Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hat lépés a biblikus döntéshozatalért-Hited felszabadítja Isten erejét-Isten családja segít, hogy növekedj a tanítványságban-Isten egy megelégítő életet szeretne adni neked-Isten kegyelmének trófeája vagy

2018. szeptember 14. 10:14 - Andre Lowoa

 

Hat lépés a biblikus döntéshozatalért

“Bolond, aki magában bízik! De azok, akik Isten bölcsességére támaszkodnak, biztonságban maradnak” (Példabeszédek 28:26 TLB).

Bár Isten álmot adott Mózesnek, miszerint az kivezeti Izrael gyermekeit a 400 éve tartó rabszolgaságból, de Mózesen állt a döntés, hogy szembeszegüljön a fáraóval. Nóénak azt az álmot adta az Isten, hogy mentse meg a Földet az árvíztől, azonban Nóénak kellett elhatároznia, hogy megépíti a bárkát. Isten álma  Ábrahám számára egy új nemzet létrehozása volt, ám Ábrahámnak kellett döntenie afelől, hogy maga mögött hagyva megszerzett javait, beleveti magát az ismeretlenbe.

Csakúgy, mint ők, te sem fogsz ráébredni Isten életedre vonatkozó tervére, amíg el nem jutsz odaig, hogy döntesz és hitbéli lépést teszel..

Legyen szó akár a karrieredről, a házasságodról, az anyagiakról, az egészségedről vagy a gyermekeidről, létezik egy egyszerű és jól bevált módszer arra, hogyan hozz biblikus döntéseket. E módszer segíti mederben tartani az életed, miközben igyekszel Isten neked szánt tervét beteljesíteni.

  1. Imádkozz útmutatásért.

Mielőtt bármit is teszel, vizsgáld meg Isten nézőpontjából a problémát. “Bolond, aki magában bízik! De azok, akik Isten bölcsességére támaszkodnak, biztonságban maradnak” (Példabeszédek 28:26 TLB).

  1. Szögezd le a tényeket.

Nincs ellentmondás a hit és a tények között. Járj utána mindennek, mielőtt döntést hoznál. A Példabeszédek 13:16a azt mondja, „Aki bölcs, az ésszel cselekszik” (NIV fordítás).

  1. Kérj tanácsot.

Beszélgess olyasvalakivel, aki döntött valaha hasonló kérdésekben. Továbbá kérdezz barátokat, akik ismerik a gyenge tulajdonségaid. „Minél több tanácsot kapsz, annál nagyobb az esélyed a győzelemre” (Példabeszédek 24:6b GNT fordítás).

  1. Számolj a költségekkel.

Minden döntésnek ára van, hiszen időt, pénzt, energiát, hírnevet, tehetséget és erőforrásokat vesz igénybe. A Példabeszédek 20:25 azt mondja, „Csapdába esik, aki meggondolatlanul köteleződik el és csak később gondolja át fogadalmát” (NIV fordítás). Amikor az emberek nyomást gyakorolnak rád egy döntéshozatal során, teljesen érthető, ha így szólsz: „Hamarosan választ adok”. Sokkal fontosabb bölcs, semmint gyors döntést hozni.

  1. Készülj fel a nehézségekre.

Hittel várd az események legjobb kimenetelét. Bízz benne, hogy Isten munkálkodik az életedben. Ugyanakkor, készülj fel a lehetséges problémákra, amik részei minden döntéshozatalnak. Salamon a Példabeszédek 22:3-ban azt mondja, „Az elővigyázatos ember látja a lehetséges nehézségeket és felkészül rájuk; a vakmerő vakon indul el és szenvedi a következményeket” (TLB fordítás).

  1. Szembesülj a félelmeiddel.

A tökéletességre való törekvés megbénítja a bennünk szunnyadó lehetőségek kibontakozását. Isten mindig tökéletlen embereket használt tökéletlen helyzetekben, hogy megvalósítsa tervét. A Prédikátor 11:4 azt mondja, „Ha a tökéletes feltételekre vársz, sosem fogsz semmit megvalósítani” (TLB fordítás). Bízz Istenben és cselekedj a nehézségek, félelmek és kételyek ellenére is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, vajon miért késlekedünk imádkozni és kérni a jo Isten útmutatását fontos döntések előtt?
  • Mi a különbség aközött, hogy hitben lépéseket teszünk és aközött, hogy biblikus lépéseket teszünk annak érdekében, hogy bölcs döntéseket hozzunk?
  • Melyik lépést tartod  a legnehezebbnek a fent említettek közül? Imádkozz és kérd Istent, hogy segítsen bíznod Benne minden egyes hitben megtett lépés során.

