Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Kötegyán

2014. december 22. 10:51 - Andre Lowoa

Kötegyán 1555 lakosú, az ország délkeleti részén fekvő határközség, melyet a Körös folyóból kiváló Gyepes – Csatorna szel ketté Sarkadtól 11 kilométerre, keletre. A helységet érinti a 128-as /Püspökladány- Vésztő- Kötegyán- Békéscsaba/ vasútvonal is. A település a X-XI. század környékén jött létre. Az itt letelepedett családok földműveléssel, állattenyésztéssel és halászattal foglalkoztak. Neve és a  lakott területek elhelyezkedése többször változott. A legnagyobb pusztítást a tatárjárás okozta, majd az újratelepülést követően a török dúlás következtében a XVII. század végére ismét elnéptelenedett. A később visszatérő lakosok új helyen, Remete községben telepedtek le, s amikor az egykori Kötegyán területét is hozzácsatolták már Kötegyánremetének hívták. A község neve utóbb ismét Kötegyánná változott, s a XVIII. század második felében egyre nőtt a lakossága. Az iskola működésének megkezdése mellett az itt lakók életére nagy hatást gyakorolt az akkoriban épült és ma is álló református templom. Az első Világháború után Kötegyán határfaluvá vált, külterületének egy része Romániához került. A Trianoni békeszerződés miatt a vasútja is veszített jelentőségéből. A falu élete minden területen megbénult, a lakosság száma nem gyarapodott. A második világégést követően a birtokosok elmenekültek, és az itt élő emberek termelőszövetkezetekbe tömörültek.


http://da.bloglog.hu/page/4/



Fájdalmas Szűzanya templom

1997. június 14-től november 17-ig épült a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére, a dél-koreai és magyar vértanúk emlékére. Gyulay Endre Szeged-csanádi megyéspüspök szentelte föl.

A kápolna dr. Molnár Gyula diakónus közreműködésével dél-koreai katolikus hívek adományából épült.

Bővebb információ:
http://www.gyulaplebania.hu/kotegyan.html

komment
süti beállítások módosítása