Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Légy bölcs: Nézz előre és nézz szembe a valósággal-Milyen csatornákon szólhat hozzád Isten?-Szeress másokat azáltal, hogy érzelmileg feltöltődsz

2018. augusztus 02. 10:12 - Andre Lowoa

 

Légy bölcs: Nézz előre és nézz szembe a valósággal


„A bölcs ember előrenéz. Az ostoba becsapja magát, és nem szembesül a tényekkel." (Péld 14,8 TLB fordítás)

Sok ember jól indul el az életben, de az útvesztőkben nem tudnak fejlődni, mert nem számolnak a csapdákkal. Ám a Biblia azt mondja, hogy a bölcs ember előre néz és szembenéz a valósággal.

Ahogy terveket szövögetünk az életünkre nézve olyan csapdákkal találjuk szembe magunkat, mint a kulturális nyugtalanság, a kétségek hangja, kísértésekkel teli rövidebb vagy könnyebb utak, valamint elbátortalanító késedelmekkel. Nézd csak meg Noét: neki is csapdákkal kellett szembenéznie, miután Isten megmondta neki, hogy építse meg a bárkát, de legyőzte azokat – és te is le tudod győzni a tieidet.

Na már most ez nem jelenti azt, hogy Isten egy olyan vakmerő célt tűz ki neked mint a bárkaépítés, de imádkozom, hogy a következő 10 évre valami nagy céllal bízzon meg, sőt egy vakmerővel.

A Biblia azt mondja: „A bölcs ember előrenéz. Az ostoba becsapja magát, és nem szembesül a tényekkel." (Péld 14,8 TLB fordítás). De azzal, hogy előre nézünk, nem csupán felkészülünk és kiszúrjuk a csapdákat, amikor szembekerülünk velük, hanem fel is szerelkezünk tervekkel, melyek segítenek nekünk, hogy olyan férfiakká és nőkké váljunk, amilyenekké Isten szeretné, hogy váljunk.

Kérd Istent, hogy segítsen célokat kitűzni neked az életed következő évtizedére; mert akkor készen fogsz állni arra, hogy előre lépj és megtanulod kezelni a csapdákat, és feltételezhetően ezek a célok abba az irányba vezetnek téged, amerre Isten szeretné, hogy menjél.

Beszéljetek róla:

  • Melyek azok a leckék, amiket megtanultál az elmúlt 10 évből, és amelyeket alkalmazhatod a következő évtizedeidre?
  • Amikor a jövődre tekintesz, mivé szeretnél válni? Mit szeretnél, hogy Isten beteljesítsen az életedben?
  • A céljaid mi módon tükrözik Isten hatalmát az életedben? Mersz nagyot álmodni, mert egy nagy Istent szolgálsz?

 

„A bölcs ember előre néz. Az ostoba becsapja önmagát, és nem néz szembe a valósággal.” (Péld 14:8 TLB fordítás)

get-back-on-track.jpg

Sok ember élete jól indul, azonban később rosszul alakul, mivel nem számolnak az élet buktatóival. A Biblia azonban azt mondja, hogy a bölcs ember előre néz és szembenéz a valósággal.

A jövőnk tervezgetése közben mindnyájunknak számos akadállyal kell szembenéznünk, például elvonhatja figyelmünket napjaink kultúrája, kételkedő hangokat hallhatunk, kísértést érezhetünk, hogy a könnyebb utat válasszuk, vagy esetleg elbátortalanodhatunk, ha valamire várnunk kell. Csak nézd meg Noét: számos akadályba ütközött miután Isten megparancsolta neki, hogy építsen bárkát, de legyőzte azokat – és ugyanezt te is meg tudod tenni!

Ez most nem azt jelenti, hogy Isten egy olyan merész célt fog eléd állítani, mint egy bárka megépítése, de imádkozom azért, hogy az elkövetkező tíz évre egy nagy célt – akár egy elképesztően nagyot – adjon számodra.

A Biblia a következőt mondja: „A bölcs ember előre néz. Az ostoba becsapja önmagát és nem néz szembe a valósággal.” (Péld 14:8 TLB fordítás) Előre tekintve nemcsak arra leszünk képesek, hogy meglássuk az életünkbe kerülő buktatókat, hanem olyan tervekkel is fel leszünk fegyverkezve, amelyek segítségével azzá a személlyé válhatunk, akinek Isten akar látni bennünket.

Kérd Isten segítségét az életed elkövetkező évtizedére vonatkozó célok kitűzésében! Így készen állsz majd arra, hogy előre lépj és megtanuld kezelni azokat a buktatókat, amelyek megakadályozhatják, hogy eljuss oda, ahova Isten szeretné.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen tanulságokat adott az elmúlt tíz éved, amelyeket a következő tíz évre is alkalmazhatsz?
  • Ha a jövődre tekintesz, milyen emberré szeretnél válni? Mit szeretnél, Isten mit végezzen el az életedben?
  • Hogyan tükrözik a céljaid Isten erejét az életedben? Mivel hatalmas Istent szolgálsz, az álmaid is nagyok?

 

Milyen csatornákon szólhat hozzád Isten?

" Az Úr igenis szól - egyszer így, máskor úgy - bár az emberek talán nem értik. (Jób 33: 14, NCV fordítás)"

 Sokan úgy gondolják, hogy túl elfoglaltak ahhoz, hogy meghallják, amit Isten mond. De időt kell szánnunk, hogy ráhangolódjunk és meghalljuk, mert Isten szól hozzánk. A Jób 33:14 azt mondja, "Az Úr igenis szól - egyszer így, máskor úgy - bár az emberek talán nem értik." (NCV ford.)

A kérdés az, hogyan tudjuk megérteni, ráhangolódni és meghallani Isten hangját.

