Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha Jézus bízott a Bibliában, neked is kellene-Isten azt szeretné, hogy felnőj-Isten beválasztott téged családjába-Isten szeretete elég mély ahhoz, hogy megelégítsen-Nem kell tökéletesnek lenned, elég csak tisztává válnod, hogy Isten használhasson

2018. szeptember 19. 10:24 - Andre Lowoa




Ha Jézus bízott a Bibliában, neked is kellene

"Mert bizony mondom, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, a törvényből egyetlen ióta vagy pontocska sem vész el, míg minden be nem teljesedik." (Máté 15,18)

 

Talán már hallottad, amikor valaki azt mondta: "Bízom Jézusban, de azokban az emberekben nem, akik a Bibliát írták." Van egy probléma ezzel a logikával.

Jézus bízott a Bibliában - minden egyes szavában! Azt tanította, hogy a Biblia egy egyedi könyv, amely minden más könyv felett áll.

Jézus azt mondta a Máté 5,18-ban: "Mert bizony mondom, hogy amíg az ég és a föld el nem múlik, a törvényből egyetlen ióta vagy pontocska sem vész el, míg minden be nem teljesedik."

Jézus azt mondta, hogy a Biblia az idők végezetésig megmarad. El fogja érni azt, amit Isten meg el akar érni ebben a világban. A János 10,35-ben Jézus azt mondta: "tudjuk, hogy az írás mindig igaz". Jézus a Biblia igazságát állította. És amikor Jézus a Biblia igazságáról beszél, oda kell figyelnünk.

Amikor Jézus emberekkel beszélgetett a Bibliáról, az érveit a Biblia igazságáról gyakran a Biblia egy egyszerű mondatára, vagy akár egyetlen szavára alapozta. Hitt az Ige minden egyes mondatában, minden egyes szavában. Szóval, hogyha bízol Jézusban, miért ne bíznál a Bibliában?

Amikor Jézus a Bibliáról beszél, nem csak úgy beszél róla, mint egy költeményről, vagy mint a történelemről. Úgy látta a Bibliát, mint valami, ami életeket változtat meg. A Lukács 11,28-ban azt mondja Jézus: "Hát még azok milyen boldogok, akik hallgatják az Isten beszédét és megtartják!" Jézus nem csak azt szeretné, hogy olvassuk a Bibliát. Ezt csinálod a költeményekkel és a történelemmel. Jézus azt akarja, hogy engedelmeskedjünk a Bibliának. Ez az, amit tennünk kell mindennel, amit az univerzum teremtője ír.

Jézus hitt még a legvitatottabb történetekben is a Bibliában, különösen Noé, Ádám és Éva, Szodoma és Gomora és Jónás történetében. Azok az emberek, akik a Bibliára úgy tekintenek, mint többségében jó történetekre, nem éppen ezt a négy történetet választanák ki.

Ha Jézus tényleg hitt Jónásban, akkor neked is kellene. Nem tudom, hogy Isten hogyan alkotott egy halat, ami le tud nyelni egy embert, de megtette.

Bízom a Bibliában, mivel Jézus is bízott benne. Neked is kellene.

Beszéljetek róla

  • Személyes számodra a Biblia? Mi a bizonyítéka ennek az életedben?
  • Vannak olyan részei a Bibliának, amiket nehezen hiszel el? Miért?
  • Mit gondolsz, mit szeretne Isten elérni az életedben az ő Igéjén keresztül?



Isten azt szeretné, hogy felnőj 

'Isten a kezdetektől úgy határozott, hogy azok, akik Őhozzá jönnek - és mindig is tudta, hogy ki fogja ezt tenni - olyanokká váljanak, mint az ő Fia.' (Róma 8:29a, TLB fordítás)

Isten azért teremtett, hogy olyanná válj, mint Krisztus. Azt szeretné, ha lelki-szellemi értelemben felnőj!

