Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Tótkomlós - 2013. július 16. 06:37

2015. március 02. 10:31 - Andre Lowoa

A 6550 lakosú város a Békési- hát kistáj középső részén fekszik. A helységet érinti a 125-ös/Mezőtúr- Orosháza- Mezőhegyes/ vasútvonal. Tótkomlós a honfoglalás kori leletek tanulsága szerint a település és a környéke különböző népek által lakott volt. Ennek a korai időszaknak egyik máig is fennálló emléke a nagykopáncsi kápolna. Első okleveles említése 1453-ból származik, de a település századokkal korábban keletkezhetett. A török időkben, a XVI. század végén, a magyar népességű falu teljesen elpusztult. Az elnéptelenedett komlósi birtokra báró Rudnyánszky József 80 szlovák családdal 1746. január 8-án meg is kötötte a telepítésre vonatkozó szerződést, akik Szexty György lelkész vezetésével 1795-ben megépítették a most is pompázó, barokk stílusban épült monumentális evangélikus templomot.  A település népe jól megőrizte a szlovák tradíciókat, a nyelvhasználat mellett a díszítőművészetben (festett bútorok, szőttesek, hímzések, kerámia) is. Hosszú évtizedekre meghatározta a falu sorsát, a település lakosságának szerkezetét az 1946-48-as szlovák-magyar lakosságcsere. A lendületes fejlődésnek köszönhetőe, hogy a nagyközséget 1993. november 1-jén várossá nyilvánították.
A városba látogatókat számos látnivaló, nevezetesség és kikapcsolódási lehetőség várja. A településen a szlovák tradíciókat megőrzése végett, több régi lakóház műemlékké nyilvánítva. Ilyen többek közt az 1886-ban épült és gazdagon berendezett lakóház is, mely ma már tájház, s melyben minden egyes tárgy a népi hagyományok megörökítője. A tájházban található, a város egyik híres szülöttjének: Tomka Juditnak a berendezett emlékszobája is.
Ugyancsak a népi kultúra színtere a XIX. században épült Szép utcai Szlovák Ház is. Az emlékház berendezését a korabeli festett tótkomlósi bútorok, illetve lakberendezési tárgyak gazdagítják.
A tótkomlósi tanyavilág emlékét őrzi a Tanyamúzeum. A tanya előkertjében nő a város nevében és a címerében szereplő növény, a komló.
A városházával szemben álló egyemeletes épületben tekinthető meg az 1067 darabból álló szlovák néprajzi gyűjtemény, mely Koppány János evangélikus lelkész, nemzetközi hírű magángyűjteményéből alakult ki.
Gyűjtemények sorát gazdagítja a település neves költőjének, Juraj Dolnozemsky magángyűjteménye is, mely a helyi szlovákság népi kultúrájának jellegzetes tárgyait foglalja magában. Az egyedülálló gyűjtemény a költő szülőházában tekinthető meg.
A város büszkesége és gyakran látogatott idegenforgalmi központja a Rózsa Fürdő, mely 1942 óta áll folyamatosan a környék, és a helyi lakosság rendelkezésére. Kellemes kikapcsolódásra ad alkalmat a falusi turizmus láncszemeként emlegetett, Gyúrós tanya. Az idillikus környezetben az idelátogatók bepillantást nyerhetnek a falusi életmód mindennapjaiba. A szabadidő hasznos eltöltését szolgálja a Komlós pusztán kiépített Lada- cross pálya, a Szekeres panzió automata tekepályája, a könyvtár a különböző szolgáltatásaival, valamint a Korzó mozi. A természetet kedvelők számára pedig őz, nyúl és fácán vadászatára van lehetőség. Természeti érték még a Száraz-ér, mely a Maros hordalékkúpján kialakult természetes vízfolyás. A ökoturizmus kedvelői számára túraútvonal kialakítását tervezi a Száraz-ér Társaság.


http://da.bloglog.hu/page/4/

komment
süti beállítások módosítása