Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A szolgák mindig kéznél vannak-Az elfogadás nem feltételez jóváhagyást-Azt hagyd meg, ami tényleg fontos-Első lépés a tanítvánnyá válásban-Első lépés a tanítványság felé-Hozd ki a legtöbbet a képességeidből

2019. június 29. 10:09 - Andre Lowoa

A szolgák mindig kéznél vannak


„Aki katonai szolgálatot teljesít, nem foglalkozik az élet közönséges dolgaival. Csak azon igyekszik, hogy a parancsnoka meg legyen vele elégedve!" (2 Timóteus 2:4)


Az igazi szolgálók mindig készek a szolgálatra. Nem töltik az idejüket olyan dolgokkal, amelyek megakadályozhatnák őket ebben. Mindig ugrásra készen akarnak várni arra, hogy munkába szólítsák őket.

Egy katonához hasonlóan a szolgálónak is mindig készenlétben kell állnia a feladatra: „Aki katonai szolgálatot teljesít, nem foglalkozik az élet közönséges dolgaival. Csak azon igyekszik, hogy a parancsnoka meg legyen vele elégedve!” (2 Tim. 2:4)

Ha csak akkor vállalsz szolgálatot, amikor neked kényelmes, akkor nem vagy igazi szolga. Az igazi szolga elvégzi azt, amire épp szükség van, akkor is, ha az kellemetlen számára.

Mindig elérhető vagy Isten számára? Belezavarhat a terveidbe anélkül, hogy felbosszantana? Szolgaként nem a te dolgod eldönteni, hogy mikor és mit akarsz szolgálni.

Szolgálónak lenni azt jelenti, hogy megválsz attól a jogodtól, hogy te alakítsd a napirendedet és lehetőséget adsz Istennek beleszólni, amikor csak akar.

Ha minden napodat úgy kezded, hogy emlékezteted magad arra, hogy Isten szolgája vagy, ezek a beleszólások, félbeszakítások sem fognak megzavarni, mert a napirended Isten terve szerint alakul majd. A szolgálók egy isteni terv részeként tekintenek a közbeavatkozásokra, melyek alkalmat adnak a szolgálatra; és boldogok, hogy lehetőségük van a szolgálni.



Az elfogadás nem feltételez jóváhagyást


„Fogadjátok el egymást, ahogy Krisztus is elfogadott titeket, hogy Istené legyen a dicsőség.” (Róma 15:7, NLT fordítás - második kiadás)

addict-blog-4.jpg

Tudtad, hogy minden alkalommal, amikor szeretettel bánsz valakivel, az Isten dicsőségére történik? Isten a szeretet, és a dicsőség feltárja, hogy Ő milyen is valójában.

Isten azt mondja: „Én egy szerető és könyörületes Isten vagyok. Azt akarom, hogy olyan legyél, mint én. Azt akarom, hogy olyan legyen a jellemed, mint az enyém." Soha nem leszel Isten. Nem fogsz egy pici kis istenné válni, de Isten azt akarja, hogy istenfélő legyél. Azt akarja, hogy olyan jellemed legyen, mint az Övé. Amilyen az apa, olyan legyen a fia, olyan legyen a lánya. Azt akarja, hogy úgy szeresd az embereket, ahogyan Ő szereti. Isten a szeretet.

Akárhányszor ezt teszed, Isten dicsőségére teszed ezt.

Természetesen, az egyik módja, hogy szeress másokat, ha egyszerűen elfogadod őket. Csak mert nem tetszik, amit valaki tesz, az nem azt jelenti, hogy nem fogadhatod el őket.

Érted a különbséget az elfogadás és a jóváhagyás között? Elfogadhatsz valakit, anélkül, hogy egyetértenél mindennel, amit az a személy képvisel. Ez egy óriási különbség! Mindenkit el kell fogadnunk, de nem kell mindennel, amit tesznek egyet értenünk. Tehát teljesen lényegtelen, hogy mit tesznek az emberek, kivel teszik, hogyan és meddig. A mi dolgunk, hogy szeressük őket, hogy elfogadjuk őket. Ez nem azt jelenti, hogy mindent jóváhagyunk, amit tesznek. Isten szeret, de ez nem azt jelenti, hogy jóváhagy mindent, amit teszünk.

