Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amikor az oktatás próbára teszi a hitedet, három választásod van-Bibliai meditáció: Nyerd ki Isten Igéjének minden tápláló cseppjét

2018. október 03. 10:35 - Andre Lowoa

 

Amikor az oktatás próbára teszi a hitedet, három választásod van

„Bizony, akik Isten akarata szerint akarnak élni Krisztus Jézusban, azokat mind üldözni fogják!” (2. Timóteus 3:12 – NIV)

Az oktatás életbe vágóan fontos mindannyiunk számára. Ez is része annak a néhány dolognak az életünkben, amiknek soha nem lenne szabad véget érnie. Mindig tanulnunk kellene. A Biblia szerint ez a kulcsa a sikeres életnek. (Példabeszédek 19:8)

Azonban ahogy minden értékes dolgunkat, ezt is őriznünk kell. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a tanulásunk közelebb húz minket Istenhez, nem pedig eltávolít tőle.

Ez egy döntéssel kezdődik.

Előre el kell döntened, hogy kiállsz Isten mellett!

Nem akkor kell végig gondolni az Istenhez való hűségedet, amikor valami újat tanulsz, hanem mielőtt elkezdenéd.

A Biblia azt mondja nekünk „a világban nyomorúságotok van” (János 16:33)

Ez a vers nem azt mondja „talán” lesznek problémáid. Azt sem mondja „ha” lesznek problémáid. Azt mondja "lesznek problémáid”. Ebbe bele tartozik az oktatásod. A hited meg lesz próbálva a tanulásod során. Efelől semmi kétség.

A 2 Timóteus 3:12-ben azt olvassuk: „Bizony, akik Isten akarata szerint akarnak élni Krisztus Jézusban, azokat mind üldözni fogják!”

Ha nem szenvedsz semmilyen üldözésben az életedben, az talán azt jelzi, hogy nem élsz teljesen Istennek tetsző életet. Talán kaméleon vagy akiről néhányan nem is tudják, hogy keresztény.

Számíts rá, hogy próbára leszel téve az oktatásod során. Elbukhatsz egy matek nagydolgozatot, de nem bukhatod el a legfontosabb vizsgát, amit valaha is tenned kell – a hited megpróbálását. Ennek örökké tartó következményei vannak.

Amikor az oktatásod próbára teszi a hitedet három választásod van.

Elbukhatsz. Visszalépsz és eldobod a hitedet.

Visszahúzódhatsz. Egész egyszerűen részekre osztod az életed és nem hagyod, hogy Isten Szava hatást gyakoroljon arra, amit tanulsz.

Növekedhetsz. Választhatod azt is, hogy mindent amit tanulsz Isten Szaván keresztül nézed.

Dániel könyvének első fejezetében Dániel és a barátai is ezt tették. Mielőtt belementek a király kiképző programjába „Dániel azonban elhatározta, hogy nem szennyezi be magát” (Dániel 1:8)

Dániel és a barátai nem hagyták, hogy hamis gondolatok megsemmisítsék a hitüket. És neked sem kellene.

Az elejétől kezdve döntsd el, hogy őrizni fogod az elméd. Döntsd el, hogy mindent egy bibliai szűrőn keresztül fogsz nézni. Így tudsz boldogulni a tanulásod során - és a hitedben. Nem számít milyen idős vagy, nem számít, hol tartasz az életben használd ezt a szűrőt. Isten azt akarja, hogy tanulj egy életen át, ami azt jelenti, hogy egy életen át kihívásokkal fog szembenézni a hited.

Emlékezz rá, hogy Isten érted van, nem pedig ellened, amikor próbákban vagy. Vezet téged egy szorosabb kapcsolatra vele és mélyebb hitre Ő benne.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj arra, mikor láttál valakit „elbukni” vagy „visszahúzódni”, amikor a hitük meg volt próbálva az oktatásuk során. Mit tanultál ezokból az esetekből?
  • Hogyan használod Isten Igéjét, mint szűrőt, amikor valami olyat dolgozol fel amit megtanultál? Ebben az esetben, hogyan tudsz növekedni?
  • Hogyan tudsz segíteni másoknak, hogy megtanulják ennek az áhítatnak az elveit, és megőrizzék az elméjüket végig a tanulásuk során.