Ezt mondja az Ige: 'Isten a kezdetektől úgy határozott, hogy azok, akik Őhozzá jönnek - és mindig is tudta, hogy ki fogja ezt tenni - olyanokká váljanak, mint az ő Fia.' (Róma 8:29a, TLB fordítás)

Isten célja mindig is az volt, hogy önmagához hasonlóvá formáljon minket. Nem az, hogy mi is istenek legyünk, hanem hogy Istenéhez hasonló legyen a jellemünk.

Lelkipásztorként a legtöbbször ezt kérdezik tőlem az emberek: "Miért történik ez velem?" Nos, megmondom, miért: azért, hogy lelkileg és szellemileg felnőj. Az életben minden dolog - jó, rossz, mindaz, amit te magad okozol és mindaz, amit mások tesznek veled - azért van, hogy segítse a lelki-szellemi növekedésedet. Nem Isten a rossz vagy gonosz dolgok forrása, ám Isten képes a rossz dolgokból jót kihozni.

Ahelyett, hogy azt kérdezed, "Istenem, miért történik ez velem?", kérdezd inkább azt, hogy "Istenem, mit szeretnél, hogy tanuljak ebből?" Az életben adódó minden helyzet vagy keserűbbé, vagy jobbá formál - a te döntésed, hogyan reagálsz ezekre.

Minden problémának célja van, és ez a cél az, hogy segítse a lelki-szellemi növekedésedet, és hogy Krisztushoz hasonlóvá formálódj.

Tehát, ha az életed egyik célja az, hogy szellemileg-lelkileg felnőj és, hogy Krisztushoz hasonlóvá válj, akkor nézzük meg, milyen Jézus. A Biblia a Szentlélek gyümölcseinek nevezi ezeket a jellemvonásokat. (a Szentlélek) pedig ezeket a gyümölcsöket fogja teremni bennünk: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség és önuralom." (Galata 5:22b-23a) Ezeket a tulajdonságokat akarja Isten kiformálni és kialakítani benned az életed során.

Hogyan tud téged ilyenné formálni Isten? Hogyan formálja a jellemed és segíti lelki-szellemi növekedésedet? Úgy, hogy ezekkel pont ellentétes helyzetekbe helyez.

Úgy tanít meg szeretni, hogy olyan emberekkel vesz körül, akiket nehéz szeretni. Amikor gyászolsz, arra tanít, hogy a fájdalom ellenére is van olyan dolog, aminek örülhetsz. Amikor zűrzavar és káosz van körülötted, akkor pedig békességre tanít. Amikor sorba kell állnod és várakoznod, akkor a türelemre.

Ezeket a tulajdonságokat Isten egy egész életen keresztül formálja ki bennünk, és ez a folyamat földi életünk végéig tart. Isten életed minden helyzetét felhasználja arra, hogy segítse a szellemi-lelki fejlődésed és, hogy Krisztushoz hasonlóvá válj.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen helyzetekben tanultad a legtöbbet arról, hogyan legyél Krisztushoz hasonló?
  • Mit gondolsz, miért van olyan sok szellemileg éretlen keresztény?
  • A fontossági listádon a szellemi-lelki fejlődés hányadik helyen áll? Hogyan kellene változtatni ezen a sorrenden?



Isten beválasztott téged családjába

„Határtalan irgalma által az újjászületés kiváltságában részesített minket, így Isten családjának tagjai vagyunk.” (1 Péter 1:3 TLB fordítás)

Isten azt mondja, hogy a megváltásod nem egy véletlen baleset következménye. Ő már sokkal azelőtt kiválasztott téged, mielőtt te őt választottad volna. Ő volt a kezdeményező. A Biblia az 1 Péter 1:2-ben azt mondja: "Isten céljaira lettetek kiválasztva" (TEV fordítás).

