Az elmélet "ellentmondásos, és nehezen érthető."

Törökországban eltávolítják az evolúció-elméletet a tankönyvekből, amit a nemzeti oktatási tanács vezetője azzal indokolt, hogy az elmélet túl bonyolult, ellentmondásos és nehezen érthető. A 2017-18-as tanévben a diákok már csak egyetemeken találkozhatnak ezzel a témával.

Alparslan Durmus, a nemzeti oktatási tanács vezetője azt mondta, “Az élet kezdete és evolúció” nevű fejezetet kiveszik az állami oktatásban használt biológiatankönyvekből, ezentúl csak a 18-19 éves diákok számára, egyetemen lesz elérhető tananyag ebben a témában.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy diákjaink nem rendelkeznek a szükséges előfeltételekkel, és ha nem rendelkeznek a szükséges tudományos ismeretekkel, nem tudnak megérteni ilyen ellentmondásos elméleteket, melyeket emiatt ki kell hagynunk a tananyagból” – mondta.

Kritikusok szerint Erdogan és az AKP ezzel még inkább előtérbe helyezi iszlám-központú gondolatvilágát, és háttérbe szorítja a nyugati országok által elvárt világértelmezést. A török kormány korábban az alkoholfogyasztás háttérbe szorítását célzó intézkedéseket hozott – többek közt adóemeléseket -, melyeket szintén a konzervatív, iszlám-központú gondolkodás előtérbe kerülésének jeleként értékeltek.

Mehmet Balik, egy az intézkedést élesen kritizáló oktatási szakszervezet vezetője szerint azzal, hogy a kormány betiltja az evolúció-elmélet oktatását, és előírta, hogy minden iskola imaszobát kell működtessen, a szekularizmust és az oktatás tudományos alapjait számolja fel Törökországban.



http://www.hidfo.ru/2017/09/torokorszag-torli-az-iskolai-tananyagbol-az-evolucio-elmeletet/