Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ne csak tanulj a Bibliából - emlékezz is rá!-Ne hagyd, hogy a gondatlanság megnehezítse az életedet-Oszd meg a tapasztalataidat-Válaszd a rövidtávú nehézségeket a hosszútávú növekedés kedvéért

2018. szeptember 07. 10:39 - Andre Lowoa

 

 

Ne csak tanulj a Bibliából - emlékezz is rá!


Figyelj jól a szavaimra! Ne veszítsd azokat szem elől! Engedd, hogy a szíved mélyéig hatoljanak, mert életet hoznak azoknak, akik azokat megtalálják, és gyógyulást az egész testüknek." (Péld. 4:20b-22, NIV ford.)

A Biblia a bölcsességről azt mondja a Példabeszédek 22:17-18-ban: "Hallgass, és én majd megtanítom neked, amit a bölcsek mondtak. Tanulmányozd az ő tanításaikat, és boldog leszel majd, ha emlékszel azokra és idézni tudod őket." (TEV ford.) Nézzük meg a négy igét, ami ebben az idézetben szerepel: hallgatni, tanulmányozni, emlékezni és idézni - ezek mind a bölcsesség ismérvei. 

Nem válsz bölccsé attól, ha csak megtanulsz valamit - emlékezned is kell rá.  Sőt, nem csak emlékezned kell rá, hanem meg is kell magadban erősítened, amit tanultál, mert ha nem emlékszel és nem erősíted meg, akkor újra és újra meg kell tanulnod majd ugyanazt a leckét.

Meg kell őrizned az elmédben, emlékezned kell rá és ismételned kell, hogy aztán alkalmazni tudd.

Az emberek azt szokták mondani, "Semmire sem emlékszem!" Ó, dehogyis nem! Arra emlékszel, ami  számodra fontos vagy amit szeretsz. 

Például sokan ezt mondjátok: "Nem tudok kívülről igeverseket megtanulni a Bibliából!" Viszont emlékszel minden focimeccs eredményére, amit a legutóbbi szezonban játszottak. Mások azt mondják, "Nem tudom megjegyezni a Bibliát"...  viszont fejből tudják a népszerű slágerek szövegét vagy egy kedvenc receptjük minden apró lépését. Arra emlékszel, ami számít és ami fontos neked.

Ha az igazság fontossá válik a számodra, emlékezni fogsz rá. Emlékezni fogsz rá, ismételgeted, megerősíted, és ahogy alkalmazod, meg fogja változtatni az életed. 

"Figyelj jól a szavaimra! Ne veszítsd azokat szem elől! Engedd, hogy a szíved mélyéig hatoljanak, mert életet hoznak azoknak, akik azokat megtalálják, és gyógyulást az egész testüknek." (Péld. 4:20b-22, NIV ford.)

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos, hogy kívülről megtanuljunk igeverseket?
  • Mi lenne az az egy dolog, ami még jobban segítene neked az Ige memorizálásában?



"Figyelmesen hallgassátok szavaimat! Ne veszítsétek őket szem elől! Engedjétek, hogy mélyen behatoljanak szívetekbe, hogy életet hozzanak azok számára, akik megtalálják őket és gyógyulást teljes testüknek." (Példabeszédek 4:20-22., NLT fordítás)

Ezt a Biblia mondja a bölcsességről a Példabeszédek 22:17-ben: "Figyeljetek és megtanítom nektek, mit mond a bölcs. Tanuljatok tanításaiból és örvendeztek majd ha emlékeztek rájuk és idézitek őket" (GNT fordítás). Jegyezd meg a következő négy kulcs igét a Szentírásból: figyelj, tanulj, emlékezz és idézd. Ezek a bölcsesség jelei.

Attól, hogy megtanulsz valamit, nem válsz bölcsebbé is; emlékezned is kell. Továbbá nem elég emlékezni; meg is kell szilárdítani ezt a tudást, ugyanis ha nem emlékszel és nem szilárdítod meg, akkor az lesz a vége, hogy újra és újra meg kell ugyanazt tanulnod.