Miért választana Isten téged vagy engem a családja tagjaivá? Mert ő a szeretet Istene. Ő a kegyelem Istene. Minél jobban megérted a kegyelmet, annál jobban le fog nyűgözni. Isten kiválasztott téged. Vajon megérdemelted? Biztosan nem. Megérdemled, hogy a mennybe juthass? Kizárt! Elég jó vagy ahhoz, hogy Isten családjába tartozz? Nem. Ő egyszerűen kiválasztott téged. És ez nagyszerű hír!

Mi alapján választott téged? „Határtalan irgalma által az újjászületés kiváltságában részesített minket, így Isten saját családjának tagjai vagyunk.” (1 Péter 1:3 TLB fordítás)

Isten az irgalma alapján választott téged, nem a teljesítményed miatt. Soha nem fogod kiérdemelni, nem fogsz tudni rászolgálni. Soha nem tudsz elég keményen megdolgozni érte. Soha nem lehetsz elég tökéletes. Csakis Isten kegyelme és irgalma az, ami miatt a világegyetem teremtője azt mondta: "Azt szeretném, hogy a családomhoz tartozz."

Ha ez nem bátorít téged, akkor győződj meg róla, hogy valóban élsz-e!

Beszéljetek róla:

• Fogalmazd meg a saját szavaiddal, mit jelent a kegyelem!

• Miért nehéz mások kegyelmét elfogadni? Miért nehéz Isten kegyelmét elfogadni?




Isten szeretete elég mély ahhoz, hogy megelégítsen

 

"Lenyúlt a magasból, és fölvett, a nagy vizekből kihúzott engem" (Zsolt.18,16)

Időnként mindannyian úgy gondoljuk: "Most merülök le utoljára! Mindjárt elsüllyedek!" Nem számít, milyen mélyen vagy, Isten szeretete ott van; Ő ki tud húzni a legmélyebb vízből is.

Nem számít, mi a gondod, Isten szeretete nagyobb annál. Lehetsz mélységes elkeseredettségben, vagy esetleg nagyon rádjár a rúd, túl nagy a nyomás rajtad. Lehetnek mély problémáid - érzelmi, fizikai, pénzügyi problémák.

Isten szeretete mégis mélyebb.

Corrie ten Boom és Betsy ten Boom keresztények voltak, Hollandiában éltek a II. világháború idején. Zsidókat rejtegettek az otthonukban, hogy megvédjék őket a náciktól. Amikor ez kiderült, nemcsak a zsidókat vitték koncentrációs táborba, hanem Corrie-t és Betsy-t is, és ott töltötték a háború hátralévő részét.

Amint szemtanúi voltak a sorra elkövetett embertelen kegyetlenségeknek, Corrie azt mondta Betsy-nek: "Ez a hely a pokol mélye!" Betsy így felelt: "Nincs olyan mély verem, amelynél ne lenne mélyebb Isten szeretete."

Lehet, hogy az utóbbi néhány hónapban padlóra kerültél. Talán anyagilag padlón vagy, és azt gondolod: "Teljesen le vagyok égve!" Vagy érzelmileg kerültél padlóra, vagy a házasságod futott zátonyra, vagy az egészségeddel vannak gondok. Frusztrált vagy és azt gondolod: "Rögtön összecsapnak a fejem felett a hullámok".

Hol van Isten, amikor padlón vagy? Ő ott van éppen alattad. "Hajlékod az örök Isten, örökkévaló karjai tartanak" (5Mózes 33,27).

Vesd magad szerető karjaiba. Engedd, hogy elkapjon és tartson téged, amikor nincs hová menned.




Nem kell tökéletesnek lenned, elég csak tisztává válnod, hogy Isten használhasson


„Ha tisztán tartod magadat, akkor egy különleges eszközzé válsz egy tiszteletreméltó cél elérésében. Az életed tiszta lesz és készen állsz majd arra, hogy a Mester használjon téged minden jó feladatra.” (2Timóteus 2:21, NLT fordítás, második kiadás)

Ha azt akarod, hogy Isten használjon téged, akkor meg kell tisztítanod a szívedet.

