Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tanulj meg mindent, amit csak tudsz, és emlékezz arra, amit tanultál-Válaszd a reményt

2018. október 25. 10:06 - Andre Lowoa



 

Tanulj meg mindent, amit csak tudsz, és emlékezz arra, amit tanultál

 

"Tégy szívességet magadnak, és tanulj meg mindent, amit lehet; azután emlékezz arra, amit tanultál, és sikert aratsz." (angolból fordítva, Péld 19:8, TEV fordítás)

Ha sikert akarsz elérni az életben, tanulmányaid nem érhetnek véget, mikor befejezed az iskolát. Minden vezető egyben tanuló is, és a tanulást életed hátralevő részében is folytatnod kell. Mert amint félbehagyod a tanulást, a munkahelyedhez kapcsolódó közreműködésed is félbemarad.

"Ha kicsorbul a vas, és nem köszörülik ki, akkor több erőt kell kifejteni. A helyesen alkalmazott bölcsesség a hasznos!" (Préd 10:10) Fontos, hogy okosan dolgozz, köszörüld ki a vasat! Kevesebb időt fecsérelsz el, ha így teszel.

Hogyan köszörülhetjük ki a vasat? Ha tudással telítődünk. Olvass könyvet, hallgass végig egy előadást, járj iskolába, járj gyülekezetbe. Ha folyamatosan tanulsz, Isten is folyamatosan tudja látóhatárodat szélesíteni.

"Tégy szívességet magadnak, és tanulj meg mindent, amit lehet; azután emlékezz arra, amit tanultál, és sikert aratsz." (Péld. 19:8, TEV fordítás). Az élet legtöbb problémájára a megoldás a tanulás. Tanulj meg tehát mindent, amit lehet.

Ezért bátorítom a gyülekezetet is arra, hogy jegyzeteljen a prédikáció alatt. Tudtad, hogy ha nem teszed, 72 óra múlva 95%-át elfelejted annak, amit hallottál? Szóval lehet, hogy igazán lelki embernek nézel ki, de nem vagy igazán okos.

Tanulj meg mindent, amit lehet, ne felejtsd el, amit tanulsz, és figyeld, Isten mint áldja meg munkád.

Beszéljetek róla

* Milyen lehetőségeid vannak a munkahelyeden arra, hogy tovább fejleszd képességeidet? És az gyülekezetben? Otthon?
* Kijelentheted, hogy vágysz arra, hogy tanulj? Ha nem, hogyan ébresztheted fel ezt a vágyat magadban?





Válaszd a reményt

 

De reménykedni kezdek, amikor erre gondolok: az Úr soha nem lankadó szeretete és irgalma még mindig tart - friss, mint a reggel, és olyan biztos, mint az, hogy reggel felkel a nap.  Csak az Úr van nekem, ezért Őbelé helyezem a reménységemet. (Jer.sir. 3:21-24, GNT fordítás)

A fájdalom az élet természetes velejárója. Nem menekülhetsz meg tőle. Megtört kapcsolatok, elszalasztott lehetőségek és nehéz időszakok mindig lesznek az életben. Amikor ilyen helyzetbe kerülsz, választhatsz a keserűség vagy a remény között.

A döntés a tiéd.

Jeremiás ugyanezzel a választással szembesült. Amikor minden összeomlott körülötte Jeruzsálem kifosztása után Kr.e. 586-ban, a próféta megírta a könyvet, amit ma Jeremiás siralmaiként ismerünk, hogy őszintén megossza csalódását, amit Istennel szemben érzett. De nem maradt örökké csalódott és keserű.

A Jeremiás siralmai 3:21-24-ben, miután kiadta magából fájdalmát, ez írja: "De reménykedni kezdek, amikor erre gondolok: az Úr soha nem lankadó szeretete és irgalma még mindig tart - friss, mint a reggel, és olyan biztos, mint az, hogy reggel felkel a nap.  Csak az Úr van nekem, ezért Őbelé helyezem a reménységemet."

Bár szörnyű helyzetben volt, Jeremiás megváltoztatta a látószögét. Egészséges és jó dolog, ha őszinték vagyunk Istennel az érzelmeinkkel kapcsolatban, de előbb-utóbb meg kell változtatnunk azt, ahogy a dolgokat szemléljük. Azzal, hogy csak a fájdalmunkon járnak a gondolataink, nem oldunk meg semmit és nem jutunk előbbre.

Ehelyett, ahogy Jeremiás is tette, fel kell ismernünk, hogy Isten mennyire szeret minket.

Jeremiás elkezdte más szemszögből nézni a helyzetét, és meglátta Isten végtelen kegyelmét. Nem számít, milyen nehéz helyzetben vagy, hogy mennyire öntötted ki a haragodat Istenre, Ő szeret téged. Ez egy olyan sziklaszilárd igazság, amire mindig tudsz támaszkodni, történjen bármi is.

Minél tovább koncentrálsz arra, ami elkeserít vagy fájdalmat okoz, annál hosszabb ideig tart ez az állapot. A keserűséged, a lehangoltságod és a szomorúságod nem enged szabadulni a fájdalmadtól. A Jeremiás siralmai 3-ban az író egy egyszerű megoldást ad erre: változtasd meg a gondolkodásmódodat.

Fájdalmas panaszkodása közepette Jeremiás egyszer ezt mondja: "de reménykedni kezdek."

Hogyan lehet reménységed még a legsötétebb napokon is? Emlékezz meg arról, hogy "az Úr soha nem lankadó szeretete és irgalma még mindig tart".

Erre biztosan számíthatsz! Az Úr szeretete és irgalma "friss, mint a reggel, és olyan biztos, mint az, hogy reggel felkel a nap." Nincs másra szükséged, csak Őrá. És bármi történjék is, Őbelé helyezd a reménységed.

Csak akkor tudod meg, hogy kizárólag Istenre van szükséged, amikor már csak Ő maradt számodra.

Te eljutottál már erre a pontra? Mert nincs ennél jobb hely.

Beszéljetek róla:

  • Miért igaz az, hogy amikor nehéz időszakon mész át, a remény választás kérdése?
  • Mit tudsz tenni a nehéz időkben azért, hogy reménységgel tudd látni a jövőt?



komment
süti beállítások módosítása