Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ebergőc-Röjtökmuzsaj

2017. június 24. 08:18 - Andre Lowoa

Ebergőc 137 lakosú község Fertődtől délnyugatra, 11 kilométerre fekszik. A települést az 1200-as évektől említik okiratok.
A római katolikus temploma XIII. századi román stílusú szentéllyel fennmaradt épület. A XVIII. század közepén barokk stílusban épült templomhajó és a torony. Értékes a kálváriajelenetet ábrázoló mellékoltár és az evangélisták alakjaival díszített szószék.
Az 1728-ból származó műemlék, barokk Piéta-szobor a temetőbe vezető út mentén található.


http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Szent Imre-templom


A templom a XIII. században épült, román stílusban. Mai formáját a XVIII. században nyerte el. A szentély román, a hajó és a torony barokk stílusú.






Röjtökmuzsaj 483 lakosú község Fertődtől 9 kilométerre, délnyugatra fekszik.
A Verseghy-kastély 1770-ben épült, később átalakították.
A vízimalom 1670-1680 között épült.


http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Kisboldogasszony-templom

 

A középkori alapítású templomot 1879-ben a kor jellegzetes romantikus stílusában építették újjá, majd neogótikus stílusban átalakították. Az itteni Mária-szoborhoz csodás gyógyulás fűződik.

A Mária-szobor az 1496-ban épült Vimpac/Wimpassing templomának ékessége volt. A hagyomány szerint egy török tiszt elrabolta a szobrot. A basa útközben ismeretlen betegségben esett, már halálán volt. Ekkor az egyik foglya azt tanácsolta, vitesse vissza a szobrot oda, ahonnan elhozta, akkor meggyógyul.  A basa hallgatott az intésre, s a foglyok között lévő kondással, aki Vimpác környékét ismerte, visszaküldte a szobrot. A basa meggyógyult. A szobor csodálatos visszaérkezésének hírére a zarándokok száma még több lett, mint előtte. A hívek szeretetét csodás gyógyulásokkal hálálta meg a Szűzanya. A kápolna alatt forrás fakadt, melynek vize által sok beteg kapta vissza egészségét. A kápolnából szép templomot építettek, mellette kolostort a minoriták számáraA XVIII. század végén  II. József feloszlatta a rendet, a kolostort elhagyó szerzetesek a szobrot a templom jótevőjének Gévai Mária Annának ajándékozták. Évek múlva Végh Anna birtokából került a  röjtöki templomba 1811-ben az akkori győri püspök, Vilt József engedélyével került a főoltárra díszer ruhában és koronával.

Búcsújárójelyről bővebben: http://www.bucsujaras.hu/rojtokmuzsaj/index.html



komment
süti beállítások módosítása