Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gerényes - Tarrós- Vásárosdombó

2016. augusztus 29. 08:43 - Andre Lowoa

Gerényes 268 lakosú község Sásdtól 13 kilométerre, északkeletre fekszik. A falut 700 évvel ezelőtt említik először írásos források Guerenes alakban. A település Dombó Pál, majd Eszterházy Pál birtoka. A XVIII. század végén német családokat telepítettek be, az 1945 utáni kitelepítések következtében már csak kis részük található itt.
A település katolikus templomát a XVIII. században, evangélikus templomát a XIX-XX. századfordulón építették. 1953-ban itt körzeti iskolai központot hoztak létre.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Iskolakápolna




Tarrós 119 lakosú község Sásdtól 7 kilométerre, északkeletre fekszik.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Iskolakápolna






Vásárosdombó 1162 lakosú község a 611-es főközlekedési út, valamint a 40-es/Pécs-Pusztaszabolcs-Budapest/ és a 47-es/Dombóvár-Komló/ vasútvonalak mentén, Sásdtól 6 kilométerre, északkeletre fekszik. A Hegyhát jelentős települése közvetlenül a megyehatárnál, a Baranya-csatorna mellett fekszik. Az Árpád-kori települést először 1313-ban említik az évkönyvek. A XV. századtól a Dombói (később Dombay) család kezébe került a falu, ahol a vásártartás a török uralom kezdetén is egyre csökkenő jelentőséget mutatva megmaradt. A település a XX. század elejétől fokozatosan húzódott le a domboldalról az egykori majorság területére, elfoglalva jelenlegi helyét.
Római katolikus temploma a XVIII. század végén épült.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szent Márton püspök-templom


A templom 1789-ben épült, barokk stílusban.

Anyakönyvek: 1732-től.


komment
süti beállítások módosítása