Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hűség a pénzügyekben-Isten az Ő tökéletes szeretetével elfedi a hibáidat-Isten célja, hogy fejlessze a jellemed, nem pedig, hogy kényelmes életed legyen-Jézus tanítványai sosem hagyják abba a tanulást

2018. október 04. 10:45 - Andre Lowoa



Hűség a pénzügyekben

 

"Odament hozzá az is, aki az egy talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. 25Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied. 26Ura így válaszolt neki: Te, gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és onnan is gyűjtök, ahova nem szórtam?" (Máté 25, 24-26)

Rick pásztor gyakran mondja, hogy: "Azt szeretném, ha a vezetőim közül mindenki elkövetne legalább heti egy hibát. Mert ha nem hibázol, az azt jelenti, hogy semmi újat nem is próbálsz ki!" Az az álláspontja, hogy nem szabad félni attól, hogy kreatívak vagy kísérletezőbbek legyük, még akkor sem, ha ezáltal nagyobb az esély rá, hogy hibázunk. Nem szabad, hogy kicsi álmokat dédelgessenek azok, akik Istenhez tartoznak!

A Máté evangéliuma 25. fejezetében Jézus három szolgáról beszél. Az első szolgának 10 tálentumot adnak, aki egy okos befektetéssel megduplázza Mestere vagyonát. A második 5 tálentumot kap, és ő is befekteti és megduplázza ezt az összeget. A harmadik szolga 1 tálentumot kap, és azt egy lyukba ássa el. Így gondolkozik magában: "Nem merem vállalni a kockázatot, nem akarom elveszíteni!"

 

Amikor a Mestere erre rájön, haragra gerjed. Eugene Peterson fordításában így hangzanak a mérges Gazda szavai: "Micsoda szörnyű életmód! Bűn ennyire meggondolatlanul élni! Ha tudtad, hogy többet várok el, mint ami lehetséges, miért nem teljesítetted a legkevesebbet, ami elvárható?" (Máté 25:26)

Rick pásztor azt tanítja, hogy van egy másik találó szó a kockázatvállalásra, mégpedig a HIT. És ha olyan utakon járunk, amelyekhez nincs szükségünk hitre, akkor hite-veszettekké váltunk.

Jézus ezt mondja a hitben járásról: "Semmi sem lehetetlen annak, aki hisz" (Márk 9:23)





Isten az Ő tökéletes szeretetével elfedi a hibáidat

 

"Az Ige emberi lénnyé lett, és - tele kegyelemmel és igazsággal - közöttünk lakott. Láttuk az ő dicsőségét, amit az Atya egyetlen Fiaként kapott." János 1:14, TEV fordítás

Isten szeretete bensőséges és személyes. Ő közel jött Krisztusban, ami azt jelenti, hogy nem tudjuk elrejteni a tökéletlenségünket és a hibáinkat előle. Ő egyébként is tud ezekről.

Az Istentől való példa alapján nekünk is bensőségesen és személyesen kell szeretnünk egymást, elnézve egymás hibáit és gyengeségeit, meglátva egymásban Isten keze munkáját, és tudva azt, hogy nekünk is vannak gyengeségeink és hibáink, de azt is, hogy Isten munkálkodik az életünkben.

Amikor tudjuk és elhisszük, hogy Isten elhatározta, hogy szeret bennünket, bármi is történjen, akkor abba tudjuk hagyni a hibáink miatti aggodalmaskodást, és a félelmeink helyett hasonlóvá tudunk válni Krisztushoz (Róma 12:2). Ha nem hisszük el azt, hogy Isten szeret bennünket, történjen bármi is, akkor megpróbálunk álarcokat magunkra ölteni, hogy tökéletesnek nézzünk ki és a hibáinkat elrejtsük. Amikor maszkok mögé próbálunk rejtőzni, akkor aláaknázzuk Isten tervét, hogy őszinte, szeretetteljes közösségben - például házi csoportokban - éljünk másokkal.

A valóság az, hogy Isten szeretete tökéletes, és Ő Jézus Krisztussal akarja elfedezni a hibáinkat.

Isten mélyebbre ás attól, hogy csupán megvizsgálja a problémáinkat vagy elítélje a hibáinkat (Zsolt.103:10). Ehelyett lépéseket tesz azért, hogy helyreállítsa életünk problémás területeit:

* az üresség helyébe teljességet és beteljesedést hoz (Kolossé 2:9-10)
* a szükségeinket betölti (Filippi 4:19)
* a halál helyébe életet hoz (Efézus 2:1,5)
* az Istentől való elválasztottságunk helyébe Istennel való megbékélést hoz (Róma 5:10-11)
* a tökéletlen szeretetünk helyébe tökéletes szeretetet hoz (1 János 4:10).

Minél inkább tudatában vagyunk Isten szeretetének, annál kevésbé aggódunk saját magunk miatt. Kevesebb időt és energiát fordítunk arra, hogy tökéletesnek nézzünk ki, és hogy olyan életünk legyen, ahol minden pontosan úgy alakul, ahogy akarjuk. Ehelyett több időt és energiát fordítunk arra, hogy más emberekbe fektessünk be, olyanokba, akik velünk együtt egy tökéletlen, de mégis Isten szeretetével teli közösséget alkotnak.

 



Isten célja, hogy fejlessze a jellemed, nem pedig, hogy kényelmes életed legyen


"Öltsünk magunkra egy teljesen új életet - egy Isten által tervezett életet, mely belülről újult meg és ti magatok is dolgozzatok azon, hogy Isten jelleme is tükröződjön ezen az életen."(Efézus 4:22-24. MSG)

Sok vallás és New Age filozófia a régi hazugságot hirdeti, hogy emberfelettiek lehetünk vagy istenekké válhatunk. Hadd legyek teljesen világos: sosem válhatsz az Istenné sőt egy istenné sem.

