Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Milyen dolgot teszel meg ma, amihez hitre van szükség?-Minden életszakasznak célja van-Mit mond a Biblia a házastárs választásáról?-Ragaszkodj a krisztusi személyazonosságodhoz!

2018. augusztus 01. 10:02 - Andre Lowoa

 

Milyen dolgot teszel meg ma, amihez hitre van szükség?

 

"A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Galata 6:9)

48585b0eab87b2775b1548181920e375.png

A kudarc soha nem a végső dolog. Addig soha nem vallasz kudarcot, amíg abba nem hagysz valamit, abbahagyni márpedig mindig túl korai! Egy ember nagyszerűségét nem a tehetsége, vagyona vagy az iskolázottsága határozza meg. Egy embert az határoz meg leginkább, hogy mennyire egyszerűen adja fel, bátortalanodik el.

Mi az, ami elbátortalanít téged abban, hogy küzdj az álmaidért. Egész egyszerűen lehet, hogy egy barát az oka, vagy egy rokon, esetleg egy családtag, aki azt mondja, hogy: "Nem gondolom, hogy az egy jó ötlet lenne."

A Bibliában, Galata 6:9-ban azt olvassuk, hogy: "A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." Tudni szeretnéd, hogy én hányszor akartam már benyújtani a felmondásomat a Saddleback Gyülekezetben? Minden egyes hétfői napon, amikor az jut eszembe, hogy: "Uram, bizonyára valaki más nálam sokkal jobb munkát végzett volna tegnap, mert ez az egész nagy falat egy embernek."

Isten azt mondja: "Tarts ki abban, hogy kitartasz!" Lehet, hogy időnként nem vagyok valami okos, de nem tudom, hogy hagyjam abba. Nem tudom, hogy hogyan adjam fel.

Isten a hited szerint munkálkodik az életedben. A Biblia azt mondja: "Hit nélkül lehetetlen bízni Istenben." és "Bármi, ami nem hitből fakad az bűn." valamint "Legyen a ti hitetek szerint!" Mi az, amit hitből teszel? Minden nap meg kell kérdezned magadtól, amikor felkelsz, hogy: "Istenem, mit tudnék ma hitből elvégezni?" Ez egy fontos kérdés. mert ez az, ami tetszik az Istennek.

Sok olyan dolog van az életedben, amit nem tudsz irányítani, illetve nem tudsz szabályozni. Például azt, hogy kik, vagy kik voltak a szüleid, mikor és hol születtél, hogy milyen nemzetiségű vagy, illetve, hogy milyen népcsoportból származol. Sőt, azt sem, hogy milyen ajándékokat illetve tehetséget kaptál. Nem döntöttél afelől sem, hogy hogyan nézel ki.

Afölött viszont teljes hatalmad van, hogy eldöntsd mennyire hiszel Istenben. Isten olyan embereket használ, akik elvárják, hogy Isten cselekedjen, akik soha nem adják fel, akik hitükben merészek, és akik értik Isten álmait és utána is mennek. A te döntésed, hogy szeretnél-e ilyen ember lenni, akit Isten a saját céljainak a megvalósítására használ.

Beszéljetek róla

• Melyek azok a dolgok, amik elbátortalanítanak illetve visszatartanak attól, hogy kövesd, elérd a céljaidat?
• Mit gondolsz Isten hogyan szeretné, hogy tekints azokra a körülményekre?
• Milyen hitbeli lépésre hív téged Isten a mai napon?




Minden életszakasznak célja van

„Isten szépen megalkotott mindent a maga idejében” (Préd 3:11a, NLT fordítás)

Az élet tele van ellentmondásokkal. Keresztül megyünk hegyeken és völgyeken is. Megélünk sikereket és kudarcokat is. Vannak győzelmeink és veszteségeink is.

Az időjárást tekintve, négy évszakot különböztetünk meg. Az életedben viszont van több tucat különböző időszak. És az élet összes szakasza magába foglal jó és rossz időket.

