Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Szabadkígyós

2014. december 20. 09:04 - Andre Lowoa

Szabadkígyós 2954 lakosú község a 120-as/Lőkösháza- Békéscsaba- Szolnok- Budapest/ és 121-es/Békéscsaba- Kétegyháza- Mezőhegyes- Újszeged/ vasútvonalak mentén, Békéscsabától délre, 8 kilométerre fekszik. A településről az első írásos anyag 1398-ból származik, amely a települést Kígyós néven említi. 1512-ben az Ajtóssyak birtoka. A törökök után a település majdnem elnéptelenedett. A fellendülés az 1700-as évektől tapasztalható, amikor Harruckern János György megkapta az ország ezen részét III. Károly királytól. Így került Harruckern tulajdonba, majd házasság útján a Wenckheim család birtokába. Gróf Wenckheim József Antal alapította Okígyósi majort. Nagy valószínűséggel ő az, akit Jókai Mór Egy magyar nábob című regényében megörökített. 1815-ben a gróf dohánykertészekkel telepítette be ezen területet, ezzel rakta le Újkígyós alapjait. Építésze Czigler Antal volt, akinek tervei alapján megépítették a Szent Anna kápolnát 1844-ben. 1946 tavaszán a telekosztással létrehoztak egy új településrészt, az akkori kisvasút és a jelenlegi műút mellett. 1950-ben a község a hajdani és patinás Ókígyós helyett a Szabadkígyós nevet vette fel, amellyel szemben máig sokan ellenérzéssel viseltetnek.
A római katolikus templom 1844-ben, klasszicista stílusban épült. A Wenckheim család kriptája 1850-ben Ybl Miklós tervei alapján.
A második Wenckheim kastély 1875-79 között Ybl Miklós tervei alapján, gróf Wenckheim Frigyes megbízásából épült. 1944-ben a család elhagyta a birtokot. 1945-ben a Békéscsabai Felsőgazdasági Iskola költözött az épületbe. Ettől kezdve a kastély iskolaként funkciónál.

http://da.bloglog.hu/page/6/




Munkás Szent József templom

Temploma 1844-ben épül. Hosszú időn át Újkígyós filiája. A lelkészség alapítása 1948. Oldallagosan ismét Újkígyós látja el. A plébánia épületét jelenleg szeretetotthon céljára használják. Új templom építéséhez kezdenek 1997-ben a Kossuth téren, melynek felszentelése 2000. januárjában történik.

komment
süti beállítások módosítása