Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felpéc

2017. május 26. 09:16 - Andre Lowoa

Felpéc 821 lakosú község Téttől keletre, 7 kilométerre fekszik. Az első írásos emlékek 1250-ből származnak. Felpéc neve a Pechz nemzetségből ered. A település mindig nemesi község volt. Címerében kivont karddal vágtató lovas látható. A török, majd a francia hadak átvonulásáról is maradtak fenn emlékek.
Itt született Inczés Ferenc, a 48-as szabadságharc főhadnagya.
A műemlék evangélikus templom középkori részletekkel is rendelkezik. A templomot 1620-ban építették, majd barokk stílusban átépítették 1776-77-ben. 1794-ben bővítették. Órapárkányos előreugró tornya 1820-ban készült. Síkmennyezetes, karzatos hajójú, a szentély egyenes záródású, melyben XIX. századi szószékoltár látható. Az oltárkép az Olajfák hegyén imádkozó Krisztust ábrázolja. A vörösmárvány keresztelőkút 1905-ben, az orgona 1910-ben készült.
A műemlék jellegű római katolikus templom 1752-ben barokk stílusban épült. Berendezése: szarkofág alakú főoltár térdeplő szentekkel, 1750 körüli barokk alkotás. Udvarán kőkereszt.
A község fölött magasodó szőlődombon régi és újabb keletű pincék, présházak között, szép környezetben találjuk a Nádas Pincét, mely 1817-ben épült.
A négyhelyiséges lakóházban 1996 tavaszán helytörténeti, néprajzi kiállítás nyílt. A vegyesfalazatú (föld, sár és kő) épület számos átalakítás, felújítás látható nyomát hordozza magán. Szobai mestergerendáján 1819-es datálás olvasható, feltételezhető azonban, hogy az első építési fázis ennél korábbi. Konyhájában XX. század húszas éveiből való mászókéményes kemence található. Az eresz mindkét végén beépült.
Az ősborókás természetvédelmi terület

http://nyd.bloglog.hu/page/6/


Kisboldogasszony-templom


A templom 1752-ben épült barokk stílusban.


komment
süti beállítások módosítása