Bibliai meditáció: Nyerd ki Isten Igéjének minden tápláló cseppjét

,,Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.'' (Józsué 1:8)

Emlékszem, amikor egy nagyszerű prédikációt vagy egy mélyreható bibliai tanítást hallgattam, azon gondolkoztam, hogy a tanító hogyan találta meg azokat a nagyszerű igei igazságokat. Ezért írtam az első könyvemet 35 évvel ezelőtt - azért, hogy segítsek az olyan embereken, mint én magam. A Biblia tanulmányozásáról szóló könyvemben 12 módszert osztok meg a témával kapcsolatban, ilyen például az, hogy megpróbálunk egy fejezetet összefoglalni, vagy éppen igeversről igeversre haladva tanulmányozzuk a Bibliát. Ezek mind hasznosak lehetnek bárkinek, ha a legtöbbet akarja kapni az Igéből.

Az én egyik kedvenc módszerem az elmélkedés. Ha össze kellene foglalni egy szóban, akkor ezt mondanám: ’’meditáció.” Sok ember a ’’meditáció” szót rossznak gondolja, hiszen a keleti vallásokkal és a New Age filozófiájával kapcsolják össze. Néhány keresztény szeme előtt, amikor a meditációra gondolnak, az a kép jelenik meg, hogy az emberek kifacsart testtartásban a köldöküket nézve merengnek valamin.

Lehet, hogy a keleti vagy a buddhista meditáció ilyen, de nem ezt értjük keresztény meditáción, elmélkedésen. A Biblia 29 alkalommal használja a ’’meditáció/elmélkedés” szót az Újszövetségben a hívők életével kapcsolatban. Isten azt akarja hogy elmélkedj.

Isten megígérte, hogy ha az Ő Igéjéről elmélkedünk, akkor Ő meg fog áldani. A Józsué 1:8 ban ezt mondja :,,Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd (elmélkedj róla) éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.”

Tehát Isten szerint meditálnod, elmélkedned kell az Ő Igéjén, ha sikeres akarsz lenni.

Hogyan kell ezt csinálni? Nyiss ki egy szótárt és keress szinonimákat a „meditáció” szóra. Ezek között megtalálhatod a „kérődzés” szót is. Talán nem is ismered a szó jelentését, hacsak nem vagy jártas az állattartásban. A  tehén kérődzik, amikor a táplálékát rágja. Újra és újra megrágja a táplálékot a szájában.

Ez nagyon hasonló ahhoz, ahogyan a Szentíráson elmélkedünk. A tehén megeszi a füvet, megrágja, és az a gyomrába kerül, ahol reakcióba lép az ott lévő savakkal és anyagokkal. Aztán ez egy kis idő múlva visszakerül az állat szájába, de ekkor már más az íze, és a tehén azt rágja tovább. Ez a folyamat ismétlődik újra meg újra, és az állat így nyer ki minden értékes cseppet a táplálékából.

A Bibliai elmélkedés is hasonló ehhez, csak éppen az emésztés a gondolatainkban zajlik. Isten azt akarja, hogy minden értékes szellemi táplálékot megszerezzünk az Igéből. Azt akarja, hogy rágjuk meg, aztán emésszük meg, majd újra rágjuk meg egy kicsit.

Beszéljünk róla:

  • Hol, mikor és hogyan szoktál időt tölteni Istennel? Hogyan javítja az Istennel töltött csendességedet az, ha elmélkedsz az Igén?
  • Milyen zavaró tényezőket kell megszüntess ahhoz, hogy tudj elmélkedni Isten Igéjén?
  • Mit jelent számodra bőségben élni vagy sikeresnek lenni? Mit gondolsz, Isten szemében mi egyenlő a sikerrel?

 



komment
süti beállítások módosítása