Meg kell őrizned amit tanulsz és emlékezned kell, hogy felül tudd vizsgálni és el tudd fogadni.

Az emberek gyakran mondják: "Nem tudok visszaemlékezni!" Oh, dehogynem tudsz. Arra emlékszel, ami fontos számodra. Emlékszel arra is, amit szeretsz. Emlékszel arra, ami számít neked.

Például, lehet, hogy azt mondod: "Nem tudom megjegyezni a Bibliát." Azonban emlékszel az elmúlt szezon összes baseball vagy foci statisztikájára. Vagy azt mondod: "Nem emlékszem a Bibliára", viszont idézni tudsz mindenféle népszerű dalszöveget vagy minden egyes lépését a kedvenc receptednek vagy bármi egyebet, amivel foglalkozol. Arra emlékszel, ami fontos számodra.

Amikor az igazság fontossá válik számodra, emlékezni fogsz rá. Emlékszel majd rá, újra és újra átismétled, megszilárdítod, majd megújítod az életedben. Ez az, ami képes megváltoztatni az életed.

"Figyelmesen hallgassátok szavaimat! Ne veszítsétek őket szem elől! Engedjétek, hogy mélyen behatoljanak szívetekbe, hogy életet hozzanak azok számára, akik megtalálják őket és gyógyulást teljes testüknek." (Példabeszédek 4:20-22., NLT fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok, amikre könnyen emlékszel vissza? Miért?
  • Miért fontos, hogy memorizáld a Szentírást? Miből látod, hogy megéri memorizálnod?
  • Mi az az egy dolog, ami segíthet számodra memorizálni a Szentírást?





Ne hagyd, hogy a gondatlanság megnehezítse az életedet

 

„Amikor mindennap zaklatta és gyötörte szavaival, halálosan megunta a dolgot. Feltárta előtte egészen a szívét(…)” (Bírák 16:16-17)

A bibliai Sámson nagyon gondatlanul járt el a kötelezettségeivel. Esküt tett, mondván „Istenem, érted fogok élni”. És hogy ne feledje Istennek tett esküjét, Sámson megígérte, hogy sohasem vágja le a haját.

Viszont a probléma forrása az volt, hogy Sámson nem vette komolyan sem magát, sem Istent. Azt hitte, hogy mindez csak egy játék, és a kísértéssel is játszadozott: „Mennyire mehetek közel a tűzhöz úgy, hogy nem égek meg?”

Mindezt tisztán láthatjuk a Delilával való kapcsolatában (Bírák 16.). Delila folyamatosan kísértette és próbálta rávenni, hogy árulja el hatalmas erejének titkát. És ahelyett, hogy menekült volna a kísértés elől, Sámson gondatlanul beszállt a játékba; nem egyszer, hanem négyszer, minden alkalommal egyre több kompromisszumot kötve.

„Mennyire mehetek közel a tűzhöz úgy, hogy nem égek meg?”

Mivel Sámson belemelegedett a játékba, figyelmen kívül hagyta azt a lépést, amely a tűz közeléből elvezette őt magába a tűzbe.

„Ekkor elaltatta Sámsont a térdén, hívott egy embert, és levágott hét hajfürtöt a fejéről. Azután elkezdte szólongatni, de azt már elhagyta az ereje. Ezt mondta Delila: Jönnek a filiszteusok, Sámson! Ő felébredt álmából, de azt gondolta: Kiszabadulok most is, mint máskor, csak megrázom magam! - mert még nem tudta, hogy elhagyta őt az ÚR.” (Bírák 16:19:20)

„Még nem tudta, hogy elhagyta őt az ÚR.” Ez az egyik legtragikusabb állítás a Bibliában. Nem vette észre, hogy mi történik; hogy az életstílusa miként teszi egyre gyengébbé. Ez a folyamat fokozatosan ment végbe. Sámson azt feltételezte, hogy mindig erős lesz.

