Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hetvehely-Okorvölgy-Szentkatalin

2016. október 25. 21:10 - Andre Lowoa

Hetvehely 533 lakosú község a Mecsektől északra, Szentlőrinctől 13 kilométerre, északkeletre fekszik. A falu Árpád-kori település, amit az ebből a korból származó temploma is bizonyít. Mai neve az írásos emlékekben először 1542-ben bukkant fel Hethfehel alakban. A település 1559-ben a pécsi káptalan birtoka volt. A török uralom ideje alatt elnéptelenedett, és újbóli benépesítése új helyen, 1733-ban kezdődött. Első telepesei magyarok, horvátok és németek voltak, majd rövidesen a németség került túlsúlyba. A magyar lakosság részaránya csak a XIX. század végétől kezdett növekedni. A II. Világháború után a németek egy részét kitelepítették.
A község római katolikus, gótikus stílusú, műemlék temploma a XIII. század végén épült. Először a XIV. században , majd a XVIII. században átalakították és kibővítették. Belül a középkori eredetű falképeken kívül egy XIV. századi keresztelőmedence látható. Az ősi templom minden bizonnyal a pécsi pálosok Jakab-hegyi kolostorához tartozott, mellette a remeteházzal.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szentháromság templom


A templom 1883-ban épült.



Okorvölgy 96 lakosú község Szentlőrinctől 16 kilométerre, északkeletre fekszik. Nevét először 1542-ben Okorwelgh alakban írták le. Korábbi leletek utalnak arra, hogy a bronzkori halomsíros kultúra népei is menedéket találtak a környéken. Az oszmán uralom alatt elnéptelenedett faluba csak a XVIII. században indult meg a visszatelepülés, főleg németekkel, kisebb részt magyarokkal.
A római katolikus vallású kistelepülésnek nincs temploma, csak egy haranglába.

http://dd.bloglog.hu/page/6/





Szentkatalin 143 lakosú község Szentlőrinctől 20 kilométerre, északkeletre fekszik. Szentkatalin Az 1542-ben Zenth Catherina néven említett falu a Zselicben található zsáktelepülések egyike, nevét védőszentjéről kapta. A szép természeti környezetben a falu feltehetően nem halt ki a török uralom alatt sem. A településre később érkeztek nemzetiségek, közülük is legtöbben németek. Számuk a XIX. századra emelkedett jelentősen, majd a XX. század folyamán fokozatosan csökkent. A római katolikus településnek csak egy haranglába van.

http://dd.bloglog.hu/page/6/


Szűz Mária neve kápolna


A karácodfai kápolna 1898-ban épült.


komment
süti beállítások módosítása