Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan legyünk irgalmasok az idegesítő emberekkel-Isten nem ment fel az alantas munka alól-Kérd imában, mielőtt megvennéd!-Négy előnye annak, ha felismered egyediségedet

2018. augusztus 13. 10:22 - Andre Lowoa

 




Hogyan legyünk irgalmasok az idegesítő emberekkel

"Az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.)

Ha olyan emberekkel van dolgod, akik megsértenek vagy idegesítenek, ne arra nézz, hogyan viselkedik az a másik ember, hanem inkább arra, hogy mi fájhat neki. Mert mindig van valami oka annak, hogy egy ember úgy viselkedik, ahogy. Amikor valaki megsért vagy megbánt valakit, az azért van, mert őket magukat is megbántották. Akinek fájdalmat okoztak, másoknak is fájdalmat fog okozni.

Minél inkább megérted valakinek a hátterét, annál nagyobb irgalommal tudsz lenni az illető iránt. Ha azokra az emberekre gondolsz, akikkel a legnehezebben jössz ki és akik a legjobban idegesítenek, akkor talán rájössz, hogy semmit sem tudsz az életükről. Nem is adsz nekik esélyt. Talán nem is tudod, de lehet, hogy közülük valakit régebben megtámadtak vagy szexuálisan zaklattak. Lehet, hogy valaki árvaként nőtt fel. Esetleg valakinek már három házassága is volt, de mind a három férje elhagyta. Nem ismered a hátterüket, és nem is tudsz könyörületességet mutatni feléjük.

A Biblia szerint "az értelmes ember türelmes, díszére válik, ha megbocsátja a vétket." (Péld 19,11, NIV ford.) Ha bölcs vagy, akkor nem tudnak megsérteni. Miért? Azért, mert a bölcsesség türelemmel ajándékoz meg. Amikor megérted valakinek az életét és a hátterét, megérted azt a stresszt is, ami alatt szenved - és akkor már könnyebb irgalommal lenni valaki iránt. Amikor ismered valakinek az életét, az türelemmel ajándékoz meg, és már nem arra nézel, hogy megsért vagy megbánt.

Ez az igazi szeretet. A Biblia azt mondja, ha ellenállunk annak, hogy megbántottságot vagy sértettséget érezzünk az emberek felé, az tulajdonképpen az érett szeretet jele. Azt mutatja, mennyi szeretet van a szívünkben. És minél több szeretet van a szívedben, annál nehezebben fognak tudni megbántani.

Viszont minél kevesebb szeretet van a szívedben, annál bizonytalanabbul fogod magad érezni, és annál könnyebben tudnak majd megbántani. A Biblia szerint "a szeretet túllát azon a rosszon, amit mások tesznek." (Péld 10,12, CEV ford.) Minél több szeretet van bennem, annál kevésbé bosszant fel, amikor más követelőzik, megaláz, ellenkezik velem, vagy bármi mást tesz.

Tehát az első lépés, ahogyan az idegesítő vagy nehezen elviselhető embereket kezelned kell, a következő: Határozd el, hogy nem fogsz megsértődni vagy megbántódni amiatt, amit tesznek, és nem fogod személyes támadásnak venni azt!

Beszéljetek róla

  • Ki az, akivel a legnehezebben jössz ki, és ki az, aki a legjobban idegesít?
  • Hogyan mutathatnál nagyobb irgalmasságot és megértést feléjük?


 

Isten nem ment fel az alantas munka alól

 

"Aki hű a kevesen, a sokon is hű az, és aki a kevesen hamis, a sokon is hamis az" Lk 16:10

"Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek" Kol 3:23

A feladat mérete lényegtelen. A kérdés az, el kell-e végezni. Soha nem fogsz az életben olyan helyzetbe kerülni, amikor túl fontos lennél ahhoz, hogy segíts az alantasabb munkákban. Isten soha nem fog kivételezni veled. Ez alapvetően szükséges része a jellemed fejlődéséhez. A Biblia írja: "Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát." Gal. 6:3

Az ilyen apró szolgálatokban növekedhetünk Krisztushoz hasonlóvá.

