Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblia az egyedüli stabil alap-A sikeres tanulás kezdete az Isten Igéjében való bemerítkezés-Az igazi közösségből nem hiányozhat a bűnvallás

2018. október 05. 10:14 - Andre Lowoa

A Biblia az egyedüli stabil alap

„Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát.” Máté 7,24

Egy ház méretét legfőképp annak talapzata határozza meg. Nem építhetsz nagy házat kicsi vagy hibás alapra, mert az bármikor összedőlhet.

Ugyanez igaz az életünkre nézve is. Sosem leszel az, akinek Isten szeretne látni, ha hibás alapra építesz.

Több lehetőség közül is választhatunk, hogy mit szeretnénk az életünk alapjául. Ilyen például

  •  a népszerű tömegkultúra - Vannak emberek, akik egyszerűen csak azt teszik, amit más emberektől látnak. Tetszik nekik, mert népszerű. Viszont, ami ma népszerű, holnap már lehet, hogy nem lesz az. Ha az életedet egy népszerű tömegkultúra elemeire építed, olyan, mintha a házadat egy állandó mozgásban lévő alapra építenéd. Ez sosem fog megállni.
  • a hagyományok - Más emberek szüleik, nagyszüleik szokásaira építik életüket, átveszik az ő hagyományaikat, mert nekik működött. Viszont a hagyományok sem maradnak meg örökké, a legtöbb idejét múlja, elveszti aktualitását. A Márk 7,8-ban Jézus a farizeusokat arra inti, hogy soha ne tegyék a hagyományokat a hit elé, és ez ma is, számunkra is megállja a helyét.
  • az értelem - Isten azért adott nekünk értelmet, hogy használjuk azt, viszont az értelmünk sem tökéletesen megbízható. A Példabeszédek 16,25 is rámutat erre: “Van út, amely az ember előtt egyenesnek látszik, de végül a halálba vezet.” Még a legokosabb emberek is hibáznak néha, ez elkerülhetetlen. Egyedül Istenben lehet tökéletesen megbízni.
  • az érzelmek - Vannak, akik az érzésekre alapozzák életüket, és ha úgy érzik, hogy valami jó, akkor megteszik. Viszont az érzések szinte mindig hazudnak, és így önmagunknak is hazudunk. És ha az érzéseinkre építve élünk, akkor az egész életünkben az érzelmeink, a hangulataink befolyásolnak majd.

De mi van akkor, ha nem lehet sem a népszerű tömegkultúrára, sem a hagyományokra, sem az értelmedre, sem az érzelmeidre alapozni? Mire kell felépítened az életedet? A legjobb választás Isten Igéje.
Ezt maga Jézus mondja a Máté 7,24-ben: „Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát.”

A népszerű tömegkultúrák megváltoznak, a hagyományok elévülnek, az értelmünk megcsal, az érzelmeink pedig hazudnak - de Isten szava, Isten beszéde, az Ő Igéje soha nem változik.

Talán előfordul majd, hogy nem érted meg Isten Igéjét, sőt lehet, hogy nem is fog mindig tetszeni, amit mond, vagy nem tartod helyesnek és elfogadhatónak. De ez az egyetlen, ami elég stabil ahhoz, hogy az életed felépíthesd rá.

 

Beszéljetek róla:
• Mire építetted eddig az életed? Mennyire bizonyul jónak ez az alap?

• Mi tart vissza attól, hogy teljes mértékben Isten szavára, Igéjére alapozd az életed?

• Miért olyan nehéz néha Istenbe vetni a bizalmunkat a hagyományok helyett?




A sikeres tanulás kezdete az Isten Igéjében való bemerítkezés

„Soha ne hagyd abba ezeknek a tanításoknak a tanulását, olvasását. Gondolkodj ezekről éjjel és nappal, hogy hűségesen megtegyél mindent, amit bennük ír. Csakis akkor fogsz boldogulni és sikeres lenni abban, amit teszel." (Józsué 1:8, GW fordítás)

Hogy valójában remekelj azon a területen, ahol tanulsz, (legyen szó egy új képesség, új elmélet vagy egy új személy megismeréséről és tanulásáról), először el kell merülnöd Isten Szavában.

Szándékosan használom az elmerülés szót. Tudod mit jelent elmeríteni vagy átitatni egy filteres teát? Veszed a teát, belemártod a forró vízbe, majd kiveszed és újra elmeríted a bögrébe. Ezt nem lehet gyorsan csinálni. Nem lesz tea belőle a végén. Lassan kell megtenned! Amikor helyesen csinálod, a tea íze mind kikerül a zacskóból.

Ugyanezt kell tenned az Isten Szavával is, ha azt akarod, hogy valóban remekelj abban, amit épp tanulsz. Nem lehet gyorsan letudni. Ismerem a villámolvasást, gyakran alkalmazom is, de sosem olvasom gyorsan a Bibliát. A Bibliát lassan, szóról szóra olvasom. Miért? A Biblia azt írja, hogy Isten minden szava tiszta és igaz.

