Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ispánk- Őriszentpéter-2013. augusztus 22. 13:32

2017. augusztus 09. 18:49 - Andre Lowoa

Ispánk 125 lakosú község, Zalalövőtől nyugatra, 16 kilométerre fekszik, Őriszentpéter mellett. Az első okleveles említése 1393-ból származik. A településről azt mondják az őrségiek, hogy itt van a világ közepe, ugyanis a szomszédos falvaktól egyforma távolságra két dombra települt. A falunak évszázadokon keresztül sikerült megőriznie eredeti szerkezetét, s állnak még a falu módosabb parasztjai által a századforduló táján épített jellegzetes kódisállásos porták is.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/






Őriszentpéter 1309 lakosú város a 25-ös/Hodos-Zalaegerszeg-Ukk-Bóba/ vasútvonal mentén Zalalövőtől nyugatra, 14 kilométerre fekszik. Határában a rómaiak idejében is volt település. A tájegység központjában, öt útvonal találkozásánál alakult ki a honfoglaláskori település, mely “már 1280-től az Őrség székvárosa.” Itt székelt a szabad harcosok élén álló, erődtemplommal rendelkező őrnagy. Ettől kezdve napjainkig központi szerepet tölt be a nagyközség az Őrségben. Dombra épült házcsoportjai, amelyeket a falu népe szernek nevez, évszázadok óta különös hangulatot kölcsönöznek a településnek. Őriszentpéternek kilenc szere van. Közülük a Templomszer és a Városszer a leghíresebbek.
Az előbbi Árpádkori római katolikus templomáról nevezetes, melyet mély árok és kettős sánc övez. 1230 körül épült román stílusú templomát 1929-ben renoválták, ekkor építették a külső toronyfeljáró lépcsőt. Alacsony homlokzati tornyán félköríves ikerablak nyílik. Déli kapujának ornamentikája erősen emlékeztet a jáki templom főkapujára. A kapu felett román ablak van. Egyhajós építmény. Szentélye keskenyebb a hajónál és félköríves záródású. A falakon középkori falfestés maradványai láthatók. Az egykori várfalhoz a téglákat a templomdomb alatt álló, eredeti formájában helyreállított téglaégetőben égették ki.
A Városszer különleges építészeti emléke a református templom, amelyet 1793-ban szenteltek fel, a tornyát azonban csak száz évvel később építették hozzá.
A Művelődési Házban /Városszer 55./ Helytörténeti Gyűjtemény látható, mely a tájegység néprajzi és népművészeti anyagát öleli fel.
Idős hársfasora természetvédelem alatt áll.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/




komment
süti beállítások módosítása