Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Vonyarcvashegy-2013. augusztus 4. 16:54

2017. február 27. 08:52 - Andre Lowoa

Vonyarc és Vashegy szőlőhegyek és puszták 1850-ben egyesültek Vonyarcvashegy néven. A hazai és külföldi vendégek körében egyaránt kedvelt üdülőhely az 1825 lakosú nagyközség a Keszthelyi-hegység déli lankáin, a Balaton partján. A helységet érinti a 26a-s/Balatonszentgyörgy-Tapolca/ vasútvonal. Vonyarcvashegy erdőkkel, szőlőkkel, gyümölcsösökkel borított lejtőin szétszórtan álló falusi épületek és modern villák tarkállanak. Vonyarc község helyneve a vinarci: szőlőművelők, bortermelők szláv eredetű szavából származik. Minta hogy a név is mutatja a községben nagy hagyománya van a bortermelésnek. A borászati hagyományok egyik tanújele a volt Festetics pincéből kialakított, többszintes, igényesen berendezett vendéglátóhely a „Helikon Taverna”. Szép környéke, zamatos bora miatt egyik legkedveltebb balatoni nyaralótelep. Az itt termelt minőségi borok kortyolgatása közben a vendégben megfogalmazódik, hogy újra és újra visszatér ide e csodálatos vidékre. A fejlett fürdőélet mellett megtalálhatóak azok a szolgáltatások, kellemes környezet, amik kikapcsolódást, rekreációt, életörömet, jó levegő, természetes környezetet nyújtanak, s ahova a turisták, pihenni vágyók egy túlzsúfolt, városi lét után kikapcsolódásként vágynak. A községnek a fürdőéletbe való bekapcsolódására a XX. század hatvanas éveiben került sor.
A Szent Kereszt-kápolna 1820 körül épült, klasszicista stílusban.
A vashegyi-kápolna a település keleti szélén látható, mely a XIX. században, barokk stílusban épült.
Vonyarcvashegy egyik nevezetessége a Szent Mihály-domb. A 134 méter magas dolomitdomb szigetszerűen emelkedik ki a Balaton-part körülbelül 40 holdas láprétségéből. A kis domb közelében 1739-ben 46 halász járt szerencsétlenül a befagyott Balaton jegén. A vízben szakadt halászok közül csak 40 tudott megmenekülni. Ezek fogadalomból kápolnát építettek a dombon. A domb tetejéről gyönyörű kilátás nyílik, a természet rendezi itt a színjátékot. Lábunknál a nádassal övezett, végtelenbe vesző víztükör, a túlsó part látványa, jobbra a Keszthelyi-öböl tárul ki szemünk előtt, balra pedig a Badacsony koporsó alakú hegy a Szigligeti öböllel.

http://nyd.bloglog.hu/page/7/




komment
süti beállítások módosítása