Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Bajánsenye-Kerkáskápolna

2017. augusztus 09. 18:52 - Andre Lowoa

Bajánsenye 544 lakosú őrségi község a 25-ös/Hodos-Zalaegerszeg-Ukk-Boba/ vasútvonal, valamint szlovén-magyar határ mellett, Őriszentpétertől délnyugatra, 5 kilométerre fekszik. A helység Alsótokormány, Dávidháza, Felsőtokormány, Senyeháza és Őrbajánháza egyesítésével keletkezett a Kerka bal partján. Noha említéseik csak a későbbi középkorból, 1428-tól ismeretesek, jóval korábbi eredetűek lehetnek. Neve alapján Kotormány lehet a legrégibb falurész, mely a honfoglalókra jellemző török eredetű személynév. A további településrészek, egy-egy Baján, Dávid és Senye nevű birtokos lakóhelyéről kapták elnevezésüket. A hagyományos, különleges jogállású Őrség része.
Nevezetessége a Kossuth utca 27. szám alatt található XIX. századi eredetű paraszti porta. Lakosságának zöme református, temploma van. Szlovénia felé nemzetközi határállomása van. Idegenforgalmi vonzerejét növeli a Kerka vizéből felduzzasztott halastó.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/


Szentlélek-templom







Kerkáskápolna 105 lakosú község a történelmi Őrség területén, a Kerka-patak völgyében található, Lentitől 21 kilométerre, északnyugatra fekszik. A település első okleveles említése 1428-ból származik. Mint neve is mutatja, már ekkor állt benne egy kápolna.
A XIX-XX. századforduló tornácos parasztházai közül néhány megmaradt az eredeti formájában. Ilyen épület a református imaház, ahol Sylvester János Emlékkiállítás található.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/





komment
süti beállítások módosítása