Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor óriási problémákról van szó-Amikor szükséged van egy szóra-Az Isten formájú űr-Bocsáss meg!-Hangyák-Mit tegyünk várakozás közben?-Vigyázz, mit mondasz!

2018. október 06. 00:10 - Andre Lowoa

Amikor óriási problémákról van szó

„Ekkor kilépett a filiszteusok seregéből egy kiváló harcos, név szerint Góliát.” (1Sámuel 17:4)

Amikor óriási problémák jönnek: 1) A nagyságuk megfélemlíthet. Az sem segít, ha körülötted mindenki – beleértve a vezetőidet is – fedezékbe futnak. Ekkor kell visszaemlékezned a múltad győzelmeire: a „Vörös-tenger” méretűekre, a „Jerikó falai” méretűekre. Milyen nagy az Istened? 2) Szavaik kétséget ébresztenek benned. „Amikor meghallotta Saul és egész Izráel a filiszteusnak ezt a beszédét, megrettentek, és igen féltek” (1Sámuel 17:11). Ilyen szavak, mint: „a daganat rosszindulatú”, „a vállalatnál létszámleépítés van”, „már nem szeretlek”, „a gyermekünk rászokott a drogokra”, „a bank érvényesíti a jelzálogot”. Hogyan birkózol meg az ilyen szavakkal? Úgy, hogy odafordulsz Isten élő, élet-változtató Igéjéhez, amely minden körülményedet új lehetőséggé formálja. „Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk igéje örökre megmarad” (Ézsaiás 40:8). 3) Mindig van gyenge pont – keresd meg! Úgy hírlett, hogy Góliát egy fél futballpályányi távolságra el tudta hajítani a dárdáját, valószínűleg ilyen messzire volt tőle Dávid. Továbbá Góliátot teljes páncélzat védte tetőtől talpig, kivéve egy kis védtelen pontot a szemei között, a homlokán. Ezt célozta meg Dávid. Íme, a tanulság: amikor Istentől kérsz megoldást, lehet, hogy az olyan kicsi lesz, mint egy apró, védtelen pont, és nem akkora, mint egy fél futballpálya! Amikor Isten megmutatja neked, bízd Rá, hogy segítsen véghezvinni! Isten válasza nem arra hívatott, hogy komfortérzetedet növelje, hanem arra, hogy építse a Belé vetett bizalmadat. Így nemcsak ezzel az óriással tudsz majd elbánni, de a jövődben rád váró többivel is.




Amikor szükséged van egy szóra

„Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót…” (Ézsaiás 30:21)
Isten Szava el tudja hozni a megoldást, amire szükséged van. Isten egyetlen szavával megteremtette a világot; gondolj bele, mit érhet el egyetlen szava a te helyzetedben! A Biblia azt mondja: „Saját füleddel hallhatod a mögötted hangzó szót: Ezen az úton járjatok, se jobbra, se balra ne térjetek le!” (Ézsaiás 30:21). Figyeld, mit mond: „Saját füleddel hallhatod…” Ám, ha lelki füleid nincsenek nyitva, nincsenek ráhangolva Istenre, akkor nem fogod hallani, amit mond neked. Ha pedig elkezded megszűrni a hallottakat emberi eszeddel, azért, hogy összhangba hozd a saját véleményeddel, akkor sehová sem fogsz jutni. Istennek azokhoz van szava, akiknek van hozzá nyitott fülük – és nyitott szívük.
Mit keresel, amikor imádkozol? Lelki magasságot vagy Istennek töltött bensőséges időt, amikor Ő beszél, és te hallgatsz? Amikor a Bibliát olvasod, saját gondolataid megerősítését keresed, vagy Isten akaratát kutatod? Képzeld el, mit tehetne életeddel Isten egyik ötlete! „…az Istenét ismerő nép felbátorodik és cselekszik” (Dániel 11:32 Károli). Ha arról álmodsz, hogy nagyszerű tetteket viszel végbe az életben, akkor ismerd meg Istent! Ő Igéjén keresztül nyilatkoztatja ki magát. Egy nap sokféle ötletet hallhatunk, néhány hasznunkra válik, mások nem. De az Istentől kapott szó olyan, mint a mag, benne rejlik a lehetőség, hogy fává nőjön; sőt még több is: egy egész gyümölcsöskertté!