Isten a következő négy csatornát használhatja:

1. Isten a Biblián keresztül beszél hozzád. A Biblia az életed kézikönyve. Megmutatja, mi a helyes lépés, amit tenned kell. Ezért kell minden nap olvasnod Isten Igéjét. Ha nem töltesz időt Istennel minden nap, és nem olvasod a Bibliát, akkor Isten számára "foglaltat jelez a vonalad", amikor Ő beszélni akar veled.  Folyamatosan kapcsolatot kell tartanod Istennel; azt pedig, hogy mi az Ő akarata, Isten Igéjéből tudjuk meg.

2. Isten egy tanításon keresztül szól hozzánk. Előfordult már veled, hogy istentiszteleten ültél, és amit a pásztor mondott, olyan volt, mintha közvetlenül Isten szólt volna hozzád? Egyetlen tanító vagy prédikátor se tudhatja pontosan, hogy kinek mi az egyéni szüksége. De Isten tudja. Így aztán minden Istentisztelet előtt így szoktam imádkozni: "Istenem, te ismered az embereket és hogy mire van szükségük. Add, hogy a helyes szavakat tudjam mondani." És valahogy Isten tudja használni a tanításaimat, illetve más pásztorok tanításait arra, hogy azt mondjuk, amire szüksége van azoknak, akik hallgatják.  

3. Isten benyomások által is tud szólni. Ezzel kapcsolatban két véglet van. Az egyik a racionalista ember, aki azt mondja, hogy egy benyomás nem lehet Istentől, és mindennek logikusnak kell lennie. A másik  véglet az, amikor valaki abban hisz, hogy minden benyomás Istentől van. Nekünk a középutat kell választanunk, és tudnunk kell, hogy a bennünket ért benyomás akkor van Istentől, ha az Isten Igéjével összhangban van. 

4. Isten szól hozzánk a körülményeinken keresztül. Ha értelmes és gyümölcsöző életet akarunk élni, akkor Isten folyamatosan korrigálni fogja az irányt, amerre haladunk, és ehhez az életünkben lévő körülményeket használja fel.

Ha elkezdesz odafigyelni arra, hogy mit mond Isten a körülményeken, a benyomásokon, a tanításokon és a Biblián keresztül, akkor Isten néha olyan utakra is vezet majd, amiket nem értesz. De tarts ki! Istent követni nem mindig könnyű, de olyan sok áldást fog hozni az életedben, amit elképzelni se tudsz. 

 Beszéljetek róla: 

  • Mikor használta Isten valamelyik csatornát a négy közül, hogy elmondja, mi az Ő akarata az életedre vonatkozóan?
  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy ellenőrizd, hogy egy benyomás Őtőle van-e?
  • Hogyan kell változtatnod a körülményekhez való hozzáállásodon, hogy Isten azokon keresztül is tudjon szólni hozzád?

 






Szeress másokat azáltal, hogy érzelmileg feltöltődsz

 

A szeretet mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr. A szeretet soha el nem múlik.( I Kor. 13,7-8.)

Nem szeretheted az embereket, úgy, ahogy Isten szeret, anélkül, hogy ne lenne meg Isten ereje az életedben, hiszen az emberi szeretet véges.

Ha úgy érzed, semmi sem éri meg a plusz befektetést, vagy ha az életed haszontalannak és hiábavalónak tűnik, vagy, ha Istent okolod a problémáidért a következőt hajtogatva: "miért engedted Istenem, hogy ez vagy az megtörténjen velem?" Mindezek intő jelek, arra, hogy lelkileg kiégétél.

Az I.Timóteus 4:8 egyik fordítása (Phillips ford.) arra int, hogy "Szánj időt, és vedd a fáradságot, hogy lelkileg karban tartsd magad." Hogyan maradsz lelkileg fitt, hogy szeretni tudd az embereket? Csak is úgy, ha szokássá válik az életedben, hogy időről-időre lelkileg megújulsz.

Napi csendes idő Istennel- "Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra." (2.Kor 4.16.) Külsőleg, a testünk megromlik, de belülről, lelkileg-szellemileg megújulhatunk minden nap, azáltal, hogy időt töltünk Istennel.

Nem tudom, hogy mi segíthetne az életeden jobban, mint az, ha napi rendszerességgel időt töltesz Istennel. Kezdj napi tízperccel. Találj egy olyan helyet, ahol magad lehetsz- lehet ez az autóban, a hálószobában, a nappaliban, a kertben, vagy éppen az irodában. Válassz egy könyvet a Bibliából, s olvass naponta egy-egy fejezetet. Olvass el egy részt, elmélkedj azon, mit is olvastál, majd készíts jegyzetet. Ennek a szokásnak a rendszeressé tételével megváltozhat az életed, és naponta megújulhatsz a lelkedben.

Házi csoport- egy keresztény házi csoport nélkül egy árva. Szükséged van a házi csoportra. "Buzdítsátok egymást minden egyes napon." (Zsidók 3:13.) Szükséged van arra, hogy legalább hetente találkozz lelki testvérekkel, akikkel megoszthatjátok a problémáitokat, elmondhatjátok, egymásnak a szükségeiteket, ahol törődtök és imádkoztok egymásért.

Dicsőítés- Isten magasztalása és dicsőítése megújít és megfiatalít. Zsoltárok 59:17 azt mondja "Én pedig hatalmadról énekelek, magasztalom minden reggel hűségedet. Mert erős váram vagy, menedékem, mikor bajba jutok." Szükséged van arra az érzelmi kiengedésre és feltöltődésre, ami az éneklésből árad. Tegyél be egy keresztény kazettát vagy CD-t, énekelj vele, és figyeld meg, hogyan gyógyítja Isten mindeközben a lelkedet.




komment
süti beállítások módosítása