A szeretet nem azt mondja, hogy jóváhagyok mindent, amit teszel, hanem az, hogy elfogadlak, bármit is teszel.

A Róma 15,7-ben azt olvassuk, hogy „Fogadjátok el egymást, ahogy Krisztus is elfogadott titeket, hogy Istené legyen a dicsőség.” (Róma 15:7, NLT fordítás - második kiadás)

Beszéljetek róla:

  • Kit kell elfogadnod, még akkor is, ha nem értesz egyet azzal, amit hisz vagy tesz?
  • A kultúra milyen területein bonyolult látszólag az elfogadás a keresztyének számára?
  • Milyen gyakorlati módon tudsz elfogadást és szeretetet mutatni az emberek felé, főleg azok iránt, akiktől a világ elvárja, hogy elfordulj a hitük vagy tetteik miatt?





Azt hagyd meg, ami tényleg fontos



„Dobjunk le magunkról mindent, ami akadályoz bennünket! Még azt a bűnt is, amely annyira tapad ránk, és el akar gáncsolni!”
(Zsidókhoz írt levél 12:1b, Egyszerű fordítás)


Ha szeretnéd végigfutni az előtted lévő életpályát, hogyha szeretnél majd célba érni, akkor el kell engedned néhány olyan dolgot, ami hátráltathat téged a versenyben. Hívhatod lomtalanításnak, hívhatod leegyszerűsítésnek, mindnesetre arról van szó, hogy néhány dolgot félre kell tenned azért, hogy sikerrel végezz.

Milyen dolgokról is beszélek? Azokról, amelyek elveszik a lendületedet. Gondold végig, ha egy elemre rákötsz egy égőt, az sokáig bírni fogja. Ha 100 égőt kapcsolsz ugyanarra az egy elemre, akkor az elég hamar lemerül és rögtön sötét lesz.

Hogyha egyre több dolgot veszel fel a napirendedre és az életedbe, nagyon hamar elveszíted majd a kedvedet és el is fáradsz.

A mai igeversből, a Zsidókhoz írt levél 12:1b-ből, két pontot szeretnék kiemelni, egyrész az akadályozó dolgokra való utalást, másrészt a bűnt. Mert ez a kettő húz vissza az élet futama során.

Mi lehet, ami akadályoz? Bármi, ami visszahúz, például egy kapcsolat, állás, bármilyen tevékenység, vagy sport. Nem feltétlenül rossz dologra kell gondolni. Lehet valami jó is akadály, mert ha túl sokat akarsz belőle, azért fogsz szétesni, mert nem lesz időd mindenre. Meg kell tanulnod az előre haladásra is nemet mondani. Isten nem várja el tőled, hogy mindent megtegyél.

Akadállyá válhatnak a teljesíthetetlen elvárások is, amelyek a csoportnyomás vagy a tetszeni akarás miatt terhelődtek rád. De lehet szó egy emlékről is, talán még mindig egy múltbeli boldogság vagy éppen fájdalmas élményhez ragaszkodsz. Ezzel csak az a baj, hogy sem a múltban, sem a jövőben nem élhetsz, hanem csakis a mában. Ha máshogy akarod ezt megélni, az akadályozni fog téged.
Bármi is akadályoz, ha nem működik az életedben, ha lehúz téged, akkor el kell azt engedned.