Jézus az alantas feladatokra specializálódott, amiket mindenki más próbált elkerülni: lábat mosni, gyerekeknek segíteni, reggelit készíteni, és leprásokat szolgálni. Nem volt semmi hátsó szándéka, Ő azért jött, hogy szolgáljon. Ezeket nem a nagysága ellenére tette, hanem pont a nagysága miatt, és elvárja, hogy kövessük a példáját (Jn. 13:15).

Kis feladatok gyakran mutatnak nagy szívet. A te szolgai szíved apró cselekedetekben tárul fel, amilyen cselekedetek megtételére mások gondolni sem akarnak. Mint mikor Pál rőzsét gyűjtött tűzgyújtáshoz, hogy mindenki felmelegedjen a hajótörés után (ApCsel. 24:3).Ugyanolyan kimerült volt, mint mindenki más, de mégis megtette azt, amire mindenkinek szüksége volt. Semmilyen munka nem alantas számodra, ha szolgáló szíved van.

Nagy lehetőségek gyakran rejtőznek kis feladatokba. Az élet apró dolgai meghatározzák a nagy dolgokat. Ne keress hatalmas feladatokat, amiket majd elvégezhetsz Istenért. Inkább csak csináld a "nem olyan nagy dolgok"-at, és Isten majd elhív arra, amit szeretne, hogy tegyél.

Mindig többen lesznek az olyan emberek, akik "NAGY" dolgokat akarnak tenni az Úrért, mint azok, akik a kisebb dolgokat. A verseny, hogy ki legyen a vezető, elég zsúfolt, de a pálya nyitva áll azoknak, akik szolgálni akarnak.

Néha felfelé szolgálsz a hatalommal bíróknak, néha pedig lefelé a szükségben lévőknek. De bármelyik eset is álljon fenn, a szolgáló lelkületed fejlődik, mikor hajlandó vagy megtenni bármit, amire szükség van.




Kérd imában, mielőtt megvennéd!

521618570.jpg

"Eddig nem kértetek semmit a nevemben. Kérjetek és kapni fogtok, hogy az örömötök a lehető legnagyobb legyen!" (János 16:24, NCV fordítás)

Anyagi szükségben vagy és Isten segítségére vársz?

Isten megígérte, hogy betölti az anyagi szükségeidet, most pedig csak arra vár, hogy a segítségét kérd. Kincseinek tárháza mindaddig nyitva van, amíg elmondod neki a kéréseidet. 

Az egyik oka annak, hogy olyan kevés csodát élünk át életünk során, az hogy nem fordulunk Istenhez a kéréseinkkel. Így Krisztus helyett, a hitelre alapozzuk az életünket. Amikor szükségünk van valamire, akkor ahelyett, hogy megállnánk egy pillanatra és Istenhez fordulnánk – és még jóval azelőtt, hogy ez egyáltalán eszünkbe jutna –, máris elővesszük a hitelkártyánkat. Valójában Krisztus helyett a hitelben bízunk.

Ha szeretnéd látni Istent munkálkodni az életedben, akkor imádkozz az adott dologért, mielőtt megvennéd! Szoktál imádkozni nagyobb vásárlás előtt vagy egyszerűen elintézed a hitelkártyáddal? Minden alkalommal, amikor hitelre veszel valamit – mielőtt imában kérnéd az adott dolgot Istentől –, elzárod egy lehetséges csoda útját az életedben. Mielőtt megvennél valamit, miért nem kérdezed meg Őt róla?

Isten nem fog mindent megadni, amiért imádkozol, ezen ne is lepődj meg! De vannak dolgok, amiket igenis meg akar adni, csak hogy csodát tehessen az életedben. Sokaknak azért nem volt még soha anyagi jellegű megválaszolt imája, mert sosem fogalmazták meg konkrétan a kéréseiket. 

