Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A jó kapcsolathoz idő kell-Bízz Istenben: tanuld az elégedettséget

2018. augusztus 05. 10:12 - Andre Lowoa

 

 

A jó kapcsolathoz idő kell

 

"Mindig szeret a barát, de testvérré a nyomorúság idején válik." (Péld 17,17)

 

A jó kapcsolathoz idő kell, nem jönnek létre csak úgy, véletlenül. Ápolni kell őket, dolgozni kell rajtuk és időt kell szánni a mély kapcsolat kialakításához. Ehhez elkötelezettségre van szükség.

 

A Példabeszédek könyvében ezt olvassuk: "Mindig szeret a barát...". Ez azt jelenti, hogy akkor is, amikor nem alkalmas, vagy amikor nincs kedved, amikor nem érdemli meg, de még akkor is, amikor áldozatokat kell hozni ezért. Ez az, amiről az igaz barátság szól.

 

A barátok akkor is körülötted vannak, amikor éppen korlátozva vagy. Átlátnak a szitán akkor is, amikor mindenki azt hiszi, már túl vagy a nehezén. Akkor is meglátogatnak, amikor mindenki elhagyott.

 

Nincs szükséged sok barátra ezen a földön, de néhány nagyon jó barátra szükséged lesz. A minőségre koncentrálj, ne a mennyiségre. Lehet, hogy sok ismerősöd van, de ez semmit nem jelent. Az ismerősök nem lesznek veled a krízisek idején, nem lesznek ott, amikor szükséged lesz rájuk. A barátok viszont ott lesznek. Minden fontos közeli kapcsolat elköteleződéssel keződik.

 

Életed minden szakaszában szükséged lesz ilyen fajta kapcsolatokra. Szükséged lesz különféle emberekre, különféle ok miatt, különböző módon. Szükséged van kapcsolatokra. Szükséged van emberekre. Lehet, hogy most azt mondod: "Most nincs rájuk sükségem." De egy nap bizony szükséged lesz rájuk. Szükséged van arra, hogy adj és kapj.

 

Beszéljetek róla:

 

Mit gondolsz erről a Larry Crabb idézetről: "Amikor két ember tényleg kapcsolatban van egymással, valami átárad egyikből a másikba, ami begyógyítja a másik mélyen lévő sebeit is. Az, aki kap, megtapasztalja a gyógyulás örömét. Az, aki ad, ismeri a gyógyításban való részvétel örömét." (Larry Crabb: Kapcsolódás c. könyvéből)



Bízz Istenben: tanuld az elégedettséget


„De valóban nagy nyereség az Istenfélelem, megelégedéssel; Mert semmit sem hoztunk a világra, világos, hogy ki sem vihetünk semmit.” 1Timóteus 6:6-7 (Károli)
Vajon mi az elégedettség? Az elégedettség azt jelenti, hogy a boldogságom nem a körülményektől függ. Sokan beleesnek a „majd akkor, ha” gondolkodásmód csapdájába – „Majd ha ezt vagy azt megszerzem, akkor boldog leszek.” „Majd ha elérek egy bizonyos anyagi szintre… Majd ha megkapok egy bizonyos állást… Majd ha nyugdíjba mehetek… akkor boldog leszek. Majd ha kifizetem a lakáshitelt... Majd ha kifizetem a számlákat… majd akkor!”
Isten ehelyett azt mondja, „Nem, amint eléred, mindig valami mást akarsz majd. Mindig többet fogsz akarni.” Valaki egyszer megkérdezte a milliárdos Howard Hughes-t, „Mennyi kell ahhoz, hogy egy ember boldog legyen?” Azt válaszolta, „Mindig egy kicsivel több.”

Isten azt mondja, „Azt akarom, hogy megtanulj elégedett lenni.” Nem arról van szó, hogy ne legyenek céljaink. Hanem arról, hogy „A boldogságom az Úrtól függ, nem pedig az életem körülményeitől.”

Pál megtanulta a megelégedést. A Filippi 4:12-ben írja, „Tudok szűkölködni és tudok bővölködni is, egészen be vagyok avatva mindenbe, jóllakásba és éhezésbe, a bővölködésbe és a nélkülözésbe egyaránt.” Az elégedettség olyasmi, amit meg kell tanulnunk. Ez nem magától jön. Én személy szerint a természetemből fakadóan elégedetlen vagyok. Ugyanígy te is.

Hogyan tanulhatunk elégedettséget? Be kell fejeznünk az összehasonlítgatást. Isten szerint butaság magunkat másokhoz méregetni. Összehasonlítjuk a házakat, ruhákat, autókat. Néhány hete megvettem egy számítógépet és nagyon örültem neki. Aztán átlapoztam egy katalógust és benne volt egy újabb modell!

Folyton összehasonlításokat végzünk – és ez a hasonlítgatás elégedetlenséget okoz. Így az elégedetlenség miatt Istennek azt kell mondania, hogy „Nem tudod kezelni azt, amit adni akarok neked, mert túlzottan előtérbe helyezed az életed dolgait.” Bízhat ránk Isten gazdagságot? Megtanultuk hogyan lehetünk elégedettek?

Nem tudom miért, de Isten a pénzt választotta arra, hogy a hitünk szakítópróbája legyen. Az egész életünket azzal töltjük, hogy igyekezzük megszerezni, megkeresni, félre tenni, elkölteni és felhasználni. Tehát Isten az anyagi kérdéseket használja fel a belé vetett bizalmunk erősségének próbájaként. Isten azt várja, hogy hozzá menjünk, tőle kérjünk, amikor szükségben vagyunk és megtanuljuk hogyan lehet elégedetten élni, hogy a boldogságunk nem függ attól hogy milyen sok vagy milyen kevés az amink van. Ha nem tanulunk meg elégedettek lenni, sosem leszünk boldogok. Mindig többet fogunk akarni.

 



komment
süti beállítások módosítása