A Prédikátor könyve 3:1-8 szemléltet számunkra különféle élettapasztalatokat: „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt. Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a halálnak. Megvan az ideje az ültetésnek, és megvan az ideje az aratásnak. Megvan az ideje az ölésnek, és megvan az ideje a gyógyulásnak. Megvan az ideje a lerombolásnak, és megvan az ideje a felépítésnek. Megvan az ideje a sírásnak, és megvan az ideje a nevetésnek. Megvan az ideje a gyásznak, és megvan az ideje a táncnak. Megvan az ideje a kövek szétszórásának, és megvan az ideje a kövek összegyűjtésének. Megvan az ideje az ölelésnek, és megvan az ideje az elfordulásnak. Megvan az ideje a keresésnek, és megvan az ideje a keresés felhagyásának. Megvan az ideje a megőrzésnek, és megvan az ideje az eldobásnak. Megvan az ideje a szakadásnak, és megvan az ideje a foltozásnak. Megvan az ideje a csendességnek, és megvan az ideje a beszédnek. Megvan az ideje a szeretetnek, és megvan az ideje a gyűlöletnek. Megvan az ideje a háborúnak, és megvan az ideje a békének” (NLT fordítás).

Az élet egymásnak ellentmondó szakaszok összessége. A folytonos napsütés eső nélkül sivatagot eredményez. Ha Isten akaratát követed, ha aszerint próbálod élni az életedet, ahogyan Isten szeretné, akkor előbb vagy utóbb meg fogod érteni azt, hogy ezeknek a tapasztalatoknak lehet célja és értéke az életedben.

Azt gondolhatod, hogy csak akkor cselekszel Isten akarata szerint, amikor templomban vagy, illetve amikor csendes perceidet töltöd. Cselekedhetsz Istene akarata szerint akkor is, amikor rendet raksz a szekrényedben. Cselekedhetsz Isten akarata szerint akkor is, amikor füvet nyírsz. Cselekedhetsz Istene akarata szerint akkor, amikor egy új helyre költözöl vagy amikor ottmaradsz, ahol éppen most vagy. Megvan az ideje és életszakasza mindennek.

Ray Stevens énekelt egy dalt, melynek az a címe, hogy Everything Is Beautiful (magyarul: Minden szép) és a dalszövege tartalmazza a következőt: „Minden szép a maga módján”. Ez nem igaz teljes mértékben. Nem szép minden. Nem szép a daganatos megbetegedés. Nem szép a gyermekek bántalmazása. Nem szép a háború.

A Biblia ezt másképp fogalmazza meg a Prédikátor könyve 3:11-ben „Isten szépen megalkotott mindent a maga idejében” (NIV fordítás). Ez nagyon különbözik a „Minden szép a maga módján” kijelentéstől. Mivelhogy a Biblia azt mondja, hogy Isten még a rossz dolgokat is képes megváltoztatni – a megfelelő időben – és azokat a jóra felhasználni úgy, ahogyan azt eltervezte.

Lehet, hogy éppen egy olyan időszakon mész keresztül, amely nem szép. A pénzügyeid rosszul állnak. Az egészségi állapotod nem a legjobb. Rossz időszakot élsz meg a házasságban vagy a barátságban. A jövőképed rosszul néz ki.

Azonban Isten kihozhat belőle valami jót, ha rábízod a részleteket.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen nehéz helyzetet kellene ma Isten gondjaira bíznod?
  • A világ hogyan tudja megmagyarázni a nehéz életszakaszok célját?
  • Mely módokon bizonyosodhatnál meg arról, hogy Isten akarata szerint cselekszel?






Mit mond a Biblia a házastárs választásáról?

„Az igaz gondosan válogatja meg a barátait.” (Példabeszédek 12:26, NIV fordítás)

Ha a barátaidat is gondosan kell kiválasztanod, akkor még inkább igaz ez arra, hogy ki lesz a társad az életed során. Gondoljunk bele: itt egy választásról van szó. Isten nem hozza meg helyettünk a döntést. Isten azt mondja, hogy neked kell döntened.

Isten vezet minket, Isten kalauzol minket és Isten ad nekünk irányelveket. Végső soron azonban ez a te döntésed.

Mégis, rengeteg ember hisz abban a mítoszban, hogy egyetlen igazi személy van csak mindenki számára.

