Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Fertőd-2013. augusztus 18. 08:42

2017. június 21. 09:01 - Andre Lowoa

Fertőd 3420 lakosú város, Győr- Moson- Sopron megye nyugati részén, a Ferto- Hanság kistájon Kapuvár-Sopron közötti alárendelt útszakaszon fekszik. Sopron és környéke évezredek óta lakott terület. Fertődön (a kastélytól nyugatra) 1958-ban is feltártak időszámítás előtti - bronzkori - leleteket. A mai Fertod, a magyarországi közigazgatási átszervezés idején 1950-ben, Eszterháza és Süttör - a régebbi településrész - a Mohács előtti írott forrásokból egy 1313. évi bizonyságlevélben tűnt fel “Sehter” névalakban. Először a nagy hatalmú Kanizsayak földesurasága alatt állott, majd Nádasdy birtok lett, később 1671-ben a Habsburg ellenes rendi függetlenségi mozgalom vezetőinek elítélése után kamarai kezelésbe került. 1681-ben Esterházy Pál a császári adminisztráció elkobozta javakat megvette. 1720-ban Herceg Esterházy József irányításával megkezdődött az Esterházy kastély építése. Eszterháza neve először Miklós herceg levelében olvasható: “Schloss Eszterháza”. (1766.)
A településen két római katolikus templom - a neogót stílusú Szent András (Süttör, 1889) és az 1986-ban épült Szent Kereszt (Eszterháza) található. Az eszterházi templom 1984-86 között épült modern templom. Tervezője Szabó István építész volt. A templom oltárképe, az „Esterházi Golgota”, Udvardi Erzsébet festőművész alkotása. A századforduló tájékán élénk egyesületi élet folyt mindkét településen. A süttöri ács és kőműves céh napjainkban is őrzi régi hagyományait, megtartják ünnepeiket.
Dr. Porpáczy Aladár kezdeményezésére 1946-ban Kertészeti Középiskolát és Kollégiumot hoztak létre a kastély egyik szárnyában. A volt herceg Esterházy hitbizomány Kertgazdasági Mezőgazdasági Intézőségből kialakított Kísérleti Telep (1946) - később Fertődi Kutató Intézet - tudósai közül Kossuth díjjal tüntették ki dr. Beke Ferencet és dr. Porpáczy Aladárt.
Az 1950-es évek második felében dr. Rados Jeno professzor irányításával az akkor alakult Fertődi Építőipari KTSZ megkezdte a kastély helyreállítását. Az Esterházy kastély, a “magyar Versaillles” Magyarország egyik legszebb kastély-együttese. A kastély adottságaival felnott egy zenei központ kialakítására. Néhány éve a “Magyarországi Barokk Vigasságok” keretében Eszterházán újra megszólalnak “kosztümös” korabeli operák, színházi előadások, és mint egykor tűzijáték zárja az ünnepet. 1971-ben a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet a települést kutatási tanulmányában városnak ajánlotta Fertőszentmiklóssal együtt.
A Fertőd - Pamhagen közötti határátkelőhely 1990. májusában nyílt meg, mely először csak gyalogosok és kerékpárosok átkelését biztosította. 1991-óta - 40 millió forintos beruházás eredményeként - már személygépkocsik, autóbuszok fogadására is képes, mely a település idegenforgalmán jelentősen lendített, de gazdasági meghatározó szerepe is növekedett e térségben. 1995. július 1-jével Fertődöt a Magyar Köztársaság Elnöke várossá nyilvánította. 2002 körül szeretné a város , ha az Eszterházy – kastély bekerülne a Világörökségek sorába.


http://nyd.bloglog.hu/page/6/


komment
süti beállítások módosítása