Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Dunaszentmiklós

2013. október 28. 06:09 - Andre Lowoa

Dunaszentmiklós 438 lakosú (2010. január 1.) község Tatától 8 kilométerre, északkeletre fekszik. A törökök az 1529. évi hadjáratuk során elpusztították, és a 18. századig lakatlan maradt. Az elnéptelenedett faluba Esterházy József gróf, 1733 és 1736 között Vesztfáliából katolikus németeket telepített. Az ide érkezett német telepesek egyutcás „úti falvainak” képét ma is őrzi Dunaszentmiklós. Már a nagy tájleíró, Fényes Elek is dicsérte fekvését, „kies völgyekkel szaggatott hegyes határát” 1848-ban megjelent könyvében, is említette a déli lejtők gondozott szőlőültetvényeit. 1974-től Szomóddal közös tanácsként, majd 1990 óta körjegyzőségként (önálló önkormányzata), 1994 óta pedig Német Kisebbségi Önkormányzattal működik. Az összetartó sváb közösség mind a mai napig ragaszkodik a tradíciókhoz. A helyiek napjainkban is elevenen őrzik nyelvi és zenei kultúrájukat, több hagyományőrző csoport is működik.
* 1911. november 5-én építették a mai is látható templomukat, neogótikus stílusban. A templomot 8 évig építették, addig a régi iskolában tartották a szentmisét. A régi templomot olyannyira megrongálta az időjárás, hogy be kellett zárni. A régi templom 1852-es barokk vörösmárvány oltárát mellékoltárként építették be az új templomba. A falu központjában volt egy harangláb, annak a két harangját tették be az új templomba.
* A közelében van a 427 méter magas Nagy-Somlyó hegy a háromágú tölgyfával és a két barlanggal.
* Híresek a község löszfalba vájt, egymástól 10-15 méterre sorakozó lyukpincéi. Hosszúságuk elérheti a 15 métert is, a szélességük 2 méter, a magasságuk alig haladja meg az álló ember magasságát. A pince egyik oldalán hordókban tartják a bort, a pince elé, ha volt hely, présházat építettek.
* 2000-2003 között épült a Holland üdülőfalu, az ide települő sok holland részére.
* Nemrég építettek a temető fölött egy 16 m magas kilátótornyot, ami eredetileg Pannon torony lett, de látogatható kilátóként is.
* Körülbelül 2000-ben csináltak egy tavat. (az Ady Endre utcánál, és a faház utcánál lehet megközelíteni). Bár most nincs sok víz benne, mert elfolyik a víz a zsilip mellett. Már nagyon jó lenne ha megcsinálnák, hiszen nagyon sokan jártak horgászni, és a mai napig ha van elegendő víz a tóban, horgásznak is. A tóban voltak amurok és busák is, de a sok kárász és a kisebb halak miatt kifogni nem lehetett. De most már csak kicsi halak vannak a tóban.
* Tél folyamán, advent kezdetével a Templom-téren felállítják a betlehemi jászlat, embernagyságú szobrokkal.




http://kd.bloglog.hu/page/12/





Szent Miklós püspök-templom

A templom 1911-ben épült neogótikus stílusban, 1913. október 12-én konszekrálta Dr. Váradi L. Árpád győri megyéspüspök.

Az épület hossza 34 méter, szélessége 12 méter, magassága 17 méter. A torony magassága a kereszttel együtt 33 méter.
A templomnak 12 nagy ablaka és egy főbejárója van díszes portáléval. A szentélyben lévő két ablak az 1938-as szentév emlékére szép, festett üvegképet kapott. A templom nyugati végén délről a sekrestye található, külön bejárattal, két kisebb ablakkal. Északról ugyanolyan nagyságban és kivitelezésben van az oratórium, üvegfallal elválasztva a szentélytől.
A toronyban két harang található. A Jézus Szíve harang 110, a Szent Miklós harang 83 kg-os, mindkettő villamosított.

A gót stílusú főoltár fából készült, középen a templom védőszentje Szent Miklós püspök olajfestmény képével. Jobboldalán Szent László, baloldalán pedig Szent István király teralit-öntvény szobrai láthatóak.
A csiszolt vörösmárványból készült mellékoltár a temetőben lebontott régi templom főoltára volt. 1926-ban barlangimitációval lett körülvéve, a barlangban a lourdesi Szűz Mária, a barlang előtt a térdelő Szent Bernadett szobra áll.
A kórus alatti fülkében található a Szent-sír oltár. A sziklautánzaton a Fájdalmas Szűzanya szobra, valamint a szenvedés szimbólumai (kereszt, lándzsa, spongya) láthatók, a sziklaüregben pedig a halott Krisztus corpusa fekszik.
A fából készült szószék dombormű képei a magvető Krisztust és a négy evangélistát ábrázolják.
A templom hajójában Jézus Szíve, Szűz Mária Szíve, Szent József, Szent Teréz, Nepomuki Szent János, Szent Antal, Szent Vendel és Szent Flórián szobrai láthatók.
A templomnak kegyura nincsen. Fenntartása a hívek gondja és terhe.

Az udvart hársfák szegélyezik és egyik oldalán korlát, másik oldalán kőből készült kerítés veszi körül. Itt található az I. és a II. világháború hőseinek emlékműve.

A templom külső pillérein található 14 örömúti stáció Kerezsi Gyöngyi Gádor-díjas keramikusművész alkotása, a Rózsafüzér Társulat szervezésében, közadakozásból készültek. (Az örömút a nagyböjti keresztúthoz hasonlóan 14 stációból áll, az első stáció az Úr feltámadása, az utolsó a Szentlélek eljövetele.) A stációkat a templom 100. jublieumi évében, 2011. húsvéthétfőjén szentelte meg Dr. Paskai László gyémántmisés bíboros, nyugalmazott prímás, érsek.

komment
süti beállítások módosítása