A bűnöket egyszerű felismerni, nemde? A bűnök azok a dolgok, amikről tudod, hogyan kellene jól tenned, de mégsem úgy sikerül. Ismered az egészséges életmód lényegét vagy hogy az anyagi dolgaidat miként tartsd rendben. De a gyakorlatban lehet, hogy nem teszel érte semmit.
Jakab 4:17 szerint, „Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.”
Tehát ha tudod, ahhoz hogy egynsúlyban legyen az anyagi helyzeted, kevesebbet kellene költened annál, mint amit megkeresel, ne engedj a költekezésnek mert egyre mélyebb adósságba sodor. Nem kell a szomszédoddal vagy a munkatársaddal, vagy éppen akihez hasonlítod magad, mindenáron felvenned a versenyt. Nem kell mindig a hitelkártyát használnod.
Élj a saját kereteiden belül, hogy az adósság ne akadályozzon abban, hogy a pályádat jól fusd meg.





Első lépés a tanítvánnyá válásban

 „Az igazsághoz ragaszkodva növekedjünk fel szeretetben mindenestől őhozzá, aki a fej, a Krisztus,” (Efezus 4:15)

Isten szeretné, ha növekednél: „többé ne legyünk kiskorúak”(Efezus 4:15)

Mennyei Atyád szándéka, hogy Jézus jelleméhez fejlődjél, nevelődjél, szeretetteljes életet élve és alázatosan szolgálva. Sajnos számtalan keresztyén öregedik, de sohasem nő fel.

Folyamatosan kiskorúak maradnak, pelenkázottként, tipegőben jönnek-mennek. Az igazi indok, amiért ilyenek maradnak, hogy nem is akarnak felnőni. A lelki növekedés nem jön magától és automatikusan, egy határozott szándék kell hozzá. Akarnod kell, hogy felnőjél, hogy vedd a fáradságot és kitartó legyél a lelki növekedésben.

A tanítvánnyá válás egy Krisztussá válási folyamat, és mindig egy döntéssel kezdődik: „Kövess engem! Az [Máté] felkelt, és követte őt [Jézust]”(Máté 9:9).

Amikor az első tanítványok Jézust kezdték el követni, nem értették döntésük minden hátterét. Ők egyszerűen csak válaszoltak Jézus elhívására.

Ez az, amire neked is szükséged van. Döntsd el, hogy tanítvány akarsz lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Gondolj arra a pillanatra, amikor elhatároztad, hogy követed Jézust. Mit értettél meg, mit jelent hívőnek lenni?
  • Isten milyen jézusi jellemvonásokat formált már benned?
  • Isten milyen közreműködésére számítasz az életedben? Imádban szánjál időt arra, hogy kérd Őt lelki életed növekedésére, pont az általad megfogalmazott területeken, majd várjál kitartóan és Ő idővel teljesíteni fogja.



Első lépés a tanítványság felé

"Isten szeretné, ha felnőnénk, hogy megismerjük a teljes igazságot és szeretetben adjuk tovább - mindenben úgy, mint Krisztus." (Efézus 4:15 MSG ford.)

Isten szeretné, ha felnőnénk: "Nem arra vagyunk elhívva, hogy gyermekek maradjunk" (Efézus 4:14a Phillips).

A te mennyei Atyádnak az a célja veled, hogy éretté válj és jellemed Jézus Krisztuséhoz hasonlóvá fejlődjön, szeretet és az alázatos szolgálata által. Szomorú, hogy keresztények milliói egyre idősebbek lesznek, de sosem nőnek fel.

Folyamatos szellemi éretlenségben rekednek meg, pelenkában és gyerekcipőben maradnak. Ennek az az oka, hogy sosem voltak hajlandóak növekedni. A szellemi növekedés nem megy magától. Szükség van hozzá, egy tudatos odaszántságra. Akarnod kell a növekedést, el kell döntened, hogy növekszel, erőfeszítést kell tenned a növekedés érdekében, és kitartónak kell lenned benne.

A tanítványság az a folyamat, amiben egyre jobban olyanná válunk, mint Krisztus, és ez mindig egy döntéssel kezdődik: "Kövess engem és légy a tanítványom', mondta neki Jézus. Így Máté felállt és követte őt." (Máté 9:9b NLT ford., második kiadás).

Amikor az első tanítványok úgy döntöttek, hogy követik Jézust, nem értették még a döntésük minden velejáróját. Egyszerűen csak válaszoltak Jézus hívására.

