Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan tudunk a hatalomban lévő emberekre hatni

2018. október 01. 10:03 - Andre Lowoa



Hogyan tudunk a hatalomban lévő emberekre hatni

„Akkor Dániel ezt mondta a felügyelőnek, akit az udvarmester rendelt Dániel, Ananiás, Misáel és Azariás mellé: „Tégy próbát szolgáiddal tíz napig! Zöldségféléken és vízen kívül ne adjatok mást nekünk ennünk, ezután hasonlítsátok össze kinézetünket a többi fiatalemberével, akik a király ételeiből esznek, és amit látsz majd, aszerint bánj szolgáiddal”. A felügyelő beleegyezett ebbe, és próbát tett velük tíz napig.” (Dániel 1:11-14, NIV fordítás)

Hívőként előfordulhat, hogy olyan helyzetben találod magad, amelyben egy hatalommal felruházott embert a helyes irányba kell terelned, továbbá, amikor arról kell őt meggyőznöd, hogy változtasson kialakult véleményén és döntésén.

A következő hat dolgot ajánlom figyelmedbe arra az esetre, amikor meggyőzni, vagy befolyásolni szeretnél valakit, akinek hatalma van. Dániel életében is láthatjuk mindezeket, leginkább a róla elnevezett bibliai könyv első fejezetében.

1. Felelősségvállalásodról légy ismert.  (Példabeszédek 22:29) — A nagy felelősségérzettel bíró emberek felismerik azokat, akikre szintén jellemző e tulajdonság. A király tisztviselője mélyen tisztelte Dánielt emiatt, és Dániel ezért tudott a kérésével előállni. A keresztényeknek is hasonló hírnevet kellene kivívniuk maguknak mind az üzleti életben, mind pedig környezetükben.

2. Légy alázatos ahelyett, hogy megpróbálnál kiharcolni valamit. (Példabeszédek 25:6) — Ne követelőzz. Dániel sem így tett, hanem megkérte a felügyelőt, hogy tegyen egy próbát velük. Egy hatalomban lévő embernél a fenyegetőzés nem használ. Helyette légy alázatos, máskülönben kudarcot vallasz.

3. Ne próbáld meg becsapni és manipulálni a másikat. (2 Korintus 4:2) — Isten nem szereti, ha tisztességtelen vagy, Ő nem fog melléd állni, ha nem mondasz igazat.

4. Hivatkozz a másik fél céljaira és érdekeire. — Azzal kezd, amit ők szeretnének elérni, és ne azzal, amit te magad. Dániel azt mondta az udvarmesternek: "Mindkettőnknek ugyanaz a célja. Az, hogy olyan ételeket egyek, amelyektől egészséges leszek. Csak én ezt másképp szeretném elérni, mint ahogyan te. A céllal nincs probléma, csak azt más úton szeretnénk kivitelezni. Ha megpróbálod a saját elképzelésed ráerőltetni valaki méséra, azzal nem fogod elérni a célodat.

5. Válaszd meg a megfelelő helyet, időt, és  szavakat. (Példabeszédek 16:21) — Mi a megfelelő hely? Kizárólag négyszemközt, és soha ne nyilvánosan konfrontálódj egy hatalomban lévő emberrel. Ha így teszel, csak még jobban ellenáll majd. Mi a legmegfelelőbb időzítés? Semmiképp sem az, amikor a másik fél csalódott, fáradt vagy éhes. És melyek a megfelelő szavak? Légy udvarias és barátságos.

6. Bízz Istenben, akkor is, ha a kérésed elutasítják. (Róm 8:28) — A Biblia egyértelműen kimondja, hogy Isten azok javára fordítja a dolgokat, akik szeretik Őt. Nem mindig jó az, ami történik az életedben, de bízhatsz abban, hogy Isten képes azt a javadra fordítani.

És még egy fontos dolog: nem kell egyedül szembeszállnod egy hatalomban lévő személlyel, mert Jézus azt mondja, hogy soha nem fog magadra hagyni. Ráadásul, a Szent Szellem is veled van. Isten ígéreteire is támaszkodhatsz, továbbá az egyház is  melletted áll.

Tehát nem vagy egyedül.

A Biblia szerint: "nagyobb az, aki bennetek van, mint aki a világban van". (1 János 4:4b GW fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Hogyan ellenszegültél hatalommal bíró emberekkel eddigi életed folyamán? Milyen eredményt értél el? Most           másképp csinálnád?
• Véleményed szerint a fenti hat lépés közül melyik a legnehezebb és melyik a legkönnyebb? Miért?
• Mennyire támaszkodtál más hívőkre akkor, amikor szembehelyezkedtél egy hatalommal bíró személlyel?




komment
süti beállítások módosítása