Ez nagyon romantikus elképzelés, de egyszerűen nem igaz. Mindemellett pedig nem is biblikus. Még csak nem is logikus! Ha csak egyetlen tökéletes párja lenne mindenkinek a világon, akkor elég lenne mindössze egy valakinek rossz döntést hoznia és ezzel megtörné a sort mindenki más számára is.

házasság2.jpgTegyük fel, hogy nekem egy Susan nevű nőt kellett volna feleségül vennem. Helyette azonban Kay-jel házasodtam össze. Ez hirtelen hatalmas problémát okozna mindenki más számára az egész földkerekségen! Ez tehát teljes egészében csupán mítosz, bár az elképzelés romantikus.

Életed során sok olyan emberrel találkozol, akikre Isten azt mondaná, hogy összeházasodhatsz vele. Milliók vannak, akiket teljesen kizárna, ugyanakkor több lehetőségre is azt mondaná Isten, hogy oké, ő rendben van. Ez a te döntésed. A te preferenciád.

Van egy másik mítosz is, amiben sok ember hisz: a szerelem önmagában is elég indok a házassághoz.

Sokszor beszélek olyan emberekkel, akik házasodni akarnak. Rájuk nézek és arra gondolok, hogy „ez nem fog működni”. A családi háttér nincs rendben. A lelki háttér nincs rendben. A személyiségek nincsenek rendben. Nincsen bennük azonos energia vagy ambíció. Még csak az értékrendjük és a céljaik sem ugyanazok. De ugyanakkor „szeretik egymást…”.

Csak azért, mert szeretsz valakit, még nem jelent azt, hogy össze kellene házasodnod vele.

Isten nem mondja meg neked, hogy kivel házasodj össze. Ugyanakkor megadja annak a fajta személynek a leírását, akit szeretne számodra, hogy a társad legyen. Ha szeretnéd Isten áldását és védelmét a házasságodra, valamint szeretnél egy sikeres házasságot, akkor figyelj oda arra, hogy mit mond Isten arról a fajta emberről, akivel össze kellene házasodnod.

 Beszéljetek róla:

  • Melyek a jó indokok a házasságra?
  • Mit gondolsz, mikor van a legjobb ideje annak, hogy elgondolkozz azokon, amiket Isten mond arról, hogy keressél egy társban?



Ragaszkodj a krisztusi személyazonosságodhoz!

„Ő az övéiként azonosított minket azáltal, hogy Szent Lelkét a szívünkbe helyezte.” (2 Korinthus 1:22 – NLT fordítás)

A hited megerősödik, ha a krisztusi személyazonosságodra összpontosítsz. (Galata 2)

Ez azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagysz minden más képet magadról, ami nem Istentől jön. Nem fogadod el, amit mások mondanak rólad, ahogyan megbélyegeznek vagy meghatároznak téged.

Elkezdesz hinni abban, amit Isten mond rólad, hogy Ő örül neked, hogy elégedett azzal amilyennek teremtett, és abban, hogy Ő határoz meg téged.

Nem az érzéseid határoznak meg. Nem mások véleménye, és nem a körülményeid. Nem is a sikereid vagy a bukásaid. Nem az autó, amit vezetsz, nem a pénz, amit megkeresel, vagy a ház, amit a magadénak mondasz, pedig valójában a banké.

Téged Isten határoz meg, egyedül Isten. Ő pedig úgy határoz meg, úgy azonosít téged, mint a saját tulajdonát. (2 Korinthus 1:22)

Ha nem tudod, ki vagy, akkor sebezhetővé válsz, és ki leszel téve annak, hogy mások mondják meg, ki vagy. Azonban a kőkemény, szilárd, evangéliumi igazság az, hogy az vagy, akinek Isten mond téged, és ebbe nincs senki másnak beleszólása.

Az önazonosság-tudat nagyon fontos része a bővölködő életnek. Jézus azért volt képes szembenézni küldetésének hihetetlen kihívásaival, mert pontosan tudta, hogy ki Ő. Tudta, hogy Isten számára fontos, és ez adott neki magabiztosságot, hogy céltudatosan járjon hitben.

A te személyazonosságod Krisztusban van meghatározva, és a Szent Lélek ereje benned van. Isten drága, értékes gyermeke vagy, és Ő örömét leli abban, amilyennek teremtett téged.

Beszéljünk róla

* Mit jelent az, hogy „céltudatosan, hitben” menni előre?
* Milyen bizonyítéka van annak, hogy a Szent Lélek munkálkodik az életedben?




 
komment
süti beállítások módosítása