"Eddig nem kértetek semmit a nevemben. Kérjetek és kapni fogtok, hogy az örömötök a lehető legnagyobb legyen!" (János 16:24, NCV fordítás) Tudod miért szeretné Isten, hogy megtanulj imában kérni Tőle? Azért, hogy megadhassa, amit kérsz és ezzel nagyon boldoggá tegyen. Isten egy szerető Apa, nem pedig egy gonosz ogre, aki az egekben ülve, arra vár, hogy tönkretegye az életed. Ehelyett szeretné megáldani azt. Csak kérned kell!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kapcsolat van az imaéleted és a vásárlási szokásaid között?
  • Milyen stratégia alapján dönt a családod a nagyobb tételek megvásárlásával kapcsolatban?
  • Miben látszik meg az életeden, hogy bízol Istenben az anyagiak terén? 






Négy előnye annak, ha felismered egyediségedet

 

"Magasztallak téged, mert félelmes és csodálatos vagy; csodálatosak alkotásaid, és lelkem jól tudja ezt." (Zsolt 139,14)

Ha egyszer megérted, hogy milyennek alkotott téged Isten, milyen a te formád, magyarázatot találsz arra is, hogy miért pont úgy kezeled a kritikát, ahogy, hogyan oldod meg a konfrontációt, hogyan barátkozol, mit gondolsz a bűnről, hogyan engedelmeskedsz a hatalomnak, miért tudsz közel kerülni emberekhez és miért nem tudsz közel kerülni emberekhez. A formád ad magyarázatot arra, hogy mi őrjít meg, mi szomorít el, mi aggaszt, tesz boldoggá - mert ez vagy te!

Négy előnye is van annak, ha felfedezed és a S.H.A.P.E köré építed az életed (S.H.A.P.E egy angol mozaikszó, amely ezekből a szavakból áll össze: Spiritual gift = lelki ajándék, Heart = szív, Ability = képesség, Personality = személyiség és Experiences = élmények)

1. Csökkenti a stresszt. Mikor biztos vagy abban hogyan vagy formálva, nem hasonlítgatod többé magadat másokhoz. Ehelyett tovább építed erősségeidet, felismered korlátaidat, kihozod a legtöbbet abból, amiben jó vagy, és nem aggódsz a többi miatt. A stressz csökkenése garantált!

2. Növeli a sikert. A siker nem azt jelenti, hogy sok pénzt keresel, hanem azt jelenti, hogy ismered Isten akaratát és pontosan aszerint létezel. Az vagy, aminek Isten szánt. Rájössz, hogy ki vagy és aszerint élsz!

3. Növeli az elégedettséget. Az elégedett élet annyi, mint azt tenni, amire formáltak. Szabadság abból származik, ha azt teszed, amire tehetséged képesít, és élvezettel tölt el, hogy Isten ilyennek alkotott. Ha életedet Isten neked szánt formája szerint alakítod, sokkal jobban átérzed Isten szeretetét, mivel összhangban élsz terveivel.

4. Növeli az önbecsülést. Manapság társadalmunkban járványszerűen terjed az alacsony önértékelés. Tanulmányok szerint az emberek több mint 50 százaléka nem a számára megfelelő munkahelyen dolgozik. Hiszem, hogy az egészséges önértékelés nem a pozitív gondolkodáson alapul, hanem két bibliai igazságon: először is, hogy számítasz Istennek, másodszor, hogy Isten egy céllal alkotott meg.

Beszéljetek róla

Ha már ismered Isten alkotta formád, szánj egy kis időt rá és gondold át, mivel töltöd el az idődet. Olyan tevékenységeket és célokat követsz, amikre Isten alkotott?

Kijelentenéd, hogy elégedett életet élsz? Min alapul az elégedettséged?




komment
süti beállítások módosítása