Az Isten formájú űr

 

„… őbenne élünk, mozgunk és vagyunk…” (Apostolok cselekedetei 17:28)

 

Íme, egy az idő próbáját kiállt maxima: „a szív egy Isten formájú űr, és csak Isten tudja azt betölteni.” Ernest Gordon könyvében a Kwai folyó völgyében átélt szenvedéseit írja le. A II. világháború idején fogságba esett amerikai hadifoglyokat a japánok kínozták és éheztették. Emiatt állat módjára kezdtek viselkedni, foggal-körömmel harcoltak és ételt loptak. Egy kis csoport szerette volna megfordítani a helyzetet, ezért elhatározták, hogy elkezdik olvasni az Újszövetséget. Amikor Gordon elkezdte azt olvasni a többieknek, azok megtértek Krisztushoz, és az állati társaság átalakult egy szeretetteljes közösséggé. Azért, mert Isten Jézusban él, Jézus pedig kész ott élni azok szívében, akik bíznak benne. Örömet, békességet, átalakult életet kínál, és örök életről biztosítja mindazokat, akik az ő megváltó halálába vetik bizalmukat. Te mit használsz arra, hogy megpróbáld betömködni az életedben lévő űrt? Anyagi javakat? Hangulatmódosító szereket? Szexet? Karriert? Tanulást, intellektuális fejlődést? Izgalmakat? Akár most rögtön feladhatod, ezek nem fognak működni. Pál így magyarázta el ezt az athéni filozófusoknak: „Isten, aki teremtette a világot és mindazt, ami benne van… ő ad mindenkinek életet, leheletet és mindent. Az egész emberi nemzetséget is egy vérből teremtette, hogy lakjon a föld egész felszínén; meghatározta elrendelt idejüket és lakóhelyük határait, hogy keressék az Istent, hátha kitapinthatják és megtalálhatják, hiszen nincs is messzire egyikünktől sem; mert őbenne élünk, mozgunk és vagyunk.” (ApCsel 17:24–28). Ahogy a régi ének szövege mondja: „Csak Krisztusban találok teljes megelégedést, nincs más név számomra. Szeretetet, életet és tartós örömet találok benned, Úr Jézus.”







Bocsáss meg!

„Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen…” (Kolossé 3:13)

A megbocsátásról szólva, nem is lehetne jobban fogalmazni, mint ahogy Tim Stafford tette: „Inkább csapjanak be százszor, mint hogy kőszívűvé váljak”. A Biblia azt mondja: „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak”’ Nem választhatod meg, kinek fogsz megbocsátani. A szeretet parancs, a megbocsátás az engedelmesség cselekedete. „Azt a parancsolatot is kaptuk tőle, hogy aki szereti Istent, szeresse a testvérét is” (1János 4:21). Nem lehetsz közelebb Istenhez, mint ahhoz az emberhez, akit a legkevésbé szeretsz. Isten magasra tette a lécet, mert a neheztelés olyan, mint a rákos daganat, és a megbocsátás az a lézer, ami eltávolítja. A keserűség a múlthoz láncol, szétzúzza a családokat, megosztja a gyülekezeteket és a megsavanyítja a kapcsolatokat. A megbocsátás az a kulcs, ami a gyűlölet bilincsét nyitja. Vidd fájdalmas érzéseidet Istenhez, és mondd: „Nézd meg, nem járok-e téves úton…” (Zsoltárok 139:24)! Bátorság kell hozzá, de ez az a fajta imádáság, amire Ő válaszol. Ahogy növekszel Krisztusban, egyre könnyebb lesz; addig pedig törekednek kell rá. Ha Isten gyermeke vagy, az Ő lelke él benned. Nem vagy többé a bűn rabszolgája (ld. Róma 6:14). „Elviselni egymást” azt jelenti, hogy irgalmasan tekinthetsz a másikra, és fontolóra veszed az enyhítő körülményeket is. Az emberek idővel változnak és fejlődnek; lehet, hogy kialakítottál magadnak egy képet róluk, de az korlátolt és már elavult, tehát ne ragaszkodj mindenáron hozzá! Próbáld meg őket olyannak látni, amilyennek most! A legtöbb ember a tőle telhető legjobbat teszi, amire a jelenlegi tudása és tapasztalata alapján képes – tehát add meg nekik a lehetőséget, hogy bizonyítsanak!