Senki sem tervezi előre, hogy csődtömeggé legyen. Mindez szép lassan történik. Senki sem mondja „Akkor most drogfüggő leszek!” vagy „Akkor tönkreteszem a házasságomat!”, vagy „Azt hiszem, tönkreteszem az egészségemet!”. Mindezek egy apró dologgal kezdődnek, melyek csak nőnek és nőnek, mígnem egy napon arra ébredünk, hogy „Mi történt? Nem Istenért élek, az nem ilyen!”

Mi a tanulság, melyet levonhatunk Sámson történetéből? Az erős emberek megtartják a elkötelezettségeiket. Óvják azokat. Nem játszanak velük.

Ebbe gondolj bele: az életed annyira erős, mint a leggyengébb elkötelezettséged.

Mi iránt érzed magad elkötelezve? Az Úr iránt? A gyülekezet iránt? A családod iránt? Onnan jön a te erőd.




Oszd meg a tapasztalataidat

„Bátorítsátok és segítsétek egymást." (1Thessalonika 5:11a, GNT fordítás)

A Biblia azt mondja nekünk az 1Thessalonika 5:11a-ban: „Bátorítsátok és segítsétek egymást." (GNT fordítás). Isten azt várja tőled, hogy építs, motiválj és inspirálj más embereket. Hogyan teheted ezt meg? Háromféle módon is kivitelezheted a dolgot: reményt adhatsz az embereknek, segíthetsz másoknak elhagyni a félelmeiket és segíthetsz nekik ledönteni a korlátaikat.

Először is, reményt adhatsz az embereknek. Megmutathatod nekik, hogy te is átestél már ugyanazokon a dolgokon és biztosíthatod őket arról, hogy ők is képesek ezen is túljutni. A saját történeteden keresztül megmutathatod nekik, hogy nem megoldhatatlan a probléma.

Amikor megosztod a tapasztalataidat másokkal, segítesz nekik megszabadulni a félelmeiktől. Ez kicsit olyan, mint amikor hullámvasúton ülsz. Amikor elmész egy vidámparkba és még sosem voltál olyan hatalmas hullámvasúton, arra gondolsz: „Vajon okos döntés ez?" Aztán az előtted álló ember odafordul hozzád és azt mondja: „Nagyon jó lesz. Én már ötször mentem vele." Ezután már azon jár az eszed hogy, „Rendben, túlélem. Ő már ötször is megcsinálta. Minden rendben lesz." Hallani, hogy valaki más már átment azon, amivel te éppen küzdesz, nagyon inspiráló és motiváló.

Hány és hány friss szülő érzi úgy, hogy felkészületlen, alkalmatlan és halálra van rémülve? Mindegyik! Milyen nagyszerű, amikor odamegy hozzájuk valaki és azt mondja: „A kisbabák sírnak. Ez rendben van. Teljesen normális." Az általuk megtapasztalt félelem már nem is olyan ijesztő amikor mások megosztják velük a saját tapasztalataikat, hogy hogyan estek át ugyanezen. Ez reményt ad számukra!

Segíthetsz az embereknek ledönteni a korlátaikat, amikor a saját élményeiddel motiválod őket. 1954-ben Roger Bannister volt az első férfi, aki kevesebb, mint négy perc alatt futott le egy mérföldet. Mielőtt megtette, mindenki azt mondta, hogy ez lehetetlen – senki sem képes ennyire gyorsan futni. Aztán egy éven belül vagy azután, hogy Bannister ledöntötte a korlátokat, egy tucat másik srácnak is sikerült. Hirtelen rájöttek az emberek, hogy nem is lehetetlen. Ez pedig reményt adott, hogy ők is meg tudják csinálni.

Neked is lehetnek olyan élettapasztalataid, amik képesek gátakat ledönteni, inspirálni és motiválni másokat – viszont csak akkor, ha hajlandó vagy megosztani őket. Ez is egy módja annak, hogy másokat bátoríts és reményt adj számukra.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit jelent számodra a következő állítás: „A legerőteljesebb módja annak, hogy elmondj valamit, ha személyesen mondod el."?
  • Milyen fájdalmas vagy nehéz tapasztalat rejtőzik a múltadban, ami segíthet másoknak tanulni és reményt nyerni?
  • Hogyan imádkozol Istenhez, hogy adjon számodra lehetőségeket ezek megosztására?