Ez az arrogáns hazugság a Sátán legősibb kísértése. Sátán azt ígérte Ádámnak és Évának, hogy ha követik az ő tanácsát, "Lehettek olyanok mint az istenek" (I. Mózes 3:5. KJV)

Gyakran kívánjuk azt, hogy istenek lehessünk, amikor próbáljuk magunk körül a körülményeinket, a jövőnket és az embereket irányítani. Azonban mint teremtmények sosem válhatunk Teremtővé. Isten nem akarja, hogy istenné válj; azt akarja, hogy istenivé válj, átvedd az ő értékrendjét, hozzáállását, jellemét. Arra lettünk teremtve, hogy "öltsünk magunkra egy teljesen új életet - egy Isten által tervezett életet, mely belülről újult meg és ti magatok is dolgozzatok azon, hogy Isten jelleme is tükröződjön ezen az életen."

Isten földi életedre vonatkozó célja nem kényelmes, a jellemedet fejleszti. Azt akarja, hogy felnőj lelkileg és Krisztusivá válj. Azzal, hogy Krisztusivá válsz nem veszted el önmagad, nem válsz tőle agyatlan klónná.

Isten egyedivé teremtett, tehát ezt nem szeretné lerombolni. A Krisztusiság a jellemedet formálja, nem a személyiségedet.

Minden alkalommal, amikor elfelejted, hogy ez a jellem Isten célja az életedre, ideges leszel a körülményeid miatt. Azon gondolkodsz, "Miért történik ez velem? Miért ilyen bonyolult ez a helyzet?" Az egyik válasz az, hogy az életnek bonyolultnak kell lennie! Ez teszi lehetővé a növekedésed. Emlékezz, a Föld nem a Menny.

Sok keresztény félremagyarázza Jézus "bőséges életre" (János 10:10.) vonatkozó ígéretét. Azt hiszik ez tökéletes egészséget, kényelmes életet, állandó boldogságot, az álmok valósággá válását és az imáknak és hitnek köszönhetően a problémáktól való teljes felszabadulást jelenti.

Egy szóval, arra számítanak, hogy a keresztény élet könnyű. Mennyországra számítanak a Földön.

Ez az önközpontú gondolkodás úgy kezeli Istent, mintha egy dzsinn lenne, aki azért létezik, hogy téged szolgáljon és az önző kívánságaidat teljesítse. Isten azonban nem a szolgád, és ha azt gondolod, hogy az életnek könnyűnek kell lennie, akkor vagy komolyan kiábrándulttá fogsz válni vagy a valóságot tagadva fogsz élni.

Sose felejtsd el, hogy az élet nem rólad szól! Isten céljaiért létezel, nem fordítva. Miért nem teremtett Isten Mennyországot számodra a Földön? Isten azért adta nekünk az időt a Földön, hogy építsük és erősítsük a jellemünket a Mennyországra.

Beszéljetek róla:

  • Annak fényében, hogy a világ folyton változik, de nem épp jobb irányba, hogyan bátorít téged ez az áhítat?
  • Melyik igeverset idézed fel magadban, hogy segítsen amikor bátortalansággal vagy bonyolult körülményekkel találod szembe magad?
  • Mit vársz Istentől? Honnét jön a motiváció azokhoz az elvárásokhoz?




Jézus tanítványai sosem hagyják abba a tanulást

A bölcs férfiak és nők mindig tanulnak, mindig figyelnek, hogy új ismeretet szerezzenek.” (Példabeszédek 18:15, The Messsage fordítás)

Minden egyes vezető egyben tanuló is. Ez alól nincs kivétel. Mikor az iskolában tanítasz, szülőként otthon ügyelsz a gyerekekre, vagy egy vevőszolgálatnál dolgozol, másokat vezetsz. Ahhoz, hogy ezt minél hatékonyabban tehesd, folyamatos tanulásban, fejlődésben kell lenned.

Ha többé nem tanulsz, elkezdesz meghalni. Ez ennyire egyszerű.

Nem számít mennyi idős vagy és az sem, mit tettél le az asztalra, folyamatosan tanulnod kell. Új képességeket kell megszerezned. Újabb és újabb anyagokat kell megtanulnod. Új könyveket kell elolvasnod. Újabb Biblia tanulmányozásba kell belekezdened.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 18:15-ben: „A bölcs férfiak és nők mindig tanulnak, mindig figyelnek, hogy új ismeretet szerezzenek.”

Az egyik legfontosabb szereped az életedben, hogy diák vagy. Jézus azt akarja tőlünk, hogy a tanítványai legyünk. Tanulod, hogy mit jelent Krisztust követni.

Jézus tanítványai folyamatosan tanulnak. Sosem hagyják abba.

Mikor 14 éves voltam, elkezdtem olvasni hetente két könyvet. Egy ponton az életemben naponta elolvastam egy könyvet. Most már ott tartok, hogy több, mint 35.000 könyv van a könyvtáramban. Miért? Mert az emberek, akikkel együtt töltöd az időd és a könyvek, amiket elolvasol, fogják meghatározni a jövődet.

Magadnak teszel szívességet a folyamatos tanulással. A Biblia arra tanít minket, „Aki értelmet szerez, önmagát szereti, aki szeret tanulni, sikeres lesz.” (Példabeszédek 19:8, NCV fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan látod, milyen hatással volt a folyamatos tanulás a hozzád közel álló emberekre?
  • Mik azok az utak, melyeken ma folytatod a tanulásod?
  • Mely témákról szeretnél többet tanulni? Milyen terv segítene neked ebben?





komment
süti beállítások módosítása