Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Köblény - Szalatnak

2016. augusztus 24. 09:17 - Andre Lowoa

Köblény 295 lakosú község az 50-es/Dombóvár-Bátaszék-Baja/ vasútvonal mentén, Komlótól 18 kilométerre, északkeletre fekszik. Neve először az 1325-ből származó okmányokban bukkant fel, melyek Kubli alakban említik. A török hódoltság ideje alatt népessége kicserélődött. A XVII. század második felében rác lakói voltak, akik a Rákóczi-szabadságharc idején hagyták el a falut. Helyükre az 1730-as években németek érkeztek. A II. Világháborút követő kitelepítések ezt a települést is érintették. Az elköltözött német családok helyére felvidékről és a környező falvakból származó magyar családok települtek.
Műemlék jellegű katolikus temploma 1799-ben épült, és a Mindenszentek tiszteletére szentelték.

http://dd.bloglog.hu/page/7/

Mindenszentek-templom






Szalatnak 436 lakosú község az 50-as/Dombóvár-Bátaszék-Baja/ vasútvonal mentén, Komlótól északra, 17 kilométerre fekszik. Az Anjou-kori oklevelekben 1325-ben Zalathna néven szereplő település csak 340 évvel később nyeri el mai nevét. A magyar lakosság mellé az 1700-as években érkeznek német telepesek Elzászból, de a szabadságharcot követő kitelepítésükkel számuk még a XIX. század közepén megfogyatkozik. Katolikus temploma barokk.

http://dd.bloglog.hu/page/7/


Szűz Mária Szent Neve-templom






komment
süti beállítások módosítása