C. S. Lewis mondta: „Mindenki szép gondolatnak tartja a megbocsátást, amíg nem történik vele meg, amit meg kell bocsátani”. Mac Anderson írja: „Az életben néhányszor rosszul bántak velem. Az első reakcióm… a harag és a neheztelés volt. Éreztem, ahogy a gyomrom összeszorult, elment az étvágyam, és az öröm eltűnt az életemből… mintha egy kosármeccsen egy félidőt fémből készült cipőkben játszottam volna. Majd az öltözőben az edző ezt mondta: »A második félidőben próbáld ki ezt a pár Nike cipőt!«. Szorozd ezt meg tízzel, és megérted, milyen érzés letenni az érzelmi terheket a megbocsátás ereje által.” Jézus leleplezte azt a mítoszt, hogy a szeretet érzelmekre épül. A szeretet akarati döntés, ha szereted Istent, megtartod parancsolatait. Ez ilyen egyszerű. Ha azzal küszködsz, hogy megbocsáss valakinek, aki megbántott, íme néhány szentírási útmutatás, ami segítségedre lehet.

Ne keress megtorlást! Inkább „…győzd le a rosszat a jóval” (Róma 12:21)! Isten azt mondja: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek.” (Róma 12:19). Ne siess az ítélettel! Ez nem mindig könnyű, ha te vagy a sértett fél, de a Végső Bíró azt mondta: „amilyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek…” (Máté 7:2). Hozd rendbe a dolgokat! Jézus azt mondta: „…békülj ki… atyádfiával…” (Máté 5:24). Ne várj arra, hogy a másik ember tegye meg az első lépést – tedd meg te! „Törekedjetek mindenki iránt békességre…” (Zsidók 12:14). Imádkozz azért, aki megbántott! Bármennyire is nehezedre esik, „…imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket” (Lukács 6:28)! Isten megadja kegyelmét ahhoz, hogy meg tudj bocsátani, és hogy az embereket az Ő szemével tudd nézni.




Hangyák

„Nem erős a hangyák népe, mégis beszerzik nyáron az eledelüket.” (Példabeszédek 30:25)

A hangya üzenete ez: „készülj fel!”. Ő akkor készül fel a télre, amikor még tart a nyár. Ez azért van, mert:

1) Szeme a jövőt fürkészi. Nem tudod meg nem történtté tenni a múltat, de ha hagyod, akkor a múltad tönkretehet téged. A lehetőségeid nyara gyorsan elmúlik. A tél eljön, akár fel vagy rá készülve, akár nem. Emlékszel Krisztus példázatára, amelyben az öt balga szűznek nem volt olaj a lámpásában, és nem engedték be őket a menyegzőre? Ha nem állsz készen, amikor eljön a te időd, akkor elszalasztod a lehetőséget.

2) Képes arra, hogy elhalassza az élvezetet. Ha nincs türelmed várni, akkor elmulasztod vagy tönkreteszed azt, amit Isten tervezett számodra. A hangya fogja a nyáron meglévő forrásait, és elteszi azokat a télre. Netalán odajön valaki más, hogy megtegye ezt helyette? Nem. Vannak ragadozók, amelyek lehetőséget keresnek arra, hogy ellopják, amit megszerzett? Igen. De ő annyira arra koncentrál, ahová el akar jutni, hogy nincs ideje amiatt aggódni, ahol most van.

3) Önmagánál nagyobb ügyet szolgál. Láttál már valaha hangyát munka közben? Belemélyeszti csáprágóit egy olyan kenyérmorzsába, amely háromszor akkora, mint ő maga, és elvonszolja oda, ahová ő próbál eljutni. Talán azt mondod: „Ez túl nehéz nekem, nem tudom egyedül cipelni”. Nem is kell! Olvasd csak el: „Dicsőség Istennek, aki az ő hatalmas erejével bennünk munkálkodva sokkal többre képes, mint amennyit mi valaha is kérni mertünk vagy akár csak megálmodni tudtunk” (Efézus 3:20 TLB).