 




Hited felszabadítja Isten erejét

 

Jézus rájuk nézett, és ezt mondta: „Embereknek ez lehetetlen, de Istennel minden lehetséges” (Máté 19:26 NIV – fordítás)

Istennel minden lehetséges.

Jézus rájuk nézett, és ezt mondta: „Embernek ez lehetetlen, de Istennel minden lehetséges” (Máté 19:26 NIV – fordítás)

Miért indítottuk útjára a BÉKE Tervet (PEACE Plan ld. lábjegyzetben) gyülekezetünkben? Mi adta a gondolatot, hogy más gyülekezetek ezreit vonjunk be a bolygónk öt legnagyobb problémájának megoldásába? A válasz az, hogy van egy hatalmas Istenünk. Az emberek azt kérdezik, „Mit gondolsz magadról, ki vagy?” Rossz kérdés. A kérdés az, „Kinek gondolod Istent?” Az én Istenem meg tud tenni bármit.

Jézus azt mondta: „Legyen a ti hitetek szerint!” (Máté 9:29)

Isten használni akar téged. Meg akar áldani. Csodálatos dolgokat akar tenni az életedben. Azt akarja, hogy változtasd meg a világot. De azt is várja, hogy bízz benne. Ne mondd többé, hogy „Én nem vagyok képes rá.” „Nem tudok tenni a házasságomért.” „Nem tudom megtenni, amit Isten akar, hogy megtegyek.” Ez hazugság! Istennel minden lehetséges!

Efézus 3:20 azt mondja: „Most pedig dicsőség Istennek, aki a bennünk munkálkodó hatalmas ereje által képes megtenni sokkal többet, mint amit valaha is kérni mernénk, vagy álmodnánk róla – végtelenül messze túl a legnagyobb imádságainkon, vágyainkon, gondolatainkon vagy reményeinken.” (TLB fordítás) Ezért viszlek keresztül ezeken az áhítatokon, mert tudom, hogy rendkívül nagy lehetőségeid vannak – messze nagyobbak, mint amit valaha is elgondoltál. Isten használni akar téged, és ez a hited által történik meg veled.

Tudod mi áll szemben a hiteddel? Nem más emberek. Nem a kritika. Még csak nem is az ördög. A saját hitetlenséged. Te magad vagy a legnagyobb probléma az életedben. Miért nem hiszel jobban Istenben? Miért nem bízol benne jobban? Ez a te választásod. Van egy csomó dolog, ami felett nincs ellenőrzésed, de hogy hiszel-e Istenben, azt te döntheted el.

Akarod, hogy Isten nagy dolgokat vigyen végbe az életedben? Akkor kezdj el hinni!

Beszéljetek róla

  • Mi az, ami látszólag lehetetlen, hogy Isten megtegyen az életedben?
    Őszintén hiszed, hogy meg tudja tenni?
  • Hogyan mutatod meg a háládban a hitedet Isten felé?
  • Mi az a „nem vagyok rá képes” amit át kell fordítanod arra, hogy „Isten képes rá”?



     

    PEACE Plan

    "A PEACE Plan a mi válaszunk a bolygónkat negatívan érintő öt óriás ellen: Szellemi üresség, Önző vezetés, Szegénység, Betegség, Írástudatlanság. Ezen óriások mindegyikét gyülekezetek plántálásával győzzük le, melyek

    •    P - promote reconciliation – elősegítik a megszentelődést,
    •    E - equip servant leaders – szolgáló vezetőket képeznek,
    •    A - assist the poor – segítik a szegényeket,
    •    C - care for the sick – törődnek a betegekkel,
    •    E - educate the next generation – tanítják a következő generációt.

    Nincs elég orvos, tanár, misszionárius, megoldani ezeket a világméretű problémákat. Van azonban egy sereg egyszerű, közönséges ember a gyülekezetekben, akik várják, hogy mozgósítsuk őket, hogy megtegyék, amit csak a Gyülekezet tud megtenni, szétterjeszteni Jézus Krisztus reménységét.

    A PEACE Plan Isten ereje által megerősített egyszerű emberek, akik együtt változást hoznak, ahol csak vannak."

    Saddleback Gyülekezet, Forest Lake, California Cél Nyilatkozata

    http://saddleback.com/connect/ministry/the-peace-plan/lake-forest





Isten családja segít, hogy növekedj a tanítványságban


„Krisztus Teste tökéletesen összeilleszkedik. Amint mindegyik rész végzi a saját feladatát, ezzel segíti a többieket a növekedésben, így az egész test egészséges, növekszik, és telve van szeretettel.” (Efézus 4:16 – NLT fordítás, 2.kiadás)

 

Isten nem akarja, hogy szellemi kisbaba maradj. Azt mondja: „Nőj fel! Nem akarom, hogy egész életedben szellemi csecsemő maradj! Azt akarom, hogy válj olyanná, mint Krisztus! Azt akarom, hogy növekedj!”

