Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyakorlati alkalmazás: tedd a Biblia tanulmányozásod lendületessé és egyértelművé-Haladj előre bizalommal-Ma imádkozz a pásztorodért

2018. október 08. 10:48 - Andre Lowoa

 



Gyakorlati alkalmazás: tedd a Biblia tanulmányozásod lendületessé és egyértelművé

"Ne csak hallgassátok Isten Igéjét. Meg kell tennetek amit mond. Máskülönben becsapjátok önmagatokat." (Jakab 1:22 NLT fordítás)

12173264-open-holy-bible-and-pencil.jpg

Semmi nem válhat lendületessé, amíg nem lesz egyértelmű. Éppen emiatt amikor olvasod Isten Igéjét, próbáld megtudni belőle, hogy ez alapján mit kell tenned, azaz átülteted azt a gyakorlatba.

Egy nagyszerű szokás amit érdemes kialakítani, hogy miután olvastál a Bibliádból, leírod egy mondatban az éppen olvasott rész gyakorlati alkalmazását. Ez segíteni fog abban, hogy "az Ige cselekvőjévé" válj és ne csak a hallgatója legyél.

Mitől jó egy gyakorlati alkalmazást leíró mondat? Négy jellemzője van:

Személyes. Nem írhatsz alkalmazást valaki másnak. Ez nem arról szól, hogy a világnak mit kellene tennie vagy a férjednek mit kellene tennie vagy a gyermekeid mit tegyenek. Ez arról szól, hogy neked mit kell tenned.

Gyakorlatias. Az alkalmazás valami olyasmi kell hogy legyen, amit tényleg meg tudsz tenni, valami amit meg tudsz tervezni hogy miként fogod megcsinálni. Az általánosítások sem fognak segíteni. Azok éppen csak némi cselekvésre ösztönöznek és alkalmatlannak fogod tőlük érezni magadat.

Megvalósítható. Ha nem tudod megvalósítani a gyakorlati alkalmazást, akkor több mint valószínű, hogy elbizonytalanodsz. Ha arról szól a gyakorlatod, hogy naponta 5 órát imádkozz, nem fogod megcsinálni. Nem gyakorlatias! Ne mulassz el egy napot sem imádság nélkül. Na ez gyakorlatias.

Visszaellenőrizhető. Ki kell tűznöd magad elé egy határidőt, amivel visszaellenőrzöd magadat. Amíg nem állítasz be egy határidőt és egy elérendő célt, nem tudod leellenőrizni magadat. Így minden csak álom marad.

Ezt a Biblia bármelyik általad olvasott részével meg tudod csinálni. A Biblia azt mondja: "Ne csak hallgassátok Isten Igéjét. Meg kell tennetek amit mond. Máskülönben becsapjátok önmagatokat." (Jakab 1:22 NLT fordítás)

 Beszéljetek róla

  • Miután elolvastad ezt az elmélkedést, miként fog változni a csendességedre szánt időd?
  • Milyen egy mondatos gyakorlatot valósítanál meg ma?
  • Van benned vágy arra, hogy azt tedd, amit Isten Szava mond? Miként tükrözi ezt vissza az életed?

 

Haladj előre bizalommal

 

“Szeretteim, ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt…” (1. Ján. 3:21)

Valószínűleg észrevetted, hogy a bizalmad kicsit botladozik néha, máskor folyamatos. Változik napról napra: egyszer fenn, máskor lenn. Mi lehet ennek az oka?

Részben arról szól, hogy mi megy végbe benned. A Biblia azt tanítja, hogy “ha pedig a szívünk nem ítél el, bizalommal szólhatunk Isten előtt” (1. Ján. 3:21). Amikor szembekerülünk életünk sérelmeivel, szokásaival, akadályaival, fontos, hogy kisétáljunk a önbíráskodásból a hitből jövő bizalomba, melyet Isten megelőlegez nekünk.

Mi lehet az oka az önbíráskodásnak?

Elrendezetlen bűn: Dávid király szerint “volt, amikor nem láttam be, hogy mekkora bűnös vagyok. De az őszintétlenségem szerencsétlenné tett és fusztráltsággal töltötte meg a napjaimat.” (Zsoltárok 32:3 – LB fordítás)

Ez egy feliratra emlékeztet, amit a napokban láttam: “Egy tiszta motor több erőt ad ki magából.” Ez az emberekre is így igaz. Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek írója egyszer megviccelt 12 kiemelkedő angol urat. Küldött nekik egy névtelen levelet, amelyben a következőt írta: “Kiderült minden, menekülj rögtön." 24 órán belül, a 12-ből 8 elhagyta az országot! A bűntudat lerombolja a bizalmat.