Mit tegyünk várakozás közben?

„Várva vártam az Urat, és ő lehajolt hozzám, meghallotta kiáltásomat.” (Zsoltárok 40:2)

Minden jól megépített dolog lassan készült el és gondos figyelmet igényelt. A türelmetlenség az éretlenség jele: a gyermekek nem tudnak várni semmire. Értsd meg: a te türelmetlenséget miatt Isten nem fog gyorsabban mozdulni. Isten a saját menetrendje szerint dolgozik. Pál azt írja: „azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott” (Róma 8:28). Az, hogy az ajtó még nem nyílt meg, nem jelenti azt, hogy Isten meggondolta magát. Az időzítés talán még nem megfelelő ahhoz, hogy ő kapja a teljes dicsőséget, te pedig a legnagyobb nyereséget. Mit kellene tehát tennünk várakozás közben? Két dolgot: 1) Imádkozz Isten akaratának megvalósulásáért. Ne engedj be olyan dolgokat az életedbe, melyek ellentétben állnak ezzel, különösen is óvakodj a kapkodástól és az aggodalomtól. Tanuld meg beosztani azidődet, erődet és pénzedet! Figyelj oda arra is, hogy kivel kellene és kivel nem kellene időt töltened. Isten azt mondja: „Előre mondom: Megvalósul tervem, mindent megteszek, ami nekem tetszik.” (Ézsaiás 46:10). Mileőtt Isten bármihez hozzáfogna, már tisztán látja maga előtt a végcélt, és kirendeli számodra az oda vezető lépéseket. 2) Amíg várakozol – örvendezz! „Mert a fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkén nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák termése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. De én vigadozni fogok az Úr előtt, víg örömre indít szabadító Istenem.” (Habakuk 3:17-18). Kezdj el ma hálát adni Istennek azért, amit már megtett, és azért, amit a jövőben tenni fog érted. Mert az teljesen biztos, hogy ő cselekedni fog az érdekedben.




Vigyázz, mit mondasz!

„Aki vigyáz a szájára és a nyelvére, életét őrzi meg a nyomorúságtól.” (Példabeszédek 21:23)
Ha nem akarod, hogy az emberek emlékezzenek valamire, ne beszélj róla! Ha nem akarod később újra hallani, ne vesd el magjait az elméjükbe! A viták csak akkor fognak szűnni, és a stressz csak akkor fog csökkenni, ha elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, mikor kell hallgatni. Ahhoz, hogy tudd, mit kell mondanod, mikor kell mondanod, és kinek kell mondanod, próbáld ki útmutatásként ezeket az igéket: „A rágalmazó szavai, mint a jó falatok, behatolnak a test belsejébe.” (Példabeszédek 18:8); „A szelíd nyelv életnek a fája…” (Példabeszédek 15:4); „Aki vigyáz a szájára és a nyelvére, életét őrzi meg a nyomorúságtól” (Példabeszédek 21:23). Légy óvatos, amikor beismered hibáid másoknak. Lehet, hogy őszinte vagy, de amikor fáj valami, sebezhető vagy, és támogatásra van szükséged, olyan gondolatokat kelthetsz, amelyek tovább megmaradnak az emberekben, mint a magyarázat, amit adtál. Nem tudod megakadályozni, hogy az emberek lőjenek rád, de nem kell lőszert adnod hozzá!
Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a nyilvános leleplezés helyénvaló és bölcs dolog. Jézus azt mondta, hogy ha valaki vétkezik ellened, három dolgot kell tenned. „…menj el hozzá, intsd meg négyszemközt… Ha pedig nem hallgat rád, végy magad mellé még egy vagy két embert… Ha nem hallgat rájuk, mondd meg a gyülekezetnek...” (Máté 18:15-17). Ha vétkeztél, kérd Isten bocsánatát, és ő meg fogja adni. Aztán már a jövőre koncentrálj és tegyél le minden mást Isten kezébe! Ha meg tud szabadítani, akkor meg is tud védeni. Ha sem megszabadítani, sem megvédeni nem akar, akkor az adott helyzetet arra használja, hogy növekedj általa.


komment
süti beállítások módosítása