Mindössze ennyire van szükséged a kezdéshez: Döntsd el, hogy tanítvány leszel.

Beszéljetek róla!

  • Gondolj arra a percre, amikor úgy döntöttél, hogy követed Jézust. Mit értettél meg belőle, mit jelent hívőnek lenni?
  • Mik azok a Jézusi jellemvonások, amiket Isten kifejlesztett benned?
  • Hogyan szeretnéd Isten munkálkodását látni  az életedben? Szánj időt az imára, és kérd, hogy adjon növekedést ezeken a területeken,  adjon bizalmat és türelmet ahhoz, hogy mindez a maga idejében történjen meg.



Hozd ki a legtöbbet a képességeidből

„Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek.” 1Pét 4.10 (SZIT)

Isten különleges képességeket, ajándékokat és tehetséget adott neked. Mi a közösségünkben azt szoktuk mondani, hogy ezek mutatják meg egy ember igazi személyiségét. A lelki ajándékok, szív, képességek, személyiség és a tapasztalat. A tehetség eme csokrát Isten adta neked, ettől vagy az, ami, és ez különböztet meg a többi embertől.

Ha azt hiszed, hogy az adottságaid egyszerűen csak arra valók, hogy pénzt keress vele, nyugdíjba menj, majd meghalj, akkor nem érted az életed lényegét. Isten azért adta a tehetséget, hogy azt mások javára fordítsd, ne pedig a sajátodéra. És Isten azért adott tehetséget más embereknek, hogy az a te javadat szolgálja.

Mindannyian Krisztus testének részei vagyunk és minden rész számít. Isten családjában nincs olyan ember, aki ne számítana. Isten azért formált meg, hogy Őt szolgáld és Ő folyamatosan tesztel téged, hogy miképpen használod fel a tőle kapott tehetségedet.

Akár zenész vagy, akár könyvelő, tanár vagy szakács, Isten azért adta neked ezeket a képességeket, hogy másokat szolgálj vele. A mai vers azt mondja, „Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek. 1Pét 4.10 (SZIT)

Te magad vagy az Istentől kapott ajándékok menedzsere. A szemedben ezek lehetnek nagyok vagy kicsik, de Isten számára mindig fontosak. „A gondnokoktól természetesen egyet követelnek meg: hogy hűségesnek bizonyuljanak.(1Kor. 4.2 SZIT) Amikor Isten megalkotott téged, ez számára egy befektetés is volt egyben, és most várja a befektetése hozamát.

Az adományodat mások javára fordítod, hogy a világot egy jobb hellyé tedd? Vagy csak a saját boldogulásodra használod fel?

Amikor Isten tehetséget ad, elvárja, hogy használd is azt. Ez olyan, mint az izom. Ha használod, növekedni fog, ha nem, elveszíted. Ha van valamihez tehetséged, de félsz azt használni, vagy egyszerűen csak ellustulsz és nem használod fel mások boldogulására, el fogod veszíteni. Mint a Lukács 19-ben a tíz talentum, ha nem használod, amit Isten neked adott, vissza fogja venni és olyannak adja, aki majd használja.

De ha bölcsen használod a tehetségedet, Isten még többet ad belőle. Ha bölcsen használod az idődet, Isten még több időt fog neked adni. Ha bölcsen használod az energiádat, Isten még több energiát fog adni. Ha bölcsen használod a hatalmadat, Isten még többet fog adni belőle. Isten megáldja a hűségedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen a személyiséged? Szánj rá egy kis időt és írd le, Isten milyen módon adott neked különleges ajándékokat, szívet, képességeket, személyiséget és tapasztalatot.
  • Milyen módon hív meg Isten arra, hogy ezt a személyiséget mások szolgálatára használd fel? Hogyan lehetsz engedelmes?
  • Hogy látod, Isten hogyan használja az idődet, energiádat, vagy hatalmadat, hogy áldását adja rád?






komment
süti beállítások módosítása