Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Taliándörögd

2017. február 22. 08:11 - Andre Lowoa

Taliándörögd 714 lakosú község Ajkától 33 kilométerre, délre fekszik. A község határa már régóta lakott hely volt. Pelargus János 1872-ben készült feljegyzéseiben a község határában nagyobb római telepet írt le. Ebben az időben a záporeső római kőkoporsót mosott ki a földből, abban csontváz és Licius római császár 200 darab érméje volt. Taliándörögd területén a középkorban négy település volt. Dörögd első említése 1249-ben történik, amikor az ereki püspöki birtok határait állapították meg. A településsel szorosan összefügg a Dörögdi család neve és sorsa.
A római katolikus templom a XIV. században épült, majd 1773-ban újjáépítették, majd kiegészítették.
A református templom a XVIII. században épült.
Az evangélikus templom 1821-ben, késő barokk stílusban épült.
A Szent András templom a XII. században épült, ma csak a romjai látszanak.


http://kd.bloglog.hu/page/12/


Szűz Mária Neve-templom

 

Alapítva: 1762.

A templom kis kápolnáját a XIV. században, gótikus stílusban építették; szószéke copfstílusú. A templomot 1737-ben újjáépítették, a hajót és a tornyot 1792-ben emelték. A bejárat melletti szenteltvíztartó a Tavasz utca végén található templomromból származó, vörös homokkőből faragott gótikus keresztelőmedence.

komment
süti beállítások módosítása