Mielőtt bármit is megtanulsz, kezd azzal, hogy bemerítkezel az Isten Szavába. Ez a siker kulcsa!

Mindenki sikeres akar lenni. Sikeres akarsz lenni a karrieredben, a kapcsolataidban, a tanulásodban. A Biblia mindenkinek világos útmutatást és tanácsot ad, aki sikeres akar lenni.

Józsué 1:8 ezt mondja az Isten Szaváról: „Soha ne hagyd abba ezeknek a tanításoknak a tanulását, olvasását. Gondolkodj ezekről éjjel és nappal, hogy hűségesen megtegyél mindent, amit bennük ír. Csakis akkor fogsz boldogulni és sikeres lenni abban, amit teszel." (GW fordítás).

Isten nem hazudik. Ez az Ő ígérete feléd. Ha sikeres és virágzó akarsz lenni az életben, folyamatosan tanulmányozd az Ő szavát.

Ez bölccsé tesz, és a Biblia azt mondja, hogy a bölcsességgel gazdagság és megbecsülés jár.

De ez mind azzal kezdődik, hogy megismered Isten Szavát!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen igazságot értettél meg mostanában amikor tanultad és tanulmányoztad Isten Szavát? Hogyan segített ennek az igazságnak a megismerése közelebb kerülni Jézushoz?
  • Milyen az aktuális terved, amely szerint folyamatosan tanulmányozod Isten Szavát? Mennyire jól működik ez a terv?
  • Mi nehezíti meg számodra, hogy folyamatosan tanulmányozd Isten Szavát? Milyen változtatások tudnak segíteni, hogy hűségesebb legyél ezen a területen?







Az igazi közösségből nem hiányozhat a bűnvallás

Aki rosszat cselekszik, gyűlöli a világosságot, és nem megy a világosságra, hogy le ne lepleződjenek a cselekedetei. Aki pedig az igazságot cselekszi, a világosságra megy, hogy kitűnjék cselekedeteiről, hogy Isten szerint cselekedte azokat. (Ján 3:20-21)

A bűn sötétségben rejtőzik, és azt suttogja, hogy ne derüljön rá fény. És amikor sötétségben tartjuk, kiszolgáltatjuk önmagunkat mérgező hatásának, és végül a kapcsolatainkat is tönkreteszi.

A német teológus, Dietrich Bonhoeffer írja: „A bűn arra ösztönzi az embert, hogy egymaga maradjon. Kivonja a személyt a közösségből. Minél elszigeteltebb valaki, annál nagyobb a bűn hatalma rajta. Minél mélyebben tartja az egyént, annál súlyosabbak az elszigeteltség következményei is.”

Ezért mondja Jézus, hogy valljuk meg a bűneinket egymásnak. A bűnvallásban az Evangélium világossága bejut a sötétben magára maradt szívbe. Amikor megvalljuk bűneinket mások előtt, önigazságunk kártyavárként összedől, és a bűn elveszti az erejét fölöttünk és a közösség fölött.

Már nem vagyunk egyedül a bűnünkkel, mert másokkal is megosztott teher lett az. A testvéri közösségben erőt nyerünk, sőt, a kísértéseinkkel harcolva mások segítségére is számíthatunk. Ez a segítség megnyilvánul abban is, hogy ráirányítja a figyelmünket életünknek azon területeire, ahol még nem bízunk Istenben.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy mi az Isten kegyelmében élő bűnösök közösségéhez tartozunk, és többé nem kell félnünk a bűn megvallásától - már csak azért sem, mert ez az egyik módja annak, hogy újra összhangba kerüljünk Isten akaratával. A Jézusnak engedelmeskedők közösségében bűneink megvallása által egymáshoz is közelebb kerülünk. Hogyan történik mindez?

* A bűnvallás elmélyíti a kapcsolatainkat, és ez lehetővé teszi, hogy egymással őszinték legyünk (Péld 24:26).
* A bűnvallás a testvéri közösség nyitottságát és hitelességét biztosítja, és felszabadít arra, hogy szeretetben kimondjuk az igazságot, miközben becsületességben és tisztességben járunk (Ef 4:15; Tit 2:7).
* A bűnvallás érzékennyé tesz a Szentlélek vezetésére, és segít harcolni azokkal a hazugságokkal szemben, amelyek megzavarják és megronthatnák életünket Krisztusban (Ján 16:13; 2Kor 10:5).


Beszéljünk róla!

* Bűnünk sötétségben akar maradni. Milyen kapcsolatban áll ez azzal, hogy Jézus a világ világossága, és minket is arra szólít fel, hogy ragyogjon a világosságunk a környezetünkben?
* Mit kell feladnunk azért, hogy egy közösség valóban őszintévé és átláthatóvá váljék?







komment
süti beállítások módosítása