Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A félelem az, ami visszatart téged?-A maradandó változáshoz vedd le a régit majd vedd fel az újat-Bizonyosság: Bízz az Úrban!

2018. augusztus 24. 10:41 - Andre Lowoa

A félelem az, ami visszatart téged?

 

„Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10)

 

Mi tart vissza attól, hogy kiaknázd az összes képességedet? A félelem. Mi tart vissza attól, hogy olyanná válj, amilyenné Isten akar téged formálni? A félelem. Mi tart vissza attól, hogy olyan örökséget építs, amely az örökkévalóság felé mutat? A félelem.

A félelemnek három fajtája van, amely eltávolít attól, hogy kiaknázd a képességeidet és megvalósítsd a céljaidat.

1. Önbizalomhiány. Börtönbe zárja az embert és képtelen lesz a képességeit kiaknázni. Tulajdonképpen a kudarctól való félelmet jelenti. De a kudarc nem végzetes hiba! Valójában a kudarctól való félelem sokkal rosszabb, mint a kudarc önmaga. A kudarc tulajdonképpen jó dolog. A kudarc azt jelenti, hogy megtanulod, hogy miért nem működik valami. És azt is, hogyan tudsz egyre jobb szülővé, társsá, szakemberré válni. Ne engedd, hogy az önbizalomhiány letaglózzon. Inkább próbálj meg valami nagyon jó dolgot tenni és vallj kudarcot, minthogy ne csinálj semmit és sikeres legyél.

2. Öntudatosság. Ha azon aggódsz, hogy más emberek mit gondolnak, akkor soha semmit nem fogsz tenni az életben. Csak annyit kell tenned, amit Isten mond neked. Ez minden, amiért felelős vagy. Nem kell, hogy a legjobb legyél a világon. Isten szerint kell a legjobbnak lenned.

3. Önsajnálat. Volt két tanítvány, akiknek látványos kudarca volt. Péter és Júdás mindketten tagadták Jézust, de különbözőképpen válaszoltak a kudarcaikra. Júdás felakasztotta magát. Péter keservesen sírt, bánkódott, megbánta tettét és kérte Istent, hogy bocsásson meg neki. Összeszedte magát és visszatért Isten szolgálatához. 40 nappal később Péter Jeruzsálem egészének prédikált Pünkösdkor és 3000 ember megtért majd megszületett az első gyülekezet. Minden ember, akit Isten használt az első gyülekezet létrehozásánál kudarcokkal teli ember volt. Ez azt jelenti, hogy neked is van helyed Isten családjában!

A félelemmel teli élet helyett higgy abban, amit Isten mond az Efézus 2:10-ben: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk."

Beszéljetek róla:

  • Az életed mely része felől aggódsz, hogy mások mit gondolnak róla? Hogyan távolított el a céljaid elérésétől az önbizalomhiányod?
  • Miért félünk annyira a kudarctól?
  • Milyen kudarcod gátolt meg eddig életedben attól, hogy megvalósítsd céljaidat? Milyen célja volt Istennek ezzel a kudarccal?







A maradandó változáshoz vedd le a régit majd vedd fel az újat

"Ne igazodjatok többé e világ mintájához, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával"

Róma 12:2 NIV fordítás 

Ha szeretnél maradandó változást az életedben, ismét fókuszálni kell az elméddel. Pontosabban, meg kell változtatnod a gondolkodás módodat azokról amiket nem akarsz, azok felé, amiket akarsz. Miért? Mert bármire is figyelsz, arra fogsz elmozdulni. A mai ige vers egy alaprajzot ad, mely alapján meg tudjuk változtatni a gondolkodásunkat: "Ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával." Róma 12:2 NIV fordítás

"Ne igazodjatok..." Milyen gyakran engedjük más embereknek, hogy alakítsák az életünket? Isten nem akarja, hogy olyan legyél mint valaki más; azzá a személlyé akarja, hogy válj, akinek megteremtett. Tehát ne másolj, ne igazodj, és ne akarj olyan lenni mint bárki más. 