Azonban ezt meg kell értened: Egyedül, magad nem tudod megtenni. A kisbabák sem tudnak a maguk erejéből felnőni. Szükségük van családra. És neked is szükséged van egy szellemi családra, éppúgy, ahogy szükséged volt valaki segítségére amikor fizikailag fiatal voltál, hogy felnövekedj.

A Biblia azt mondja: „Krisztus Teste tökéletesen összeilleszkedik. Amint mindegyik rész végzi a saját feladatát, ezzel segíti a többieket a növekedésben, így az egész test egészséges, növekszik, és telve van szeretettel.” (Efézus 4:16 – NLT fordítás, 2. kiadás)

Lelkipásztorként az a feladatom, hogy biztosítsam az növekedést az emberek számára a gyülekezetünkben. Ez a feladata minden pásztornak, gyülekezeti vezetőnek, Biblia tanulmány vezetőnek, kiscsoport vezetőnek. Tény, hogy a Biblia ezt mondja ezekről az emberekről: „Az a rendeltetésük, hogy felkészítsék Isten népét a szolgálatra, és építsék Krisztus testét, míg eljutunk az érett felnőttkorra, felnövekszünk Krisztushoz, aki a minta.” (Efézus 4:12-13, GW fordítás) A Saddleback Gyülekezetben mindig ezen gondolkozunk: „Uram, hogyan segíthetjük őket a növekedésben?”

A Bibliának van egy szava erre a növekedésre. Úgy hívja, tanítványság. A tanítványság a szellemi csecsemőkortól a szellemi felnőtté válás folyamata. Azt jelent, hogy növekszel a hitedben. Erősödsz. Fejleszted az izmaidat.

Hogyan növekedhetsz tanítványként?

A Biblia elmondja az ApCsel 2:41-42, 46-ban, hogyan növekedtek az első gyülekezetben: „Azok, akik hittek … bemerítkeztek, és csatlakoztak a gyülekezethez – azon a napon mintegy 3.000 ember. A hívők mindannyian odaszánták magukat az apostolok tanítására, a közösségre, ételük megosztására (beleértve az úrvacsorát is) és az imádságra. Minden nap rendszeresen együtt dicsőítették az URat a templomban, a házaikban kis csoportokban összejöttek úrvacsorázni, és hálaadással, nagy örömmel megosztották az ételüket.” (NLT 2.kiadás / TLB fordítása)

Először hiszel. Aztán bemerítkezel. És fontos, hogy válassz egy gyülekezeti családot, vegyél részt a nagy gyülekezeti Istentiszteleten, dicsőítésben és a kiscsoportos közösségben. Tanulj a gyülekezetben a vezetőktől. Tanulj a társaidtól. Kötelezd el magad, hogy szellemileg növekedsz, mint tanítvány, mint Krisztus Testének tagja!

Beszéljetek róla

  • Mi tart vissza attól, hogy csatlakozz egy gyülekezeti családhoz?
  • Hogyan növekednél, mint tanítvány, ha csatlakoznál Krisztus Testéhez?
  • Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy más emberek szerepet játsszanak a te szellemi növekedésedben?


Isten egy megelégítő életet szeretne adni neked


"A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson: én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek." (Jn 10, 10)

Vannak emberek, akik helytelenül azt gondolják, hogy Jézust követni annyit jelent, mint ítélkezőnek és törvénykezőnek lenni. Ennél semmi nincs távolabb az igazságtól. Jézus azért jött, hogy gazdag és megelégítő életet adjon (lásd Jn 10, 10-et).



Sátán az, aki ellopni, megölni és tönkretenni akarja a szabadságodat és az örömödet ( Jn 10, 10).



Gyakran éppen a jó szándékú és megfontolatlan emberek érik el a fanatizmusukkal , hogy eltérjünk Istentől. Van néhány vallási fanatista típus, amit megfigyeltem az évek során:



1. Farizeus Frédi: Merev, szűk látókörű és törvénykező, mindenre van egy szabálya. Kedvenc szava a „ne”. És csak természetes, ha egyesek attól félnek, hogy ilyenek lesznek, ha Kereszténnyé válnak. Jézus azonban az ilyen embereket, mint Farizeus Frédi „vak vezetőknek” nevezte: „Vak vezetők: kiszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek."(Mt 23, 24).

2. Önigazult Ödön: A „szentebb, mint te” és a mások fölötti ítélkezés jellemző rá, kedvenc mondata: „Istennek hála, nem vagyok olyan, mint te!”. Ilyenné válok, ha keresztény leszek? Jézus elmondja a két imádkozó ember történetét: az egyik önigazult, a másik megalázkodott a bukásai által: „Mondom nektek, ez megigazulva ment haza, nem úgy, mint amaz. Mert mindenki, aki felmagasztalja magát, megaláztatik, aki pedig megalázza magát, felmagasztaltatik.” (Lk 18, 14).

