnunk. Lehet, hogy ismerjük Isten irgalmát az eszünkkel, de ez nem elég: hinnünk kell benne mélyen, legbelül, és elfogadni hittel, hogy igaz – mert hiszen az is!

Van viszont egy dolog, ami sokszor visszatart minket attól, hogy elfogadjuk Isten megbocsátását, az, hogy képtelenek vagyunk megbocsátani saját magunknak. Meg kell bocsátanod magadnak a múltbeli bukásaidat, bűneidet, rossz szokásaidat és mindazt, ami a bűnhöz vezetett. Bocsáss meg magadnak!

Isten azt akarja, hogy bocsáss meg magadnak. Azt tanítja nekünk: "Nézz előre őszinte bizalommal, ne horgaszd le a fejed szégyenedben!" (Péld. 4:25, TEV fordítás)

Volt már veled olyan, hogy elkövettél egy bűnt, utána kérted Isten, hogy bocsásson meg, és annak ellenére, hogy tudtad, megbocsátott, továbbra pocsékul érezted magad? Mit teszel ilyen helyzetekben? Visszamész Istenhez, és újra kéred a bocsánatát? Aztán megvallod újra meg újra meg újra?

Nem. Egy bűnt csak egyszer kell megvallanod, és azzal meg is van bocsátva. De saját magadnak lehet, hogy százszor is meg kell bocsátanod, és újra meg újra elmondani, amíg az eszedbe nem vésed: "Isten megbocsátott nekem. Vége."

Az a mi problémánk, hogy állandóan emlékeztetni akarjuk Istent olyan dolgokra, amiket ő már rég elfelejtett. Meg van bocsátva és el van felejtve. Ezzel már foglalkoztál. Egyszer valaki megkérdezte Eleanor Rooseveltet: "Hogy tudtál ilyen sokat elérni az életben?" Azt válaszolta: "Soha nem vesztegettem az időt sajnálkozásra."

Ne vesztegesd az időt sajnálkozásra. Fogadd el Isten bocsánatát, és bocsáss meg magadnak.

Beszéljünk róla!

* Hogyan szemlélteti az életed, hogy teljes mértékben Isten bocsánatában és kegyelmében élsz?
* Mit kell bocsátanod magadnak a mai napon? Miben igaz rád Isten kegyelme?





Miből áll a napi csendesség?

 "A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki aki elsieti a dolgát, ínségbe jut." (Példabeszédek 21:5 - ESV fordítás)

praying-and-kneeling-man.jpg

A csendességi idő megtartása olyan, mint sok más tevékenység amit csinálnál az életben - legalább egy szempontból. Ha van terved, segít a sikerességben. A Biblia azt mondja: "A szorgalmas tervei biztosan bőséghez vezetnek, de mindenki aki elsieti a dolgát ínségbe jut." (Példabeszédek 21:5 - Angolból szabadon fordítva)

Ha még sosem tartottál csendességet eddig, akkor lehet, hogy nincs egy jó és egyszerű terved, amit kivetelezhetnél.  Bármilyen tervnél amit létrehozol, fontos az egyszerűség. Ha bonyolulttá teszed, akkor nagyobb eséllyel térsz el a céltól. Minden amire igazán szükséged lesz a hatékony csendességhez az egy Biblia, egy jegyzetfüzet, és talán egy énekes könyv.

Tehát hogyan is néz ki egy napi csendességi idő?

Először is, legyél csendben az Úr előtt. A Biblia ezt az Úrra való várakozásnak hívja. Úgy kezdhetsz neki, hogy egyszerűen leülsz és befogod a szádat.

Másodszor, imádkozz tömören. Kezdj egy rövid nyitó imával. Kérd Istent, nyissa meg az elmédet, és vezessen. Kérd, hogy tisztítsa meg az elmédet.

Olvass egy részt az Írásból, lassan. Itt kezdődik az Istennel folytatott beszélgetésed. Ő beszélni kezd hozzád az Igéjén keresztül, és te válaszolsz neki imában. Lassan olvasd a Bibliát. Ne próbáld túl gyorsan olvasni, vagy túl sokat. Minél lassabban olvasod az Írást, annál jobban rá leszel kényszerülve, hogy gondolkodj azon amit olvasol.

Elmélkedj az Ő Szaván. Tölts időt azzal, hogy megrágod, amit Isten mond neked. Úgy rágd meg az Igét, ahogyan a tehenek a szénát. Tűnődj el rajta, birkózz vele az elmédben. Sok jó módszer van arra, ahogyan az Igén elmélkedhetsz. Pontos ötleteket találhatsz a "Rick Warren Bibliatanulmányozó módszerek" című könyvben a Bibliáról való elmélkedéssel kapcsolatban.

Írd le, amit felfedeztél. Amikor Isten szól hozzád az Ő Szaván keresztül, legyen annyira fontos neked amit mond, hogy le is írod. Az írás képessé tesz arra, hogy emlékezzünk rá, Isten mit mondott nekünk, és lejegyezzük a felfedezéseinket.

