Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A Biblia értelmezése - Isten világossá akarja tenni számunkra az Ő Igéjét

2018. október 04. 10:44 - Andre Lowoa

 

A Biblia értelmezése - Isten világossá akarja tenni számunkra az Ő Igéjét

"Senki sem ismeri Isten gondolatait, egyedül Isten Szelleme."(I. Korinthus 2,11b  NIV-fordítás)

Hallottad már valaha valakitől: "Ez csak a te Biblia-értelmezésed!"? Olyan, mintha ezzel a kérdéssel az illető megcáfolná mindazt, amit mondtunk.

Az Igét lehet jól és rosszul értelmezni. A következő hat alapelv általában mindenhol elfogadott:

  1. Hitre és a Szent Szellemre van szükséged, hogy az Igét értelmezni tudd. A Biblia nem érthető a nem hívők számára. Ez Isten szerelmes levele a hívőknek. Amikor egy nem hívő olvassa az Igét, akkor valaki más levelét olvassa. A Biblia Isten Szelleme által ihletett könyv, amelyet szellemben újjászülettet embereknek kell megértenie. A Biblia azt mondja az I. Korinthus 2,11-ben: "Senki sem ismeri Isten gondolatait, egyedül Isten Szelleme."
  2. A Biblia legjobb magyarázata saját maga. A Szentírás értelmezi a Szentírást. Gyakorold ezt az alapelvet úgy, hogy egy olyan Bibliát szerzel, amiben vannak kereszthivatkozások a margón. Azzal, hogy megkeresed a kereszthivatkozásokat, egy sokkal nagyobb és tisztább képet kapsz arról, hogy Isten mit mondott a teljes Írásban, és nem csak az adott szövegkörnyezetet értelmezed.
  3. Olvasd az Ószövetséget úgy, hogy észben tartod az Újszövetséget, és olvasd az Újszövetséget úgy, hogy észben tartod az Ószövetséget. Az Újszövetség el van rejtve az Ószövetségben,  az Ószövetség pedig az Újszövetség által fedezhető fel.
  4. Értelmezd a nem teljesen egyértelmű szakaszokat a teljesen egyértelmű szakaszok fényében. Nézd meg, hogy Isten mit mond a témával kapcsolatban a teljes Szentírásban, hogy jobban megértsd azt a szakaszt, ami számodra ellentmondásos vagy nem világos. Például az I. Korinthus 15,29 nagyon homályosan beszél a halottakért való bemerítkezésről, és csak itt és egyszer szerepel ez a gondolat a Szentírásban. Ezt a részt a megváltásról és a bemerítkezésről szóló egyértelmű szakaszok alapján kell értelmezni.
  5. Ne mondjunk ki követendő alapelveket kizárólag történelmi leírások alapján. A Bibliában a történelmi vonatkozású részeket az eredeti szándéknak megfelelően kell értelmeznünk  - azért írták le azokat, hogy okuljunk belőlük. Ne állítsunk fel olyan szabályokat, hogy azokat követnünk kell. Például a Márk 1,35-ben a Biblia azt mondja, hogy Jézus korán felkelt, elment egy magányos helyre és imádkozott. Ez azt jelenti, hogy neked is fel kell kelned hajnali négykor, elmenni otthonról valahová és ott imádkozni? Egyáltalán nem! Isten talán meggyőz téged arról, hogy ez egy jó ötlet, de ez nem egy parancs. A bibliai alapigazságokról szóló részek azok, amelyekre építened kell, a történelmi leírásokat viszont arra használd, hogy tanulságot vonsz le belőlük.
  6. Soha ne értelmezd a Szentírást a saját tapasztalataid alapján. A Biblia-tanulmányozás lényege nem az, hogy olyanná formálod a Szentírást, hogy az megegyezzen a te szubjektív véleményeddel vagy tapasztalataiddal. Az érzéseink és az érzelmeink hazudnak. Inkább fedezd fel Isten örök érvényű igazságát, és hagyd, hogy ez formálja át a te életedet. Tanulmányozd a Bibliát nyitott szívvel, és kérd Istent, hogy formáljon téged az Ő akaratának megfelelően.

Isten azt akarja, hogy megértsd a Szentírást, amikor tanulmányozod. Ha követed az előbb felsorolt alapvető szabályokat, amikor tanulmányozod a Bibliát, akkor Isten perspektívájából nézve tudod olvasni azt.

Beszéljetek róla

  • A fenti szabályokat észben tartva olvass el újra egy olyan szakaszt, amit az Úrral együtt töltött idődben olvastál az elmúlt héten. Milyen új dolgot mutatott meg neked Isten?
  • Nyitott vagy arra, hogy hagyod a Szent Szellemet munkálkodni az életedben? Hogyan tudod nyitva tartani az értelmed és a szíved a Szentírás tanulmányozásakor, hogy a Szent Szellem tudja irányítani a gondolataidat?
  • Hogyan változik a véleményed, amikor megérted, hogy a Biblia nem érthető a nem hívők számára?




komment
süti beállítások módosítása