3. Biblia-öklöző Boti: Ő egy ellenszenves és túlbuzgó keresztes vitéz. Kedvenc mondata: „Térj meg vagy égj meg!” Isten azon terve viszont, hogy hazavigyen minket magához tele van szeretettel, kegyelemmel és áldozattal: "Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Jn 3, 16)

4. Túlvilági Teri: Ő nem tud vallásos közhelyek nélkül beszélni. Minden ami történik, az vagy csoda vagy pedig a Sátán műve. Az agyát feltette a polcra. Isten azonban nem szeretné, hogy megszűnj gondolkodni, miután kereszténnyé lettél, sőt, Ő Krisztus értelmét akarja neked adni. (1 Kor 2, 16).

Ezek sztereotípiák, viszont olyan embereket ábrázolnak, akiknek elsorvadt a Jézussal való kapcsolatuk, hogy inkább a vallásért éljenek. Jézus azt mondja: „Én azért jöttem, hogy életük legyen (nem vallásuk), sőt bőségben éljenek." (Jn 10, 10)





Isten kegyelmének trófeája vagy

"Tudjuk, hogy Isten által minden a javára lesz azoknak, akik Istent szeretik." (Róma 8:28. NLT fordítás)

Amikor olvasod a Bibliát, talán a legunalmasabb részek a leszármazotti listák. Elolvastad már valaha is őket? A legjobb orvosság álmatlanság ellen.

Azonban igenis van jelentősége ezeknek a listáknak, ugyanis az egyik bizonyítéka annak, hogy Jézus a Messiás az, hogy Dávid király leszármazotti ágához tartozik.

Jézus leszármazotti listájában az az érdekes, hogy ez az egyetlen, amely nőket is felsorol. A nőket régen szinte sosem említették, de Jézus nemzedékrendje megemlít négyet. Amikor megnézzük ennek a négy nőnek a történetét, láthatjuk, hogy  nagyon szomorú.

Támárnak zűrzavaros volt az élete. Elcsábította egy rokona és két rossz férje volt. Az élete tele volt  botránnyal, és eléggé rossz híre volt.

Ráháb tulajdonképpen egy prostituált volt, ugyanakkor jót is tett, amikor segített néhány istenfélő embernek.

Ruth még csak zsidó sem volt. Moábita volt, aki megszegte a törvényt azzal, hogy egy zsidó férfihoz ment feleségül, mert a zsidó törvények tiltották, hogy zsidó emberek nem zsidó emberrel házasodjanak.

Betsabénak viszonya volt Dávid királlyal, aki megölte a férjét, hogy ne derüljön fény a viszonyukra. Tehát Betsabé története sem mondható olyan nagyszerűnek.

Isten viszont kiválasztotta ezt a négy asszonyt, hogy a világ Megváltójának nemzedékrendjébe bekerüljenek. Ez bizonyíték arra, hogy Isten a hibáinkat, csalódásainkat, sérelmeinket és bűneinket is mind beleszövi az Ő tervébe.

Szeretném, ha most életed legnagyobb hibájára gondolnál. Aztán gondolj életed legnagyobb csalódására. Majd gondolj arra a bűnre, amit legjobban bánsz. És gondolj életed legnagyobb sérelmére.

Aztán értsd meg a következőt: még mielőtt megszülettél volna, Isten már tudta, hogy ezek meg fognak veled történni, és kitalált egy tervet arra, hogy ezekből jót hozzon ki.

Milyen fantasztikus Isten! És ez az Isten az, akit mi imádunk. Jézus Krisztus követőiként sem tagadjuk le a hibáinkat. Nem rejtegetjük azokat, és nem teszünk úgy, hogy sohasem rontottunk el semmit. Nem teszünk úgy, hogy mások sohasem tudnak megbántani minket. Őszinték vagyunk az érzéseinkkel, a hibáinkkal, a bukásainkkal, a csalódásainkkal és a félelmeinkkel kapcsolatban. Isten kegyelmének bizonyságai - az Ő trófeái - vagyunk.

Beszéljetek róla:

  • * Az, hogy megérted és elhiszed a Róma 8:28-at, hogyan segít neked abban, hogy egyszerre realista és optimista is legyél?
  • * Hogyan láttad vagy tapasztaltad már, hogy Isten valami jóra használta fel a félelmet, az elkövetett hibát vagy a bukást a te életedben, illetve mások életében?
* Milyen további példákat tudsz említeni a Bibliából arra, hogy Isten használt embereket a bukásaik vagy reménytelennek tűnő helyzetük ellenére is?




komment
süti beállítások módosítása