Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyarmat

2017. május 26. 09:20 - Andre Lowoa

Gyarmat 1308 lakosú község a 83-as főközlekedési út és a 10-es/Győr-Celldömölk/ vasútvonal mentén, Téttől 6 kilométerre, délnyugatra fekszik. Írásos emlékek a XII. századtól említik a települést. 1873-ban nagy tűzvész pusztított a faluban. Gyarmat 1954-1992 között Veszprém megyéhez tartozott.
A műemlék jellegű római katolikus templom 1800-ban épült késő barokk stílusban. 1850 körül átalakították. Tornya a homlokzathoz simul, hajója három boltszakaszos, a szentély félköríves záródású.
Nepomuki Szent János szobrát 1903-ban készült. A török végleges kiűzésének emlékére állították.
A XIX. század közepén épült zsellérházban a XIX-XX, századforduló tárgyi világát idéző berendezés, és kis helytörténeti gyűjtemény kapott otthont. Az épület minden szerkezete és berendezése eredeti, számos tárgy a ház utolsó lakójától származik. A bemutatott korra utal a régi házszám, a 101 is. A felújításkor arra törekedtek, hogy a konyhai kemence, és a szobai rakott tűzhely sütésre, fűtésre, bemutatókra alkalmatos legyen.
A település feletti Újhegyen található présházsor üdítő látványt nyújt a kirándulóknak. Az 1812-ben központi rendelettel létesített szőlőhegy eredeti állapotát meglepően hűen őrzik a vastag tömésfalú, nádtetős présházak. Hangulatos sétát tehetünk, ha elindulunk a falu szélénél kezdődő „pincesoron”, mely a szőlőhegy „gerincén” vezet végig vagy fél km hosszan. Utunkat balról is, jobbról is majdnem kizárólag régi építésű házikók- vagy ahogyan a helybeliek mondják, „gunyhók” - kísérik számolatlanul. Sok helyen még régi, ma is használatos préseket találunk az épületekben. Különösen szüret idején nagy a felbolydulás, hiszen minden „gunyhónak” hozzátartozó része a szőlőföld, melyről októberben a pincék hordói meglelnek. Az erre kirándulót a helybeliek szívesen invitálják a „gunyhó” mélyére kóstolóra. A dombtetőről a Somló bazaltkúpjának látványában is gyönyörködhetünk.

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Nagyboldogasszony-templom


A templom 1800-ban épült késő barokk stílusban. 1850-ben átalakították.



komment
süti beállítások módosítása