Imádkozz újra. Légy csendben. Kérd Istent, hogy mutassa meg neked az Ő Szavát. Beszélj arról Istennek, amit Ő mondott neked. Mondd el, hogy mit gondolsz arról, amit Ő mond. Beszélj neki mindenről, ami az elmédben megfogalmazódik.

Nem csak egy mód létezik arra, ahogy a csendességedet megtarthatod, hanem más ehhez hasonló terv követésével is elindulhatsz azon az úton, ami az eredményes csendesség megtartásához vezet.

Beszéljünk róla!

  • Gondoltál már úgy a csendességedre, mint egy bensőséges beszélgetésre Istennel? Miért, vagy miért nem?
  • Milyen zavaró tényezőket kell kiküszöbölnöd azért, hogy "csöndben légy"?
  • Miért nehéz néha, hogy lassan olvasd a Bibliát és elmélkedj azon, amit mond?



Többet érsz el, ha kevesebbet teszel

 

"Minden szabad nekem, de nem minden használ." (1. Kor. 6:12)

Ha keretek között akarod tartani az életedet, rendszeresen meg kell nyirbálnod a tevékenységeidet.

Én pihenésképpen rózsákat nevelek. Megtanultam, ha azt akarom, hogy egyáltalán legyen rózsám a következő szezonban, meg kell metszenem őket, általában január harmadik hetében. Egyik évben, amikor nekikészültem a metszésnek, még mindig sok ág volt tele rügyekkel, virágzásra várva. Tudod, milyen nehéz levágni egy olyan ágat, amin a virág épp most akar kinyílni? Majd belehaltam.

Miért metszik a kertészek a fákat és a növényeket? Hogy a növény egészséges legyen és gyümölcsöt teremjen a következő idényben. Ha elmarad a metszés, nincs gyümölcs sem.

Mi is minden évben általában új tevékenységekbe kezdünk, új ágakat növesztünk. Elkezdünk valami új dolgot és így megint egy dologgal több mindent csinálunk. De mit hagytunk abba, mit metszettünk vissza az életünkben? Nem lehet mindig csak új tevékenységeket venni a nyakunkba anélkül, hogy bizonyos dolgokat ki ne iktatnánk, vissza ne metszenénk.

Van egy titok: amikor metszel, nem csak az elszáradt ágat vágod le. Olyan ágat is levágsz, ami még él. Levágsz néhány olyan tevékenységet is, ami jó és ami még gyümölcsöt is terem. Azért kell levágnod őket, mert egy új évszakba lépsz.

Pál ezt mondja az 1. Kor. 6:12-ben: "Minden szabad nekem, de nem minden használ."

Isten szabad akaratot adott neked. Megengedte, hogy bármit megtegyél. Mehetsz és 10-szeresen is túltervezheted a naptáradat és Isten nem fog megállítani. De ez nem jelenti azt, hogy amit teszel, az hasznos és a javadra van.

Meg kell tanulnod nemet mondani az életben, sőt, többször kell nemet mondanod, mint igent. Több olyan dolog van, amit nem tudsz megtenni, mint amennyi időd, energiád, erőd és Istentől kapott elhívásod van. Még a jó dolgokat sem tudod mindet megtenni. Rájöttél már erre? Nem tudsz mindent megtenni, tehát el kell döntened, hogy a helyes és megfelelő dolgokat teszed meg. Mit szeretne Isten, mit tegyél az időddel és energiáddal?

A hatékony élet kulcsa a választás. Hatékonyabb leszel, ha tudod, hogy mi az, amit nem fogsz megtenni, és mi az, amit meg fogsz tenni. Többet fogsz elérni az életedben azáltal, hogy kevesebb dolgot teszel!

Ha nem nyirbálod meg életed tevékenységeit, Isten fogja megnyirbálni. Egy betegségen, krízisen, vagy valami máson keresztül ez megtörténhet, mert nem vállalhatod túl magad hónapról hónapra.

A Példabeszédek 20:30-ban ezt olvashatjuk: "Néha fájdalmas tapasztalatok árán vagyunk hajlandóak változtatni az útjainkon." (GNT fordítás). De nem számít, mennyire rosszul állnak a dolgok, BIZTOSAK LEHETÜNK BENNE, hogy Isten a legjobbat akarja nekünk.

Beszéljetek róla

  • Melyek azok a jó, vagy éppen gyümölcsöző tevékenységek az életedben, amelyekről tudod, hogy el kell távolítanod őket, hogy az új tevékenységeknek helyet csinálj?
  • Használt már Isten fájdalmas tapasztalatokat az életedben, hogy megmutassa neked, hogy muszáj eltávolítanod valamit a naptáradból?
  • Miért olyan nehéz elismernünk, hogy vannak határaink? Miért nem tudunk sokkal gyakrabban "nemet" mondani a lehetőségekre "igen" helyett?




komment
süti beállítások módosítása