Nem kell tökéletes legyél, de a szívednek tisztának kell lennie. A Biblia azt mondja a 2Timóteus 2:21-ben, hogy „Ha tisztán tartod magadat, akkor egy különleges eszközzé válsz egy tiszteletreméltó cél elérésében. Az életed tiszta lesz és készen állsz majd arra, hogy a Mester használjon téged minden jó feladatra.” (NLT fordítás, második kiadás).

Isten mindenféle embert használ. Használja a félénk, de a társasági embert is. Minden népet használ, fajra, korra, életszakaszra és háttérre való tekintet nélkül. Használ férfiakat és nőket is, átlagos edényeket és díszedényeket is. Képes együttműködni kis és nagy edényekkel egyaránt. Egy dolog van azonban, amit Isten nem tud használni: a piszkos edényeket. Tisztának kell lenned belülről.

Hogy tudod ezt megtenni? Hogyan tudod megtisztítani magadat? Egy egyszerű szón keresztül megteheted mindezt, ami nem más, mint a megvallás. Augustinus azt mondta, hogy „a rossz dolgok megvallása a jó dolgok kezdete”. A Biblia az 1János 1:9-ben azt mondja, hogy „ha megvalljuk a bűneinket Istennek, Ő betartja az ígéretét és azt teszi, ami igaz: megbocsátja a bűneinket és megtisztít minket minden rossz tettünktől” (TEV fordítás).

A „megvallani” szó megfelelője a görögben a homologeo. A homo azt jelenti, hogy „ugyanaz”, a logeo pedig hogy „beszélni”. A homologeo szószerint tehát azt jelenti, hogy „ugyanúgy beszélni a bűneimről, mint ahogyan Isten beszél róluk”. Ez azt jelenti, hogy egyetértesz vele: „Istenem, igazad volt, ez nem egy baklövés, sem pedig egy hiba. Ez bűn volt, rossz cselekedet.” Ez nem azt jelenti, hogy alkudozol Istennel („sosem fogom ezt tenni többé”). Azt sem jelenti, hogy megvesztegeted Istent („ígérem, hogy ha megbocsátasz, akkor minden nap olvasni fogom a Bibliámat”).

Egyszerűen csak bevallod.

Ez lehet, hogy túlságosan is egyszerűnek tűnik számodra. Lehet azt kérdezed, hogy „csak annyit kell tennem, hogy megvallom és Isten megbocsát nekem?” Igen! Ezt hívják kegyelemnek!

A következőt javaslom, ha tényleg azt szeretnéd, hogy Isten használja az életedet: szánj időt arra ezen a héten, hogy leülsz egy adag papírral és azt mondod: „Istenem, mi rossz az életemben? Mutasd meg. Le fogom írni és be fogom vallani neked.” S amikor Isten ad egy ötletet, leírod.

Az első alkalommal, amikor ezt csináltam, azt hittem, hogy egy egész könyvet fogok írni. És ezt számos alkalommal megtettem azóta. Készíts egy listát és írd fölé az 1János 1:9-et, s mondd, hogy „Istenem, megvallom ezeket neked. Ezek a dolgok rosszak, és nem akarom, hogy az életem részét képezzék!” Kérd Istent, hogy tisztítsa meg az életedet. Isten meg fog bocsátani neked!

Ez a kezdőlépés ahhoz, hogy Isten használjon téged. Meg kell tisztítanod a szívedet.      

Beszéljetek róla:

  • Mit kell megváltoztatnod a heti időbeosztásodon ahhoz, hogy legyen időd minden nap leírni a megvallásaidat?
  • Lehet, hogy nem tudod majd leírni az Istennek tett megvallásaidat életed minden napjáról, azonban melyek azok az egészséges minták, amiket követve könnyebbé válik ezt megtenned?
  • Mi a különbség a hiba és a bűn között?
komment
süti beállítások módosítása