Valóságtól távol álló elvárások: Ezt úgy hívjuk másképpen, hogy perfekcionizmus – az az érzés, hogy tökéletesnek kell lennem, hogy mindenki kedvére kell járnom, mindig többet kell tennem, nem pihenhetek.

Ha tökéletességre törekvő vagy, a kedvenc mondásaid valószínüleg a következőképpen kezdődnek: "Ezt kellene…", "Ezt muszáj lenne…". Mindig még többet kell tenned.

Ha egy átlag személy vagy, akkor három dolog van napi listádon. Egyet a háromból sikerül megcsinálni, egybe belekezdesz, de nem tudod befejezni, és a harmadikról megfeledkezel. Hazamész, este felteszed a lábad és jól érzed magad.

Ha egy tökéletességre törekvő vagy akkor 29 dolog van a listádon. 28-at megcsinálsz, hazamész és csődtömegnek érzed magad! A Biblia azt mondja: “Még a perfekcionizmusnak is van határa, de [Isten] parancsolatainak nincs határa” (Zsoltárok 119:96 – NLT fordítás).

Bűntudat és perfekcionizmus egyaránt lehet oka a bizalom hiányának életünkben.


Beszéljetek róla

* Milyen elrendezetlen bűnt kell Istennel megbeszélned?
* Hogyan kell megváltoztatnod az elvárásaidat, hogy bizalommal és ne a bukás félelmének árnyékában élj?



Ma imádkozz a pásztorodért

 

"Nincs nagyobb örömöm annál, mint amikor hallom, hogy az én gyermekeim az igazságban járnak." (3János 4)

Vasárnap lesz a Lelkipásztor Nagyrabecsülés napja (Az eredeti ünnep, a Pastor Appreciation október 9-én van Amerikában - megjegyzés a fordítótól). Szánj egy kis időt arra, hogy imádkozz a pásztorodért, aztán vasárnap bátorítsd őt. Majd tégy ugyanígy minden héten.

Pásztornak lenni az egyik legkeményebb munka a földön, de János apostol azt mondta, hogy egyben ez lehet a legörömtelibb is: "Nincs nagyobb örömöm annál, mint amikor hallom, hogy az én gyermekeim az igazságban járnak." (3János 4)

A lelki vezetőknek helyesen kell tanítaniuk Isten igéjét, szembeszállniuk a hamis tanítással mielőtt elterjedne, hirdetni az evangéliumot a nem hívőknek, imádkozni az összes emberért, valamint kiképezni és kinevezni a vezetőket. Ezt mind csinálniuk kell és közben példaként kell szolgálniuk arról, hogy hogyan is néz ki amikor egyre érettebb vagy a Krisztushoz való hasonlóságban (lásd 1 és 2 Timóteus; Titusz).

Ennek megfelelően Pál apostol azt mondja, hogy tisztelnünk kell a lelki vezetőinket és elárasztani őket elismeréssel. "és az ő munkájokért viseltessetek irántok megkülönböztetett szeretettel" (1Thessz 5:13 Károli fordítás)

Láthatjátok a hatalmas felelősséget, egy pásztornak összhangban kell maradnia Istennel és bátorítania téged, hogy te is maradj összhangban. A te pásztorod is egy ember és minden porcikája éppen ugyanannyira képes hibákat elkövetni vagy bűnbe esni, mint amennyire te és én is. Imádkozz, hogy a pásztorod mindig Jézusra fókuszáljon és hogy a szolgálata ebből a meghittségből áradjon. Semmit sem akar jobban az ellenség, mint eltéríteni a pásztorodat a céljától azzal, hogy összezavarja őt.

Imádkozz a pásztorod védelméért, mert az ellenség visszatartása erősen támadni fogja minden alkalommal, amikor a pásztorod Isten igazságát hírdeti. Ez éppen hogy erősebb lesz, ahogy egyre inkább Krisztusról beszél.

Imádkozz, hogy a pásztorod a lelke mélyén jól tudja, hogy "sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban!" (Róma 8:38-39). Aztán pedig tudasd vele, hogy a te szereteted soha nem fog megszűnni és elkötelezetten akarod szeretni a pásztorod Jézus Krisztus szeretetével.

Most gondolkozz egy pár gyakorlati szolgálaton, amit megtehetsz a pásztorodért, és tedd meg ezeket a következő héten!




komment
süti beállítások módosítása