"...többé..." Rengeteg dolog azért válik szokásoddá mert elkezdtél valakit utánozni.

"...e világ mintáihoz..." A minta mondellezi mindazt amit megtanultál az életben. Ha meg akarsz változni, meg kell változtatnod az életedben felvett mintákat, magatartás formákat. Ki kell cserélni a régi, egészségtelen mintákat újakkal, melyeket Krisztus életéről veszel. 

"Változzatok meg értelmetek megújulásával." Megváltozni azt jelenti, hogy átalakulni. Az itt használt metamorfózis szót használjuk arra a folyamatra is, ahogy egy hernyó átalakul pillangóvá. Ugyanígy, Isten át akar formálni egy teljesen új emberré, az elméd megújításával. 

Miként történik mindez? A Biblia azt mondja az Efézus 4:22-24-ben: "Vessétek le a régi élet szerint való ó embert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott; újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtetett." Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot le kell venni, néhányat pedig fel - persze ebben a sorrendben. A ruha boltban is ebben a sorrendben próbálsz ruhákat. Ahhoz, hogy az újat felvehesd, először le kell venni a régit. El kell engedni a régi hozzáállást, a régi gondolkodási sémákat, és a régi képeket, amelyekkel éltél - így leszel képes felvenni az új ruhát melyet Isten elkészített a számodra miközben megújulsz és egyre inkább hasonlítani kezdesz Krisztusra. 

 Beszéljetek róla

  • Melyek azok a minták amelyek alapján az életedet élted, és valószínűleg egészségtelenek, ezért ki kell cserélned azokat? Miként állandósultak az életedben?
  • Honnét tudhatod, milyennek akar Isten látni?
  • Szerinted miért helyez Isten ennyire nagy hangsúlyt az elménkre - a gondolati sémáinkra és hozzáállásunkra - amikor a gyógyulásról és a fájdalmaink, szokásaink vagy halogatott dolgaink elhagyásáról beszél?





Bizonyosság: Bízz az Úrban!

 

"Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem." (Pál levele a filippiekhez 4:13)

A bizalommal teli élet titka az, hogy bízunk az Úr véghetetlen kegyelmében, erejében és elvetjük a magunkba vetett bizalmat.

Amikor úgy érezzük, hogy magunknak kell tenni dolgokat és amikor magunk teszünk dolgokat, akkor mindig egy bizonytalan talajon állunk, ugyanúgy, mint a bolond ember, aki a házát homokra építette. Teljesen mindegy, hogy mennyire vagyunk magabiztosak, végül utolér minket az eső és elmossa a magabiztosságunkat.

Amikor viszont Istenben bízunk, tudjuk valahol mélyen, hogy mindig képesek leszünk bizalommal járulni Isten kegyelem trónusához, hogy irgalmat nyerjünk és kegyelmet találjunk, amikor segítségre van szükségünk. (Zsidók 4:16)

Istenbe vetett bizalommal tudhatjuk, hogy Isten szeret és elfogad, hogy Isten teremtett és formál minket, hogy Isten ellátott minket tálentumokkal és szakértelemmel. Ha megértjük, hogy hol a helyünk Krisztusban, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az Úr velünk van mindig, a világ végezetéig, amikor épp megszólalunk, mindenben (Fillippiek 4:13).

Beszéljünk róla

* Hidd el, hogy “Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően” (Pál levele a filippiekhez 2:13). Hogyan különbözne az életed mától, ha magad helyett Istenbe vetnéd bizalmad?
* Lehet, hogy azt hiszed, hogy “Van valami, amit nagyon meg szeretnék tenni, de nem hinném, hogy meg tudom tenni.” Az ilyen fajta gondolkodás megakadályoz abban is, hogy megpróbáld, de ha bízol Istenben és abban, amit Ő az életeden keresztül elérhet, akkor minden okod megvan arra, hogy előrefelé menj ahelyett, hogy egy helyben tipegsz. Mit fogsz ma tenni annak érdekében, hogy előrelépj bizalomban?


komment
süti beállítások módosítása