Válaszd a rövidtávú nehézségeket a hosszútávú növekedés kedvéért

„(Mózes) eldöntötte, hogy inkább választja az Isten népével együtt való sanyargatást, mint a bűn mulandó örömeit.” (Zsidók 11:25 NIV)

tajkep-4_rick.jpg

Tegnap arról tanultunk, hogy ahhoz, hogy olyanok legyünk, amilyennek Isten akar látni bennünket, először egy fontos elhatározást kell tennünk: „Elszántam magam, nem hagyom, hogy az emberek formáljanak engem. Azzá akarok válni, amivé Isten akar formálni. Azt szeretném tenni, amit Isten akar, és be akarom tölteni Istennek az életemre vonatkozó tervét, és nem valaki más tervét.”

Ma, ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy második elhatározást is kell tennünk: „Inkább választom a rövidtávú nehézségeket a hosszú távú növekedés érdekében."

Bárki, aki valaha sportolt, jól tudja ezt. Gyakorolni és keményen kell edzeni ahhoz, hogy részt vehessünk a bajnokságban. Nem úgy megy az, hogy csak odasétálsz és megnyered a bajnokságot. Ha valamiben jó szeretnél lenni, el kell fogadnod a rövidtávú nehézségeket és fájdalmakat cserébe a hosszú távú nyereségért.

Ez nemcsak a sportra igaz. Így van ez a pénzügyekkel is. És igaz ez a kapcsolatainkra is. Én jó házasságban élek, de Kay és én éveken keresztül keményen dolgoztunk, hogy ez így legyen. Ez nem jön könnyen. Neked is keményen dolgoznod kell azért, hogy a házasságod fejlődjön, ugyanúgy, ahogy bármi másért is meg kell dolgozni az életben.

Miért olyan fontosak ezek a döntések az életedben? Mert életünk legtöbb problémája abból jön, hogy képtelenek vagyunk késleltetni az örömszerzést. A társadalomban minden azt tanítja, hogy azt mondjuk, „Én mindent akarok, most azonnal, ingyen és könnyen.” De az élet nem így működik!

Mózes hozott egy döntést: „Ő eldöntötte, hogy inkább választja az Isten népével együtt való sanyargatást, mint a bűn mulandó örömeit.” (Zsidók 11:25 NIV).

Tehát az ige azt mondja, hogy ő inkább a sanyargatást választotta, és azt, hogy elviseli a rövid távú fájdalmakat, azért, hogy megtapasztalja a helyes magatartás hosszútávon tartó örömét.

Neked is lesznek fájdalmaid életedben. De ha egy adott pillanatban azt választod, hogy inkább elfogadod a nehézségeket, erőfeszítéseket teszel és megtanulod a fegyelmet, mindezt azért, hogy növekedj, és hogy erősebb, plusz érettebb légy, akkor ezek későbbi életedben a hasznodra válnak.

Én most érzem azoknak a döntéseknek a hasznát, amiket 20-as éveimben tettem, azt, hogy ne költsek többet, mint amennyit keresek, hogy spóroljak, hogy tizedet adjak, hogy becsüljem az Istent. Fegyelmezett voltam és döntéseim hasznát sok évvel később most is érzem. Mostanra már megtettem a legnehezebbeket.

Ha a rövid távú nehézségeket választod, mint ahogy Mózes tette, meglátod, Isten megtart, és így hosszú távon örülhetsz jutalmainak.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen rövidtávú nehézséggel, fájdalommal nézel szembe, ami az örökkévalóságra készít fel?
  • Hogyan értékeled azokat a nehéz döntéseket, amiket hoztál, vagy azokat a hosszú órákat, amiket azért viseltél el, hogy hosszú távon fejlődj, növekedj?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy most a nehezebb utat válaszd, még akkor is, ha azt jelenti, hogy szenvedést és nehézségeket kell elviselj?





komment
süti beállítások módosítása